Sairaudet

Maidosta terveysjuoma

Maito on sellaisenaan erinomainen ravintoaine ja sen nauttiminen on terveellistä. Varsinaisen terveysjuoman siitä tekevät kuitenkin probiootit, erilaiset maitohappobakteerit, jotka lisäävät maidon myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Teksti Tuukka Niskanen
27.6.2006 Terve.fi

Mitä on terveysvaikutteinen maito

Maitohappobakteerien käyttäminen on vanha juttu. Moni nauttii niitä kapseleina mm. matkan aikana ripulin ehkäisemiseksi tai antibioottikuurin aikana. Uutta on niiden käyttäminen päivittäiselintarvikkeissa terveysvaikutusten lisääjänä.

Terveysvaikutteinen maito sisältää probiootteja eli terveyttä edistäviä mikro-organismeja, jotka ovat yleensä maitohappobakteereja. Niitä lisätään maitoon ja hapanmaitotuotteisiin, kuten piimään ja jogurtteihin sekä juustoihin. Terveysvaikutteisia maitotuotteita käyttämällä voi joissakin tapauksissa ylläpitää terveyttä ja vähentää riskiä sairastumiseen.

Millaisia tuotteita on markkinoilla

Tällä hetkellä markkinoilla on maitotuotteita, jotka sisältävät maitohappobakteereja, erilaisia laktobacillus ja bifidobacterium -bakteerikantojen lajeja. Niillä on kliinisten tutkimusten mukaan todettu olevan myönteisiä vaikutuksia suoliston toimintaan. Probiootit kilpailevat suolistossa siellä olevan haitallisen bakteerikannan kanssa ja tasapainottavat suoliston toimintaa. Suoliston mikrobitasapainolla oletetaan olevan vaikutuksia mm. elimistön puolustusjärjestelmän stimuloijana.

Eräillä bakteerikannoilla arvellaan olevan jopa suolistoa hoitavia vaikutuksia ja tällä hetkellä onkin käynnissä EU-rahoitteinen tutkimus, jossa selvitetään tiettyjen bakteerikantojen vaikutuksia tulehduksellisten suolistotautien, kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa. Probiootteja on tutkittu myös pikkulasten atooppisten sairauksien hoidossa.

Terveysvaikutteisia maitotuotteita on kehitetty myös korkean kolesterolin ja verenpaineen alentamiseen. Kolesterolia alentava maitojuoma sisältää kasvistanolia, jonka on tutkimuksissa osoitettu alentavan korkeaa kolesterolia henkilöillä, joilla se on kohonnut. Verenpainetta alentavissa maitovalmisteissa vaikuttavana aineena ovat bioaktiiviset peptidit, jotka syntyvät maidossa maitohappobakteerien avulla. Tuotteiden vaikutus tulee esille ainoastaan säännöllisen, päivittäisen käytön myötä.

Kannattaako ostaa?

Terveysvaikutteiset maitotuotteet ovat normaalia kalliimpia, jotkut jopa huomattavan hintavia. Kannattaako tuotteita siis ostaa? Terveelle käyttäjälle niistä ei ole välttämättä hyötyä, mutta jos kuitenkin kärsii suolisto-oireista, probiootteja sisältäviä tuotteita kannattaa kokeilla oireiden hillitsemiseen. Mikäli kärsii kohonneesta verenpaineesta, verenpainetta alentavan tuotteen säännöllisestä käytöstä voi olla myös hyötyä. On kuitenkin muistettava, että terveysvaikutteiset tuotteet eivät ole lääkkeitä eivätkä ne korvaa lääkärin määräämää hoitoa. Niiden käytöstä on hyvä keskustella aina hoitavan lääkärin kanssa.

Kokonaan toinen kysymys on, ostavatko terveysvaikutteisia tuotteita ne henkilöt, joille niistä voisi olla hyötyä. Terveysvaikutteisia elintarvikkeita kun ostavat todennäköisesti ne, jotka muutenkin kantavat huolta hyvinvoinnistaan ja ovat tietoisia markkinoilla olevista valmisteista.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi