
Seisotko itse oman luovuutesi tiellä? Kokeile käsin tekemistä ja leikkisyyttä
Luovuuden esteenä on usein yksi ajatus: minä en ole luova. Minna Rimpiläisen luovuustyöpajoissa opitaan, että kaikki on riittävää ja rumakin kaunista. Parasta kursseilla ovat oivalluksen hetket, kun sisäinen valo alkaa loistaa.
Toukokuisena sunnuntaina Tuusulaan on kokoontunut joukko naisia, joita kutkuttaa luovuus. He haluavat löytää oman sisäisen kuningattarensa ja vahvistaa sitä.
Ovesta sisään astuessa vastassa on iloinen puheensorina. Sen hiljennyttyä naiset lähtevät keräämään kuvia ja kortteja asioista, jotka heille, arjen kuningattarille, ovat tärkeitä. Jokainen poimii vuorollaan kortin ja vie sen keskelle lattiaa. Kuvista muodostuu lattialle spiraali, joka kasvaa kierros kierrokselta.
Työpaja jatkuu aisteja herätellen puutarhassa ja liikkeen avulla omaa kehoa tunnustellen. Lounaan jälkeen siirrytään tekemään tekstiiliveistoksia.
Luovuustyöpajan ohjaaja, elämäntaidekouluttaja Minna Rimpiläinen kertoo, että sisäisen kuningattaruuden vahvistaminen tuntuu joistakin osallistujista tutulta, toisista vähän vieraammalta. Minnalle itselleen kuningattaruuteen liittyy itsen ja oman elämän arvostaminen ja kunnioittaminen, sellaisena kuin se kulloinkin on.
”Siihen kuuluu myös sellaisten asioiden tekeminen, jotka ilahduttavat arjessa. Kun pitää itsestään huolta, on voimia huolehtia muistakin ihmisistä lähellään”, hän sanoo.
”Vapaus, joutilaisuus ja irti päästäminen ovat polkuja luovuuden lähteelle.”Minna Rimpiläinen
Löytöretki luovuuden lähteelle
Luovuustyöpajoissa kurssilaiset ohjataan löytöretkelle omalle sisäiselle luovuuden lähteelle, jossa kaikki on riittävää ja rumakin kaunista.
Jokainen kuningatarteeman työpaja on hiukan erilainen ja luova prosessi myös ohjaajalle. Kaikki työpajat ovat osa Minna Rimpiläisen Luovuuden lähde -tavaramerkkiä.
Minna on hersyvästi naurava, eläväinen kuuden lapsen äiti ja kohta neljän lapsenlapsen mummi. Hän on alun perin taiteen maisteri Lapin yliopistosta. Sivuaine taideterapia oli kuitenkin se, joka todella sytytti.
”Terapeuttisessa taidetyöskentelyssä prosessi on tärkein, ei lopputulos”, Minna sanoo.
Hänessä luovuus näkyy ainakin siten, että hänelle on aina ollut haastavaa tehdä asioita samalla tavalla.
”Keittiössä se tarkoittaa sitä, että kun laitan ensimmäisen raaka-aineen pannulle, harvoin tiedän, mitä ruokaa tulee syntymään.”
Myös työura on ollut monipolvinen; kiinnostavat asiat ovat vieneet mennessään. Tekstiilitaiteen opintojen lisäksi Minna on käynyt LogoArt taideterapia -ohjaajakoulutuksen sekä valmistunut elämäntaidekouluttajaksi, ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja Reteaming -valmentajaksi.
Minna on pitänyt luovuustyöpajoja kaikenikäisille taaperosta senioriin. Hän on työskennellyt päiväkotiryhmien, lasten kasvattajien ja äitien kanssa. Hän on toiminut kouluissa, mielenterveyskuntoutujien, ADHD- ja autismikirjon nuorten sekä muistisairaiden parissa.
Työpajoissa keskeinen periaate on, että jokainen saa olla ja näkyä juuri sellaisena kuin sillä hetkellä on. Itseä ja toisia arvostetaan ehdoitta.
”Ryhmätyöskentelyssä toisten hyväksyvät katseet ja kuulevat korvat vahvistavat ja ovat olennainen osa muutosprosessia. On ihanaa nähdä, kun ihmisen valo lähtee loistamaan. Nähdyksi tulemisen kokemus on niin merkittävä.”
