Terve.fi

Lyhyet yöunet voivat nostaa verenpainetta

Lyhyet yöunet voivat nostaa verenpainetta
Alle kuusituntisia yöunia nukkuvat saattavat olla muita alttiimpia verenpaineen kohoamiselle, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.
Julkaistu: 9.6.2009

Alle kuusituntisia yöunia nukkuvat saattavat olla muita alttiimpia verenpaineen kohoamiselle, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Väestötutkimuksissa tämä on todettu jo aikaisemmin, mutta yhdysvaltalaiset osoittivat saman seuraamalla lähes 600:aa 33-45-vuotiasta viiden vuoden ajan.

Osallistujien verenpaineet mitattiin tutkimuksen aikana kolmasti ja yöunien pituutta ja laatua arvioitiin kahdesti. Arvioinnissa käytettiin liikemittareita. Osallistujat nukkuivat keskimäärin kuusi tuntia yössä. Sitä vähemmän nukkuvista selvästi useammat sairastivat verenpainetautia. Lisäksi riski sairastua seurannan aikana oli sitä suurempi mitä lyhyempiä unia henkilö nukkui.

Verenpaineongelmat havaittiin yleisemmiksi miehillä ja etenkin tummaihoisilla miehillä, mikä on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa. He myös nukkuivat selvästi vähemmän kuin valkoihoiset naiset, mikä tutkijoiden mukaan saattaakin selittää ihonväriin ja sukupuoleen liitetyt vaikutukset.

Aikaisemmissa tutkimuksissa lyhyiden yöunien on osoitettu myös lisäävän iäkkäiden verenpaineongelmaisten riskiä sairastua sydäntauteihin. Lisäksi ainakin ylipaino, diabetes ja uniapnea liittyvät lyhyisiin yöuniin. Lapsilla ja nuorilla univaje voi lisätä ADHD-oireita sekä mahdollisesti masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Säännöllisesti alle kuusituntisia yöunia nukkuvat nuoret myös kokevat terveydentilansa huonommaksi kuin pitempiä unia nukkuvat.

Tulokset julkaisi Archives of Internal Medicine -lehti.

Kommentoi »