Hyvinvointi

Marika Borg: Rakkauden reittikartalla

Kun päästät irti, kyky rakastaa paranee.

27.1.2010 Voi hyvin

Marika Borg kuuntelee tarkasti sisäistä navigaattoriaan. Välillä se neuvoo tekemään tyylikkäästi u-käännöksen. Elämäntaidon valmentaja kannustaa kaikkia päivittämään reittikarttansa.

Utelias Ilo-koira nuuhkii vieraan housunpunttia rivitaloasunnon eteisessä Espoon Soukassa. Hyväntuulisesti tervehtii myös asunnon haltija Marika Borg, vaikka aikataulu on kiireinen. Elämäntaidon valmentaja on edellisenä iltana palannut koulutusmatkalta Lontoosta. Iltapäivällä Borgin oman yrityksen työntekijät tulevat palaveriin, ja laukut pitäisi ehtiä pakata huomista Teneriffan lomareissua varten.

– Ihana lähteä. Matkoilla saa aina perspektiiviä omaan elämään. Ja eivätkös kaikki suomalaiset ole käyneet Teneriffalla! Menenpä siis minäkin, Marika Borg nauraa.

On kuitenkin vaikea kuvitella Borgia istumassa kiltisti turistibussin takapenkillä. Hän on tottunut seisomaan edessä ja johtamaan joukkoja. Borgilla on takana 35 vuoden ura hyvinvoinnin alalla. Hän on kouluttanut tuhansia ihmisiä, tavannut henkisen hyvinvoinnin guruja ympäri maailmaa, kirjoittanut ja luennoinut.

Marika Borg esitteli 1970-luvulla suomalaisille idätyksen ja hapatuksen salat. Hän toi paastopaketit pöytiin. Asiat, jotka ennen olivat radikaaleja ja herättivät hämmennystä, ovat tänään arkipäivää. Kukapa ei meditoisi. Kun Voi hyvin -lehden entinen päätoimittaja aikoinaan julkaisi kirjoituksen enkeleistä, hän sai epäilevää palautetta, että nyt on liihoteltu liian kauas yläilmoihin.

– Ja nykyään joka paikassa on tarjolla enkeleitä! Minun piti tuolloin uskoa visiooni. Tänä päivänä on mieletön määrä tutkimuksia, jotka todistavat, että myönteisyys on viisas valinta. Kiittävä ja kannustava tapa johtaa ihmisiä on tehokkaampi kuin ainainen arvostelu.

Huumori helpottaa

Marika Borg tarjoaa minttuteetä isoista kupeista ja haluaa puhua mieluummin tulevaisuudesta kuin uransa eri vaiheista. Nokka kannattaa aina olla menosuunnassa. Olennaista on, miten mennään eteenpäin.

Vuosien saatossa Borgin oma elämänfilosofia on jalostunut. Henkiseen vaskooliin on huuhtoutunut kultahippuja, joita hän haluaa jakaa. Koreat, mutta käytännön elämän kannalta tarpeettomat kivet ovat karisseet pois.

Ilo köllähtää pitkäkseen karvalankamatolle. Se tietää, miten ollaan onnellisia, läsnä ja nautitaan elämästä. Me ihmiset joudumme usein opettelemaan nuo asiat.

– Vedämme puoleemme sitä, mitä sielumme todella kaipaa. Olen tavannut monia aikamme suurista ajattelijoista, ja joistakin on tullut elinikäisiä ystäviä. Olen siitä äärettömän kiitollinen. En ole viisastunut yksin. Olen saanut olla aitiopaikalla muuttuvassa maailmassa.

Borg on tehnyt aamulla metsälenkin Ilon kanssa. Hän on hiljentynyt ja joogannut.

– Elämässä kysymys ei ole siitä, mitä teemme, vaan miten teemme. Tärkeintä on asenne.

Ruokavalioista ja terveistä elintavoista paasaaminen ei 55-vuotiasta Borgia enää houkuttele, vaikka hän nauttii luonnonmukaisuudesta omassa elämässään.

