Terve.fi

Magneettikuvaus paras aivoinfarktin toteamisessa

Magneettikuvaus paras aivoinfarktin toteamisessa
Magneettikuvaus olisi tietokonekerroskuvausta parempi aivoinfarktien toteamisessa. Lue lisää.
Julkaistu 22.2.2007

Magneettikuvaus olisi tietokonekerroskuvausta parempi aivoinfarktien toteamisessa, vaikka tietokonekerroskuvaus on tällä hetkellä ensisijainen aivohalvausten diagnosoinnissa käytettävä kuvantamismenetelmä.

Magneettikuvaus on parempi etenkin parin tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta, jolloin tiedon tarve on lääkäreillä suurin, todetaan Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 356 peräkkäistä sairaalan poliklinikalle tuotua potilasta, joilla epäiltiin aivohalvausta. Kaikkien potilaiden aivot kuvattiin magneetti- ja tietokonekerroskuvauksella, ja kuvat annettiin neljän asiantuntijan arvioitavaksi.

Magneettikuvaus totesi akuutin aivoinfarktin 46 prosentilla ja tietokonekerroskuvaus vain 10 prosentilla potilaista. Menetelmät olivat kuitenkin yhtä hyviä akuutin kallonsisäisen verenvuodon toteamisessa, mikä onkin käytännön työssä usein tärkeintä, sillä verenvuodon puuttuminen kielii useimmiten halvauksen johtuvan infarktista. Aivohalvaus todettiin lopulta 217 potilaalla, ja näistä magneettikuvaus oli tunnistanut oikein 83 prosenttia ja tietokonekuvaus 26 prosenttia.

Lue lisää:

Kommentoi »