Kauneus & Terveys

Meiju Suvas: Jämäkkyyden opettelu on elämäni mittainen oppikoulu

Laulaja Meiju Suvas halusi pitkään täyttää muiden odotukset. Hän on laihduttanut kymmeniä kiloja, kärsinyt parisuhdeväkivallasta ja kestänyt toisten yrityksiä muuttaa häntä. Kuusikymppisenä Meiju on onnellisimmillaan.
Kuvat Pia Inberg

"Levysi myisivät vielä paremmin, jos laihduttaisit", sanottiin Meiju Suvakselle levy-yhtiössä 1990-luvun lopussa.

Kommentti loukkasi. Jälkeenpäin ajateltuna se oli suorastaan hävytön. Meiju oli 38-vuotias laulaja, joka oli julkaissut jo useita palkittuja levyjä.

Hän ei ollut mielestään erityisen pullea. Silti hän teki työtä käskettyä ja laihtui 20 kiloa kahdessa kuukaudessa. Hän noudatti amerikkalaisen Elämäsi kuntoon -laihdutusoppaan neuvoa, jonka mukaan terveellistä ruokaa sai syödä niin paljon kuin jaksoi.

Kun laulaja meni näyttäytymään levy-yhtiön pomoille uudestaan, hän kelpasi.

Hänen uutta ulkomuotoansa hehkutettiin lehdissä.

Tästä muistuttaa pieni valokuva Meijun keittiössä Vantaalla, jääkaapin ovessa. Hän poseeraa solakkana sinisessä, merihenkisessä housupuvussa. Pitkät hiukset ovat auki.

Olen kuvassa varmaan kauneimmillani. Mutta vaikka on kuinka nätti, se ei tarkoita, että olisi onnellinen.

– Laihtumisella ei ollut myöskään vaikutusta levymyyntiin, Meiju hymähtää.

Musiikkipomot eivät olleet ensimmäisiä eivätkä viimeisiä ihmisiä, jotka ovat yrittäneet muuttaa häntä.

– Jämäkkyyden opettelu on elämäni mittainen oppikoulu. Yhä tulee tyyppejä, jotka yrittävät sanella tekemisiäni ja muokata minua joksikin muuksi kuin mitä olen.

Meiju sai elää onnellisen lapsuuden.

Hän syntyi helsinkiläiseen musiikinopettaja-insinööriperheeseen vuonna 1959. Tyttö lauloi, tanssi ja soitti sydämensä kyllyydestä.

Kun Meiju oli nuori, lapsia ei ollut tapana kehua. Sen sijaan ulkonäköä kommentoitiin suoraan. Se oli sukupolvikokemus. Moni lausahdus kummittelee päässä edelleen.

– Isäni tapasi sanoa, että kaikki on hyvin niin kauan, kun rinnat näkyvät ennen vatsaa, kun tulee kulman takaa.

Kun Meiju oli 15-vuotias, vanhemmat erosivat. Hän sukkuloi vanhemman luota toiselle ja tunsi olevansa aina väärässä paikassa. Jos hän oli isän luona, äidillä oli ikävä, ja päinvastoin.

Tuon ajan lapsella oli puutetta myös läheisyydestä ja hellyydestä.

– Emme halanneet isäni kanssa aikuistumiseni jälkeen. Läheisyys oli hänelle vaikeaa. Hän meni siitä aivan lukkoon.

Parikymppisenä laulaja ponnahti iskelmätaivaan huipulle 1980-luvun alussa. Ikivihreät hitit Pure mua ja Tahdon sinut villitsevät keikoilla edelleen.

Meijua on yritetty nujertaa elämän varrella moneen kertaan. Miten hän selvisi parisuhdeväkivallasta? Entä kuinka hän oppi pitämään puoliaan?

Lue koko Sydämenasia-haastattelu uudesta Kauneus & Terveys -lehdestä 2/2020!

Julkaistu: 29.1.2020
Kommentoi »