– Jokaisella ihmisellä on sisäinen viisautensa. Jos joku asia toimii minulle, se ei automaattisesti toimi toiselle. Olen oppinut väljyyttä ja hyväksyntää. Paras elämänohje on, että viisas ihminen ei ota omaa elämäänsä niin kauhean henkilökohtaisesti. Kaikki sujuu huumorilla huomattavasti helpommin. Se ei tarkoita, ettei elämässä olisi vaikeita asioita.

Borgin mielestä liikunta on hyödyllistä ensisijaisesti siksi, että pää pysyy kasassa. Hän itse liikkuu pysyäkseen hyväntuulisena.

– Näen kuntosalilla paljon terveitä kehoja, mutta kireitä ihmisiä. Kannattaa pyrkiä mieluummin hyvyyteen kuin ylenpalttiseen fyysiseen terveyteen. Keho seuraa mielen suuntaa.

Vapaus valita

Marika Borg korostaa useaan otteeseen, että meillä on aina vapaus valita. Yleensä vaihtoehtoja on kaksi. Toinen antaa hyvän tai ainakin paremman elämän. Toinen ei.

– Kiitätkö vai arvosteletko? Molemmat toimintatavat vievät saman ajan, mutta lopputulos on merkittävästi erilainen. Jos keskityt ratkaisuihin, niitä löytyy. Jos keskityt ongelmiin, ne kasvavat. Tämä näkökulma on aivotutkijoiden ja uusimpien psykologisten tutkimusten mukainen.

– Mitä sanot puolisollesi? Nalkutatko vai keskitytkö siihen, mikä kumppanissa on hyvää? Tiedän lukemattomia esimerkkejä avioliitoista, jotka ovat pelastuneet tämän asennemuutoksen ansiosta. Anna tälle harjoitukselle kaksi viikkoa aikaa. Keskity vaikka väen väkisin puolisosi hyviin ominaisuuksiin. Ei tarvitse teeskennellä, vaan aidosti valita. Kahdessa viikossa tapahtuu ihme. Kun muutetaan näkökulmaa, maailma todistaa meille hyvin äkkiä, että olemme valinneet viisaammin.

Menetelmä toimii Borgin mukaan myös laajemmassa mittakaavassa. Ihmiskunnan valtamerilaiva on hitaasti, mutta vääjäämättömästi kääntämässä kurssiaan.

– Ei maailma muutu hetkessä, mutta siemen on mennyt maahan ja se itää. Eväät ovat loppumassa sen suhteen, miten asioita on tehty ennen. Aika pakottaa meidät valitsemaan viisaammin. Jos emme valitse viisaammin, voimme yhä huonommin.

Borg käyttää tilanteesta vertausta. Olemme New Yorkissa, mutta meillä on kädessä Pariisin kartta.

– Meidän on pakko saada käsiimme uuden maailman kartta, oppia suunnistamaan muuttuvassa maailmassa. Kannattaisi ottaa oppia navigaattoreista. Joka kerta kun ajat väärään suuntaan, se ei ala huutaa: tyhmä, tyhmä, miksi menit kääntymään tuonne! Sen sijaan navigaattori lausuu rauhallisesti: tee u-käännös heti kun voit.

Olemme ihmiskuntana Borgin mukaan tekemässä tyylikkäästi isoa u-käännöstä. Käännös kestää, ja aina on niitä, jotka valittavat suureen ääneen perätuhdolla.

– Ihmiset voivottelevat, että missä vaiheessa minä ohjelmoin sen navigaattorin väärin! Tai joku muu räpläsi sitä! Tarraudumme siihen, mitä on jo tapahtunut, vaikka voimavaroja tarvitaan siihen, mihin ollaan menossa.

Voivottelijoita Borg neuvoo etsimään apukeinoja tästä hetkestä.

– Jos hyväksyt sen, missä olet nyt, sinulla on voimia tehdä tilanteelle jotain. Jos vastustat, mikään ei muutu. Kysymme usein: miksi? Kysymys ei toimi aivojen kannalta. Löydämme tuhat syytä huonoon tilanteeseen, mutta miksi-kysymys ei tarjoa yhtään ratkaisua.

