Oletko kuullut mansikanpoimijantaudista? Näin voit ehkäistä viheliäistä vaivaa

Oletko kuullut mansikanpoimijantaudista? Näin voit ehkäistä viheliäistä vaivaa
Kun mansikat odottavat poimijaansa tai uudet taimet istuttajaansa, puutarhassa tulee helposti kykittyä tuntikausiakin. Kyykkimisen seurauksena voi iskeä mansikanpoimijantauti. Vaiva on melko harvinainen, mutta sen paranemisessa voi vierähtää viikkojakin.
Julkaistu 17.6.2020

Mansikanpoimijantauti kehittyy, kun pohjehermo joutuu pinteeseen. Kun polvi on kyykkyasennossa jatkuvasti koukussa, hermo voi venyttyä tai joutua puristuksiin. Mansikanpoimijanhalvaus eli pohjehermohalvaus on siis pinteestä johtuva paikallinen ja tilapäinen hermovaurio. Sama vaiva voi tulla myös esimerkiksi lattia- tai maalausremontin seurauksena.

Tätä halvausta ei onneksi jokainen marjanpoimija saa. Lieviä oireita voi tulla jo siitä, jos istuu pitkään risti-istunnassa.

Dramaattiset oireet

Pohjehermohalvauksen oireet ovat melko dramaattiset ja siksi helposti tunnistettavat. Yhtäkkiä jalkaterä alkaa roikkua. Nilkka läpsyy kävellessä, koska pohjehermo ei toimi normaalisti ja tue nilkkaa. Joskus jalka voi myös puutua tai tulla tunnon alentumaa.

Pinnetila voi mahdollisesti tulla herkemmin hoikalle kuin ylipainoiselle, koska laihalla polvinivel pääsee tiukkaan koukistukseen.

Jos pinteelle on selkeä syy, eli on ollut pitkään kyykkyasennossa, kotona voi odotella vaivan paranemista pari päivää. Jos tilanne ei rauhoitu, mene lääkäriin varmistamaan vaivan syy. Joskus vaivan syynä voikin olla selkä tai kasvain.

Pohjehermohalvaus paranee lähes aina itsekseen ajan kanssa. Toipuminen voi viedä päiviä tai viikkoja. Sitä ei voi kiirehtiä.

Jos halvaus pitkittyy, saatetaan tarvita muita toimenpiteitä tai lisätutkimuksia. Jos jalan kanssa on vaikea kävellä, nilkkatuet voivat auttaa pitämään jalan hyvässä asennossa. Fysioterapialla voidaan vahvistaa muita lihaksia ja varmistaa nilkan liikkuvuus.

Vältä liikaa kyykistelyä

Jos suinkin maltat, totuttele puutarhassa kyykkimiseen asteittain ja rauhassa. Näin annat kudoksille aikaa sopeutua uudenlaiseen rasitukseen.

Pitkäaikaista kyykkyasentoa kannattaa siis välttää. Kun poimit marjoja tai istutat kasveja, suorista välillä polvesi tai nouse seisomaan.

Voit välttää pitkää kyykistelyä ottamalla puutarhaan jakkaran. Jakkaralla tai maassa istuminen polvet suorassa on pohkeelle parempi asento.

Yksipuolinen liike, kuten marjanpoiminta, on tottumattomalle kova suoritus, joka voi altistaa myös rasitusvammoille. Etenkin niska-hartiaseutu, selkä, kädet, alaraajan nivelet ja akillesjänne voivat joutua lujille.

Pidä lihaksista huolta, muista lämmittely ja venyttely sekä tauot.

Nauti hyvistä puolista

Kun pysyt kohtuudessa, pääset nauttimaan marjanpoiminnan ja puutarhanhoidon hyvistä puolista!

Ihmiselle tekee hyvää olla ulkoilmassa. Puutarhassa ja kasvimaalla tulet huomaamattasi liikkuneeksi, ja niveletkin saavat monipuolisempaa liikettä kuin vaikkapa toimistotöissä. Parhaassa tapauksessa saat rentoutuneen mielen!

Asiantuntijana ortopedi Tapio Kallio Terveystalosta

Kommentoi »