Terve.fi

Lymen tauti ehkäistävissä varatoimilla

Lymen tauti ehkäistävissä varatoimilla
Lymen tauti eli borrelioosi on ehkäistävissä, jos tarvittaviin varatoimenpiteisiin vain ryhdyttäisiin. Lue lisää Lymen taudista eli borrelioosista.
28.6.2006

Amerikkalaiskatsauksen mukaan Lymen tauti eli borrelioosi on ehkäistävissä, jos tarvittaviin varatoimenpiteisiin vain ryhdyttäisiin. Lymen tauti on puutiaisen välityksellä leviävä bakteerin aiheuttama sairaus, joka ilmenee punaisena ihottumaläiskänä punkin pureman ympärillä. Katsauksen kirjoittajat toteavat, että paras tapa ehkäistä tautia on suojaavien vaatteiden käyttö riskialueilla sekä ihon säännöllinen tarkistus. Puutiaisen poisto 36 tunnin sisällä pistoksesta estää lähes aina infektoitumisen, mutta jos iholle syntyy ihottumaläiskä on lääkehoito aina syytä aloittaa. Lymen tautia vastaan on myös kehitetty rokotteita, jotka eivät tosin ole kohdanneet suurta suosiota kalliin hintansa ja myöhemmin tarvittavien tehosterokotteiden takia. Samat rokotteet eivät myöskään sovellu käytettäviksi eri maanosissa puutiaiskannan vaihtelun vuoksi.

Lymen tautia tavataan Suomessa Pietarsaari-Joensuu linjan leveysasteella, joskin tautia esiintyy paikoittain myös pohjoisempana. Vuosittain borrelioosin ensioireista kärsii noin 2000 suomalaista. Varhaisvaiheessa havaittu tauti on hoidettavissa antibiooteilla, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa vakavia myöhäisoireita kuten aivokalvontulehduksen, nivelkipuja, sydän, silmä- ja lihasoireita. Oireet saattavat ilmestyä vasta vuosien kuluttua varsinaisesta tartunnasta. Suomessa puutiaisista noin 10 prosenttia on Borrelian kantajia, joillakin alueilla luku on jopa 50 prosenttia.

Lue lisää:

Kommentoi »