Kauneus & Terveys

Marja Salo: Ajattelin pitkään, etten ole riittävän hyvä


Näyttelijä Marja Salo pääsi suoraan koulusta unelmiensa työpaikkaan. Ulkoisesti kaikki oli hyvin, mutta hän inhosi ja häpesi itseään vuosia. Mitä syömishäiriö ja itseinho opettivat?
Kuvat Pia Inberg

Pääni sisus on tällainen, näyttelijä Marja Salo avaa vetolaatikon pukuhuoneessaan Kansallisteatterissa. Laatikko pursuaa meikki­pusseja, pinnejä, pyyhkeitä, vitamiinipurkkeja ja muistiinpanoja. Se ei meinaa millään mennä kiinni.

Marja on sädehtivä ja energinen mutta myös huomattavan väsynyt. Hän tekee Kansallisteatterissa kuuden päivän työviikkoa: näyttelee Kolmessa sisaressa ja Koiramäen Suomen historia -lastennäytelmässä. Lisäksi on harjoituksia tulevia esityksiä varten. Hän myös piipahti juuri Espanjassa Tarhapäiovä-elokuvan kuvauksissa.

Marja on joutunut ottamaan lapset töihin. Kun äiti harjoittelee, korvatulehdusta potevat Miles, 8, ja Mimi, 6, makaavat patjoilla katsomossa. Kiihkeä työrytmi ja lasten sairastelu vievät voimia. Vaikka pään sisällä on sekasotku ja välillä lyö tyhjää, Marja ei halua kutsua elämänvaihettaan ruuhkavuosiksi.

– Ruuhka on jotain hermostuttavaa, mikä ei tahdo mennä eteenpäin.

Termi unohduksen vuodet kuvaa Marjasta paremmin tätä aikaa. Vauhdissa unohtelee asioita. Vuodet vierivät niin nopeasti, että kohta ne ovat ohi.

– Pelkään, etten ehdi pysähtyä ja nauttia. Unohdan, miten ihanaa kaikki on.

Nuorena hän halusi kuumeisesti esiintymään. Teatterin ovet avautuivatkin varhain. Kapellimestari Jaakko Salon pojantytär, kahdeksanvuotias Marja, esitti koiraa Hyvin menee – naapurit nauraa -revyyssä.

Lapsitähden ura jatkui Uudessa Iloisessa Teatterissa kymmenen vuotta. Lisäksi hän näytteli tv-sarjoissa kuten Puhtaat valkeat lakanat ja Samaa sukua, eri maata.

Myöhemmin Teatterikorkeakoulussa opiskelukaverit naureskelivat Marjan musikaalimenneisyydelle.

– Uusi Iloinen Teatteri oli ollut minulle toinen koti. Kuittailu tuntui siltä kuin perhettäni olisi väheksytty. Viihdehän ei ole koskaan taiteen veroista. Marja purki tuskaa lopputyössäänkin. Sitten se hellitti.

– Tärkeintä on olla itse sinut menneisyytensä kanssa.

Se ei aina käy ihan helposti.Yksi viaton kommentti laukaisi teini-ikäisessä Mar­jassa syömishäiriön, josta toipumiseen meni vuosia.

Lue koko juttu uusimmasta Kauneus & Terveys -lehden numerosta 6/2019!

Julkaistu: 8.5.2019