Kyky päästää irti

Soukan koti on valoisa ja viihtyisä. Pöydillä on isoja valkoisia orkideoja lasiruukuissa. Sisustuksessa asunnon haltija suosii valkoista ja kultaa. Hyllyillä ja pöydillä hymyilevät Buddha-patsaat. Osa niistä on Marikan äidin keräämiä. Kun äiti kuoli 12 vuotta sitten, tytär peri tyynet, hyväksyvät hymyt. Isä asuu Alzheimer-kodissa.

– Tunnen suurta rakkautta vanhempiani kohtaan. Näin ei aina ole ollut. Tajusin jossain vaiheessa, onnekseni, että kannattaa tehdä mitä tahansa, että tulee sovinto omiin vanhempiin. Viisas ihminen kasvaa aikuiseksi ja päästää irti. Vaikka vanhemmat olisivat tehneet kuinka huonon kasvatustyön, he ovat antaneet meille elämän ja tehneet parhaansa. Kysymys ei ole heistä vaan meistä. Saamme lipun vapauteen, kun päästämme irti omista vaatimuksista vanhempien suhteen.

Borgin mukaan voimme myös antaa itse itsellemme sen rakkauden, jota olemme odottaneet vanhemmilta.

– Valitettavasti monet elävät aikuisenakin pienen lapsen elämää. Nähdään kaikki sen kautta, mitä puutteita lapsuudessa on ollut. Määritämme tuolloin itsemme liian pieninä. Jokainen tietää, miten vahva imu meillä on muistella menneitä kärsimyksiä. Lisää iloa se ei tuo. Persialaisen sanonnan mukaan ihminen on valmis luopumaan kaikesta, paitsi kärsimyksestään. Toivottavasti olemme viisaampia kuin tuo sanonta.

Huonoja oloja ja ikäviä tunteita Marika Borg kannustaa kuulostelemaan lempeästi ja tarkasti.

– Kun hyväksyn kielteiset tunteeni ja kuulen niiden sanoman, ne eivät hallitse minua. Tunteen tehtävä on tulla tunnetuksi. Siitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä pysyvää pahan olon asukkia sisälleen.

Elämäntaidon valmentaja hörppää kupista minttuteetä ja jatkaa syvemmille vesille.

– Faktoja ei ole, on vain näkökulmia. Menneisyys muuttuu koko ajan suhteessa siihen, missä olemme nyt. Kun aika kuluu, tulkinta muuttuu. Jotkut tekevät yhdestä tulkinnasta itselleen vahvan, usein traagisen uhrin tarinan, mutta tutkimusten mukaan sekin tarina muuttuu. Tämä on mullistava näkökulma terapiaan, ihmissuhdeongelmiin ja kykyymme nauttia tästä hetkestä.

Borg sanoo, että mielen voimista ymmärretään vasta jäävuoren huippu.

– Uusimmat tutkimustiedot ovat ilahduttavan yksimielisiä. Näkökulma vaikuttaa suoraan elämänlaatuun. Myönteinen asenne parantaa jopa sairauksia.

Borg on jumpannut omaa mieltään. Hän on muuttanut näkökulmaa ja tehnyt elämässään monta u-käännöstä.

– Olen räpiköinyt kipeissä tilanteissa, joissa olen oivaltanut lopulta, että seinä on vastassa. Koen kaksi avioliittoani arvokkaiksi kokemuksiksi, jotka ovat auttaneet minua tänä päivänä ymmärtämään paremmin toimivan parisuhteen lakeja. Terveessä suhteessa ihminen on itse kokonainen. Kaksi kokonaista ihmistä rinnakkain tekee hyvän liiton.

– Nykyään kantava lause elämässäni on, haluanko olla oikeassa vai onnellinen. Olen mieluummin onnellinen.

Arvot ja allakka

Borg käyttää mantraa, jos kiire ja stressi uhkaavat.

– Toistan hiljaa mielessäni, että minulla on riittävästi aikaa kaikkeen olennaiseen. Järjestän aikaa lapsenlapsille, vaikka töitä olisi kuinka paljon. Päätös täytyy tehdä joka päivä: elänkö arvojeni mukaisesti.