”Olennaista on lisäksi tiedostaa omia unelmia ja kulkea niitä kohti.”Minna Rimpiläinen
Kuuntele itseäsi ja unelmoi
Sisäinen kuningatar -teema on puhutellut elämäntaidekouluttajaa pitkään. Nupullaan ollut idea tuli esiin jo vuosia sitten Minnan ja hänen äitinsä, Riitta Liukon, yhteisnäyttelyssä.
”Sisäisen kuningattaruuden voi ymmärtää monella tavalla, ja ajattelen, että sillä on meille jokaiselle aivan omanlainen merkitys. Sisäisen kuningattaren herättelyyn ja vahvistamiseen kuuluu, että omasta hyvinvoinnista huolehtimisen lisäksi tiedostetaan omia unelmia ja kuljetaan niitä kohti.”
Oman itsen kuuntelu ja sen hahmottaminen, mitä itse tarvitsee ja toivoo, mistä unelmoi, on tärkeää.
”Tunnistamme, mitä tarvitsemme kulkeaksemme kohti sisäisiä haaveitamme.”
Kun näitä asioita peilataan ryhmässä toisten kanssa, löytyy usein rohkeus ja voima lähteä toteuttamaan haaveita.
”Siihen kuuluu myös toisten ihmisten kohtaaminen samalla arvostavalla ja kunnioittavalla katseella”, Minna lisää.
Luovuustyöpajat ammentavat aina ihmisen omasta elämänpolusta. Työskentelytavat voivat vaihdella.
Viimeksi jokainen toi mukanaan jotakin maisteltavaa, haisteltavaa ja tunnusteltavaa.
”Näin herättelimme aisteja ja aistien kautta muistoja. Välillä maalaamme vasemmalla kädellä, jolloin on helpompaa päästää irti kontrollista. Teemme mielikuvamatkoja yhdistämällä musiikkia ja liikettä”, Minna kertoo.

Lukkoja luovuuden toteuttamisessa
Samoja teemoja käsitellään eri tavoin. Minnan työpajoissa käytetään paljon kuvia, kortteja, savea ja maalaamista.
”Luottamus ja turvallisuudentunne ovat tärkeitä jokaiselle kurssilaiselle, sillä me liikumme aina heidän henkilökohtaisissa kokemuksissaan.”
Ryhmiin osallistujat ovat kaikenikäisiä, ja he voivat olla myös hyvin eri vaiheissa omassa prosessissaan.
”Silti olemme kaikki jollain tavalla samalla tasolla. Kaikki olemme kulkemassa kohti omaa itseämme ja omannäköistä elämää, oman elämän merkityksen ymmärtämistä.”
Meillä on usein lukkoja luovuuden toteuttamisessa.
”Moni ajattelee, että en osaa piirtää, en ole luova. Epäonnistumisen pelko estää meitä tekemästä asioita. Siksi haluan rohkaista tekemään.”
Nuorten maailmassa on joskus läsnä niin epäonnistumisen kuin onnistumisenkin pelko.
”Joku voi pelätä niin paljon, että tulee varmistaneeksi jo lähtiessä, että epäonnistuu. Silloin koetan jakaa tehtävän niin pieniin osiin, että onnistumisen kokemuksia tulee jo yhden tehtävän aikana monta kertaa.”
Omia onnistumisen kriteerejään kannattaa miettiä. Mitä oikeastaan tarvitsemme kokeaksemme, että olemme onnistuneet?
”Helposti odotamme itseltämme sataprosenttista onnistumista, mutta edes se ei aina riitä meille.”

Uskalla tehdä rumaa
Hyvin usein on tärkeää saada kiitos toiselta ihmiseltä, mutta miten voisimme kiittää itse itseämme?
Minna kannustaa kokeilemaan ja yrittämään, lopputulosta murehtimatta.
”Uskalla tehdä rumaa, uskalla tehdä epätaidetta. Tärkeintä on tekeminen.”
Kun jätämme tekemättä asioita, taustalla on usein nolatuksi tulon pelko ja häpeän tunteen välttäminen.
”Aivot yrittävät näin suojella meitä, jotta olisimme turvassa. Tuntuu turvalliselta tehdä asiat aina samalla tavalla. Muutos haastaa aivojakin.”
Minna toivoo, että ihmiset huomaisivat toimivansa monella tapaa luovasti jo nyt. Joka kerta, kun kohtaa uuden tilanteen, kehittää uusia ratkaisuja tai muovaa vanhoista käyttökelpoisia, käyttää luovuutta.
”Niin voi tapahtua yhtä hyvin siivotessa, pöytää kattaessa, askarrellessa kuin laulaessakin. Kaikki elämä on pohjimmiltaan taidetta, sillä se syntyy uudestaan tässä hetkessä.”
