Mekko kiristää vatsan kohdalta niin, että napit poksahtavat auki. Ei ihme, sillä vyötärönmitta on paisunut metriin. Pitääkö olla huolissaan?
– Naisella yli 90 senttimetrin vyötärönympärys ja miehellä yli metrin mitta ovat hälytysmerkki, joka viestii metabolisesta eli aineenvaihduntaan liittyvästä oireyhtymästä. Tällöin ihmiselle on kasautunut useita epäedullisia aineenvaihduntatekijöitä, jotka uhkaavat terveyttä, sanoo osastonylilääkäri Tiinamaija Tuomi Meilahden sairaalan diabetespoliklinikalta.
Metabolisessa oireyhtymässä on yhtä aikaa häiriö verensokerissa, verenpaineessa ja veren rasvoissa. Triglyseridien määrä on suurentunut ja HDL:n eli hyvän kolesterolin määrä pienentynyt, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Lisäksi vyötärönmitta ylittää eurooppalaistaustaisella naisella 88 senttiä ja miehellä 102 senttiä. Aasialaisilla mitat ovat pienemmät.
– Ylipaino määritellään painoindeksin sijaan vyötärönympäryksenä, koska näin löydetään ne, joilla rasva on sisäelinten ympärillä vatsaontelossa. Se on terveydelle haitallisempaa kuin ihonalainen rasva.
Kansainvälisen määritelmän mukaan tilaa kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi, jos viidestä ehdosta toteutuu kolme. Ihmisellä voi olla esimerkiksi korkea triglyseridiarvo, matala HDL ja riskirajan ylittävä vyötärönmitta.
– MBO on näiden tiukkojen kriteereiden perusteella kolmasosalla suomalaisista miehistä ja neljäsosalla naisista. Kyse on siis hyvin yleisestä tilasta, joka syntyy perimän ja elintapojen yhteisvaikutuksena. Selkeää MBO-perimää ei ole kuitenkaan olemassa, joten riskissä ovat periaatteessa kaikki, sanoo tutkimusprofessori Pekka Jousilahti THL:stä.
MBO on uhka myös sydämelle
Vatsaonteloon ja sisäelimiin kertynyt rasva heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa. Tätä nimitetään insuliiniresistenssiksi. Verensokeri pyrkii nousemaan, vaikka insuliinia erittyy vereen normaalia enemmän. Ajan saatossa insuliiniresistenssi johtaa usein tyypin 2 diabetekseen.
– MBO on yleensä aina taustalla tyypin 2 diabeteksessa. Yli 80 prosenttia sairastumisista liittyy siihen. Myös monilla tyypin 1 diabetesta sairastavista aikuisista on MBO, koska myös he ovat nykyään usein ylipainoisia. Silloin tarvitaan insuliinin lisäksi muuta lääkitystä, Tiinamaija Tuomi sanoo.
Diabetes ei ole ainut MBO:hon liittyvä riski. Vaara sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on 2–3 kertaa suurempi kuin terveillä. Sairauksien riski riippuu metabolisen oireyhtymän vaikeusasteesta. Lievästi epänormaalit veren rasva- ja sokeriarvot sekä verenpaine aiheuttavat pienemmän vaaran kuin merkittävästi pielessä olevat arvot.
Sydäntautiriskiin vaikuttavat myös kokonaiskolesteroli ja erityisesti huono LDL-kolesteroli, jotka ovat usein koholla. Tupakointi lisää riskiä kaikilla.
– On aika epätodennäköistä saada sydäninfarkti, jos verensokeri, rasva-arvot ja verenpaine ovat normaalitasolla, jollei infarkti johdu esimerkiksi sydänlihastulehduksesta, Tuomi sanoo.
Lisäksi uhkana on rasvamaksa, jota sairastaa 80 prosenttia vyötärölihavista. Osalla rasvamaksa etenee samantapaiseksi maksasolujen tulehdusreaktioksi kuin liiallisen alkoholinkäytön yhteydessä. Vuosien mittaan tulehdus voi kehittyä maksakirroosiksi, joka on vakava maksasairaus.
– Yhdysvalloissa jo nyt pääasiallinen syy maksakirroosiin on diabetestaustainen MBO ja siitä johtuva rasvamaksa, Tuomi varoittaa.
Kevennys kannattaa
MBO yleistyy iän myötä, koska usein verenpaine nousee ja ylipaino lisääntyy vuosien mittaan. Naisilla vyötärölihavuutta on ennen vaihdevuosi-ikää selvästi vähemmän kuin miehillä. Sen jälkeen he ottavat miehet kiinni, koska estrogeenin väheneminen edistää rasvan kertymistä kehoon.
– Miehillä sydäntaudit ovat kuitenkin yleisempiä, koska he ovat sairastaneet MBO:ta pitempään, Tiinamaija Tuomi sanoo.
Sekä häntä että Pekka Jousilahtea huolettaa suuresti se, että nykyisin MBO:ta on jo hyvin nuorilla, jopa lapsilla. Myös lapsesta voi tulla huonojen elintapojen seurauksena vyötärölihava.
Heitä huolettaa myös se, että koronapandemia on saanut MBO:ta sairastavien määrän nousuun. Monille on kertynyt lisäkiloja, kun töitä on tehty kotona ja korona-ahdistusta purettu lohturuokaan. Kaikki eivät pääse kiloista eroon, koska pysyvästi laihtuminen on niin vaikeaa.
Laihtuminen on kuitenkin avainsana MBO:n hoidossa. Kaikkiin metabolisen oireyhtymän häiriöihin voidaan vaikuttaa pudottamalla painoa. Laihtuminen poistaa rasvakudosta vatsaontelosta ja maksasta, mikä on erityisen tärkeää. Kun vyötärönympärys kaventuu, verensokeri, verenpaine ja veren triglyseridit laskevat ja hyvä kolesteroli nousee. Tilanne paranee kokonaisvaltaisesti.