Kun pysähtyy ja rauhoittuu, on aikaa kuunnella sisäistä navigaattoria. Borgille sisäinen ääni ja intuitio ovat elämän parhaat kompassit.

– Intuitio on tietoa ilman faktoja. Se on etuaivolohkon kyky nähdä ovia siellä, missä niitä ei ennen ollut. Intuitio on viisautta, joka ei perustu menneeseen tietoon. Se on aidosti uutta tietoa, uusi kartta. Kutsun sitä tietämykseksi.

Borg määrittelee itsensä henkiseksi, mutta ei uskonnolliseksi ihmiseksi.

– Mihin uskon? Olemme ehdottomasti henkiolentoja. Pieni osa meistä on tässä fyysisessä muodossa. Jos pidän sielustani huolta, sielu pitää minusta huolen. Tunnen sen parempana olona.

– Rakkaus ja hyväksyntä ovat aina viisaimmat valinnat. On varmasti olemassa jotain meitä suurempaa, mutta me ihmiset olemme myös suurempia kuin kuvittelemme. Tämä universumi perustuu rakkauteen. Siihen uskon.

Joustavaa hymyilyä

Kun Marika Borg hymyilee aurinkoisesti vaaleassa tukassaan, hän on kuin orkidea itsekin. Mistä tuo kukoistus kumpuaa?

– En ole pirtsakka ihminen. Olen enemmän vakava kuin myönteinen. Kun hiljennyn ja muistan, kuka oikeasti olen, energia tulee sisältä. Se on sisäinen valo, joka meistä lopulta loistaa.

Ilo-koira havahtuu uniltaan ovikellon soittoon ja juoksee haukkuen eteiseen. Elämäntaidon Valmennusakatemian työntekijät tulevat palaveriin. Joukossa on Borgin tytär Viivi Pentikäinen, joka jatkaa äitinsä viitoittamalla tiellä perheyrityksen koulutuspäällikkönä.

Miltä ikääntyminen tuntuu?

– Vanhetessa voi muuttua joko jäykemmäksi tai joustavammaksi. Mitä jäykemmäksi tulee, sitä vähemmän on hengitystilaa, itsellä ja läheisillä. Kiinalaisen sanonnan mukaan ruohonkorsi nousee myrskyn jälkeen, tiiliseinä ei, Borg vastaa.

Elämäntaidon ammattilainen ei ole tuntenut ikäkriisin oireita.

– Tämän ikäisenä ei ole varaa kuin hymyillä. Muuten näyttää todella vanhemmalta, Marika Borg virnistää.

Marika Borg

Syntynyt: Helsingissä

Asuu: Espoossa

Ikä: 55 vuotta

Koulutus: satoja koulutuksia. ”Kaikista olen oppinut jotain!”

Työ: voimavarakouluttaja, Elämäntaidon valmennusakatemian opettaja ja rehtori

Perhe: 2 lasta, 5 lastenlasta,

isä ja Ilo-koira

Harrastukset: työ ja golf

Onnenhetki: ”Monia päivässä, kunhan älyän oivaltaa ne.”

Unelma: 2 kuukautta Havaijilla

Motto: ”Tästä seuraa jotain hyvää!”

Aarteet: lapsenlapset ja upeat kurssilaiset

Omasta mielestään: ”Osaan nauraa itselleni, luojan kiitos!”

namaste.fi

Millainen on hyvä elämä, Marika Borg?

”Hyvä elämä on matkanteosta iloitsemista ja kykyä rakastaa, vaikka siihen ei olisi mitään järkevää syytä.”

Miten hyvän elämän voi saavuttaa? Tarvitaanko elämäntaidon valmentajaa?

”Hyvä elämä koostuu päivittäisistä viisaista valinnoista: hyväksynkö vai tuomitsenko, olenko ystävällinen vai tyly, päästänkö irti vai pidänkö pahasta mielestä kiinni. Olenko se, joka valaisee muiden tietä vai vaadinko muita tekemään sen minulle?” ”Huippuvalmentaja asuu meissä jokaisessa. Joskus on tarpeellista ja mahtavaa saada ulkopuolista apua suunnistamisessa.”

Teksti Hanna Hyväri Kuva Lasse Lecklin

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2010

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi