Terve.fi

Maassa maan tavalla - Australia ja Oceania

Maassa maan tavalla - Australia ja Oceania

Australia on laaja maanosa eikä ainoastaan yksi valtio. Se ei myöskään ole Ison-Britannian eteläinen osavaltio, vaikka siellä puhutaankin englantia. Australian englanti poikkeaa englantilaisten puhumasta kielestä.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Australialainen puhekieli muistuttaa hieman lontoolaisten cockney-murretta ja se on saanut paljon vaikutteita Irlannin englannista. Maalla on oma tapakulttuurinsa, jonka sinne matkustavan edellytetään tuntevan. Australian liittotasavalta koostuu kuudesta osavaltiosta, jotka ovat Uusi-Wales, Victoria, Queensland, Etelä-Australia, Länsi-Australia ja Tasmania. Näiden lisäksi sinne kuuluu vielä kaksi territoriota.

Australia on pinta-alaltaan valtaisa, luonnoltaan ja luonnonrikkauksiltaan monipuolinen. Ilmastokin voi vaihdella äärimmäisyyksiin. Maa on harvaan asuttua ja asutus on lähinnä keskittynyt muutamiin suurkaupunkeihin, joista käsin myös elinkeinoelämää ja ulkomaankauppaa pyöritetään.

Tervehtiessä kätellään ja kerrotaan nimi selvästi. Kättely tapahtuu sekä tavattaessa että poistuttaessa. Esittäytyminen ei ole muodollista ja on hyvin yleistä pyytää toista tavaamaan nimensä. Puhuteltaessa käytetään titteleitä Mr ja Mrs. Virallisissa tilaisuuksissa otetaan puhutteluun mukaan tittelit. Useimmiten keskusteltaessa sinuttelu alkaa heti esittelyn jälkeen.

Keskustelu ihmisten kesken on avointa ja välitöntä. Australiassa kannattaa välttää teeskentelyä ja isottelua. Keskustelunaiheet ovat myös hyvin vapaat ja erityisesti Australian nähtävyydet ja kulttuuritapahtumat ovat hyviä aiheita. Rotukysymyksistä ei ole hyvä keskustella eikä siitä, kuinka paljon rahaa joku henkilö ansaitsee. Aterioilla ei yleensä keskustella työasioista.

Australialaisille suorapuheisuus on tyypillistä. He arvostavat myös rehellisyyttä, eivätkä kiertele ja kaartele puheissaan. He tarkoittavat mitä sanovat. Pieniä kohteliaisuuksia viljellään tosin runsaasti ja avoimesti. Elämäntapa on rento ja vapaa ja hyvä huumorintaju on erityisen arvostettua. Keskustelukumppania katsotaan silmiin, mutta katsekontakti ei ole yhtä pitkä kuin esimerkiksi Suomessa. Elekielen käyttö on yhtä pidättyväistä kuin pohjoismaissa.

Oseania

Oseanialla tarkoitetaan Tyynenmeren saaria eli Melanesian, Polynesian ja Mikronesian saariryhmiä. Alueella puhutaan noin 1200 kieltä ja useimmat niistä kuuluvat austronesialaiseen kieliryhmään, kuten Melanesian tärkein kieli fidzi, Polynesian tärkeimmät kielet samoa, tahiti tonga ja sekä Mikronesian tärkeimmät kielet chamorro ja marshall.

Polynesiassa on tärkeää tervehdittäessä ottaa huomioon tervehtijöiden statukset, sillä väärän tervehtimismuodon käyttäminen saattaa aiheuttaa sosiaalista jännitettä ja hämmennystä. Polynesialaisten ja Tyynenmeren eteläosien saarten heimojen perinteinen tervehtimistapa eli nenien hankaaminen yhteen on jäämässä pois. Polynesialaiset miehet, jotka ovat toisilleen vieraita, syleilevät toisiaan ja hierovat toistensa selkää.

Mikronesialaiset ovat erittäin puheliaita ja heidän on helppo puhua toisten ihmisten kanssa. He käyttävät hyvin paljon kuvaavaa kieltä “pittoreskia” ja heillä on taipumusta liioitella ja dramatisoida asioita.

Julkaistu: 21.6.2012