– Laihduttaminen ja liikunta ovat MBO:n parasta hoitoa. Liikunta auttaa yksinkin, vaikka paino ei putoaisi yhtään. Liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä ja vaikuttaa kaikkiin arvoihin myönteisesti, Pekka Jousilahti sanoo.
Huomio elintapoihin
Jos vyötärön kaventaminen ei onnistu, osaa metabolisen oireyhtymän häiriöistä voidaan hoitaa lääkkeillä.
Parhaiten auttaa verenpaineen lääkehoito. Diabeteksen lääkehoidolla ei aina saavuteta hyvää tulosta, jos paino ei putoa samaan aikaan.
– Nykyään selvästi ylipainoisten diabeetikkojen hoidossa voidaan käyttää ruokahalua vähentäviä suolistohormoneja. Hyötyä saa vain niin kauan kuin lääkettä käyttää. Lisäksi tarvitaan elintapahoitoa, Tiinamaija Tuomi sanoo.
Lihavuusleikkaus on viimeinen vaihtoehto. Tyypin 2 diabeteksessa se on mahdollinen jo painoindeksistä 30 alkaen, jos verensokeria ei muuten saada laskemaan.
Leikkauksen jälkeen diabeteslääkitystä pystytään yleensä vähentää huomattavasti. Usein se voidaan jopa lopettaa. Myös verenpainelääkitystä on usein mahdollista vähentää.
– Leikkaustulokset ovat aika hyviä. Arvot voivat parantua jopa ennen kuin paino putoaa. Toimenpide on kuitenkin mittava, ja siinä on omat riskinsä. Leikkaus ei yksin riitä, vaan leikattavan on sitouduttava elintapamuutoksiin, Pekka Jousilahti sanoo.
Pahimmillaan MBO-potilaalla on käytössään verenpaine-, kolesteroli-, diabetes- ja sydänlääkkeet. Silloin on huomioitava lääkkeiden yhteisvaikutukset ja haitat.
– Elintapoja korjaamalla voi päästä jostain lääkkeestä kokonaan eroon tai ainakin vähentää annostusta. Pelkästään siksi olisi syytä miettiä, jos sittenkin saisi nipistettyä vyötäröltä muutaman sentin tai vähennettyä eläinrasvojen syöntiä, Tiinamaija Tuomi sanoo.
Ehkäise ja hoida MBO
Tarkista arvot
Veren rasva-arvot ja verenpaine on hyvä selvittää, etenkin jos riskiraja vyötärönmitassa ylittyy. Arvot kannattaa tarkistaa viimeistään noin 40-vuotiaana. THL:n ja Diabetesliiton riskilaskureilla saat tietää, missä mennään. Kun lisäät laskuriin 20 vuotta ikää, näet arvion tilanteestasi myöhemmin.
Pudota painoa
Laihduta maltilla. Jos paino putoaa nopeasti, se lähtee lihaksista. Hyvä tahti on puoli kiloa viikossa. Jos olet yli 70-vuotias, kilo kuukaudessa riittää. Älä mieti, mitä et syö, vaan mitä syöt. Pohdi, millä korvaat epäterveelliset ruoat. Kiinnitä huomiota proteiinin saantiin, etenkin jos olet iäkäs. Syö säännöllisesti. Kun ruokarytmi on kohdallaan, et sorru nälkäisenä herkkuihin aterioiden välissä.
Mittaa vyötärö kerran kuussa
Näet, mihin suuntaan olet menossa. Jo viiden prosentin painonlaskulla on merkittävä terveysvaikutus aineenvaihduntaan. Mittanauha on vaakaa parempi mittari: jos lihasmassa kasvaa liikkumalla, paino ei välttämättä muutu, vaikka vyötärö kaventuu.
Lisää liikuntaa
Liikunta on hyödyksi, vaikket laihtuisi grammaakaan. Aloita vaikka kävelemällä päivittäin 15 minuuttia. Lisää aikaa ja matkaa hiljalleen. Kasvata lihasvoimaa kuntosalilla, vesivoimistelussa tai kotona. Oman kehon painolla tehtävät liikkeet, kuten tuolilta nousut ja kyykistykset, vahvistavat lihaksia.
Syö terveellisesti
Lisää lautaselle kasviksia, hedelmiä ja kuituja. Vaihda kovat rasvat kasviöljyihin ja öljypohjaisiin tuotteisiin. Vähennä suolan käyttöä. Vaihda punainen liha kalaan.
Näin MBO tunnistetaan
Metabolisen oireyhtymän diagnoosia on pyritty yksinkertaistamaan. Jos seuraavasta viidestä ehdosta kolme toteutuu, puhutaan MBO:sta.
• Vyötärön ympärys ylittää miehellä 102 cm ja naisella 88 cm. MBO:n esiasteesta puhutaan jo, kun mitat ovat naisella yli 80 cm ja miehellä yli 94 cm.
• Veren triglyseridien määrä on suurentunut (yli 1,7 mmol/l).
• Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt (alle 1,0 mmol/l miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella).
• Verenpaine on koholla (130/85 mmHg tai enemmän).
• Yön paaston jälkeen mitattu verensokeri on ylärajoilla tai kohonnut (plasman glukoosipitoisuus 5,6 mmol/l tai enemmän.)
Monilla todetaan kaikki häiriöt, mutta toisilla vain kolme niistä. Jos vatsaontelon rasva laihdutetaan pois, arvot normalisoituvat. Elintavolla voi vaikuttaa ainakin siihen, sairastuuko nyt vai kymmenen vuotta myöhemmin.