Voi hyvin

Luovuus vaatii työtä ja ahkeruutta

Luovuus vaatii työtä ja ahkeruutta
Taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri hankkii tietoa, kerää materiaalia ja katsoo kuvia. Vain siten voi luoda jotain uutta. Kokeile Pyökärin neuvoja.
Julkaistu: 18.8.2014

1. Jotta voisi olla luova, on oltava ahkera

Koko ajan pitää tehdä jotakin: hankkia tietoa, kerätä materiaalia, katsoa kuvia, kuunnella musiikkia – mitä vain, mikä pitää asian äärellä.­ On siis oltava ahkera. On pidettävä itseään­ tekemisen vireessä ja avoimena. Ahkeruutta voisi nimittää myös tietoiseksi etsimiseksi. Joskus se on ratki­riemukasta, joskus työläämpää.

2. Väkisin ei synny ­hyvää 

Onnistuminen ei tapahdu vain tahtomalla. Jos yrittää pakolla taivuttaa toisen ­ihmisen toimimaan haluamallaan tavalla, se voi toki onnistua mutta ei toden­näköisesti pysy. Toisen ihmisen on itse oivallettava. Liika yrittäminen tappaa yhtä paljon kuin liika laiskuuskin.

3. Tunnista oma äänesi, pysy silti joukossa

Kannattaa kuunnella itseään. Miltä minusta tuntuu? Onko tämä nyt hyvin? Miksi tökkii? Mikä on minun tapani ja vauhtini tehdä?

Kaikkea ei voi tehdä toisten ehdoilla, eikä itseään voi jyrätä. Jos ei tunnu hyvältä, tuntemukselle voi todennäköisesti löytää järkiperäiset selitykset.

4. Kohtaa vaikeat asiat heti

Itseään säästää eniten, kun pyrkii kohtaamaan vaikeat asiat heti. Helppoa se ei ole, mutta miltei aina kannattavaa. Päin ongelmia, kohti vaikeuksia!­

Maarit Pyökäri, 62, työskentelee taiteellisena johtajana Tampereen Työväen Teatterissa.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 6/2014

Kommentoi »