Terve.fi

Lymen tauti kuriin lyhyelläkin kuurilla

Lymen tauti kuriin lyhyelläkin kuurilla
Varhaisvaiheen Lymen tauti eli borrelioosi paran
Julkaistu: 28.6.2006

Varhaisvaiheen Lymen tauti eli borrelioosi paranee 10 vuorokauden antibioottikuurilla yhtä hyvin kuin tuplasti pidemmällä hoidolla tai kahden antibiootin yhdistelmällä. Lymen taudin hoitoon käytetään usein pitkiä, jopa 3-4 viikon mittaisia mikrobilääkekuureja. Lymen tauti on puutiaisten välityksellä leviävä bakteerin aiheuttama sairaus, joka ilmenee punaisena ihottumaläiskänä punkin pureman ympärillä. Oireet tulevat esiin muutaman päivän tai vasta viikkojen kuluttua. Ensivaiheessa tauti ilmenee ihottumana, joka levitessään saattaa muuttua rengasmaiseksi. Taudin edetessä esiintyy kuumetta, väristyksiä, väsymystä, päänsärkyä ja lihaskipuja. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita keskushermostoon, sydämeen tai lihaksistoon jopa vuosia tautiin sairastumisen jälkeen.

Amerikkalaistutkimuksessa 180 varhaisvaiheen Lymen tautia sairastavaa potilasta satunnaistettiin kolmeen eri ryhmään. Osa sai suonensisäisen yksittäisannoksen keftriaksoni-antibioottia liitettynä kymmenen päivän doksisykliinikuuriin. Hoitoa jatkettiin kymmenen päivää lumelääkkeellä. Toinen ryhmä sai doksisykliinia ja 10 päivän lumejatkohoidon. Kolmas ryhmä sai 20 päivän doksisykliinikuurin. Toiselle ja kolmannelle ryhmälle annettiin lisäksi suonensisäinen lumelääkepistos. Kaikkien ryhmien hoitotulos oli sama kolmen viikon kuluttua kuurin lopettamisesta sekä puolentoista vuoden kuluttua. Hoitotavasta riippumatta kaksi kolmesta sairastuneesta toipui kolmessa viikossa, 30 kuukauden kuluttua 85-90 prosenttia potilaista oli parantunut. Tutkijat huomauttavat, että tuloksia voidaan soveltaa vain ihottumana ilmenevään varhaisvaiheen Lymen tautiin.

Parasta Lymen taudin eli borrelioosin ehkäisyä on välttyä puutiaisen pistolta. Kallioisessa, kuivassa maastossa ei ole piston vaaraa. Kosteassa maastossa puutiaiset oleskelevat ruohikossa. Siellä liikuttaessa kuljetaan keskellä polkua, käytetään pitkälahkeisia (vaaleita) housuja ja käännetään sukanvarret housunlahkeiden päälle. Päivittäin tarkastetaan iho ja mahdolliset puutiaiset poistetaan. Kiinnittynyt puutiainen irrotetaan mekaanisesti joko kostutetun sormenpään alla pyörittäen tai pinsetillä. Apteekeista saa tarkoitukseen kehitettyjä pinsettejä. Poisto on suoritettava varoen, sillä puutiaisen pää voi muuten jäädä ihoon ja aiheuttaa märkäisen infektion. Pää poistuu tällöin aikaa myöten itsestään haavaeritteen mukana. Punkin poistomenetelmän ei nykyään katsota vaikuttavan infektioriskiin. Punkki tulisi kuitenkin poistaa vuorokauden sisällä, koska infektioriski suurenee ajan kuluessa.

Kommentoi »