Käsillä tekeminen, esimerkiksi savityöt tai maalaaminen, kehittävät keskittymistä. Luova työskentely tekee hyvää etenkin tänä levottomana digiaikana lapsille ja nuorille, aikuisista puhumattakaan.
”On upeaa nähdä, miten lapset keskittyvät työpajoissa, vaikka usein heidän vanhempansa tai opettajansa ovat tottuneet ajattelemaan, ettei se ole mahdollista.”
”Odotamme itseltämme sataprosenttista onnistumista, eikä edes se aina riitä.”Minna Rimpiläinen
Uppoudu tekemiseen
Käsin tekeminen ja jonkin näkyvän aikaansaaminen rentouttaa.
”Uppoutuminen tekemiseen joka solulla vähentää tehokkaasti stressiä. Jokainen tietää tunteen, kun ajan- ja paikantaju häviää, eikä muista yhtään ainoaa huolta. Miten hyvä sellaisen jälkeen on olla olemassa!”
Minnan työpajoissa kurssilaisten sisäinen lapsi saa välillä hypätä ohjaimiin, ja hetken aikaa kaikki antavat mennä vapaalla. Ilo ja nauru pulppuavat. Jos pintaan nousee vaikeita asioita, kuten kipeitä elämänkokemuksia, nekin saavat tulla. Kun niitä käsitellään sopivankokoisina paloina, ne kevenevät.
”Niiden parissa käydään ja tullaan sitten pois, ja vaikeuksiin voi saada erilaisia näkökulmia. Siitäkin syntyy kokemus, että minä selviän. Elämä on muutoksessa koko ajan, ja se tuo lohtua.”
Luovuuteen liittyy arjen leikkisyys. Minna kertoo, että heidän perheessään on aina juhlittu pienimmästäkin syystä.
”Olemme juhlineet vaikkapa sitä, että yksi lapsista oppi kynäotteen. Täyttäessäni 50 vuotta söimme kakkua jo viikkoa etukäteen, koska koko päivän oli ollut sellainen tunne, että synttärit ovatkin jo tänään. Varsinaisena päivänä juhlimme tietysti myös.”
Hulluttelu on osa perheen arkea. Mitä haastavampaa elämä on, sitä mustempi huumori, kertoo Minna.
”Minulle leikkisyys ja vaikkapa laulaminen ovat osoitus siitä, että olen elossa. Jos olen väsynyt ja elämä tuntuu vaikealta, huomaan laulujen loppuvan.”
Herättele luovuuttasi...
- lempeydellä itseäsi ja läheisiäsi kohtaan.
- joutilaisuuden hetkillä.
- kävellen paljain varpain.
- silittäen omaa tai toisen ihmisen ihoa, silittäen lemmikkiä.
- katsellen virtaavaa vettä.
Lähde: Minna Rimpiläinen
Joutilaisuus on tarpeellista
Leikkisyyttä voi jokainen herätellä esimerkiksi iskemällä aamulla silmää omalle peilikuvalleen. Peilille voi myös hymyillä salaa.
”Salainen leikkisyys on hyvä alku. Myös imitointi voi auttaa, voi esimerkiksi imitoida sellaista ihmistä, jollainen haluaisi olla. Tai maalata silmät kiinni itseltäänkin salaa ja katsoa sitten, mitä syntyi.”
Luovuuteen kuuluu paitsi tekeminen myös joutilaisuus. Hetket, jolloin meidän ei tarvitse saada mitään merkityksellistä aikaiseksi, ovat tarpeellisia.
Jollekin joutilaisuus tarkoittaa paikallaan olemista, toiselle se voi tarkoittaa vaikka kävelyä.
”Joutilaisuus antaa tilaa kuulostella itseä ja sitä, mitä minulle kuuluu. Se auttaa näkemään omaa mielenmaisemaa.”
Minna ajattelee, että luovuuteen tarvitaan jollain lailla myös vapautta, sitä, että on valmis hyväksymään ja päästämään irti.
”Ehkä vapaus, joutilaisuus ja irti päästäminen ovat polkuja omalle luovuuden lähteelle. Samalla luovuus vapauttaa.”
”Pohjimmiltaan kuningattaruudessa on kyse sisäisestä vahvuudesta.”Minna Rimpiläinen
Luovuus herättää eloon
Minnan oma sisäinen kuningatar on eniten kotonaan luonnon keskellä. Kun olo on uupunut, hän menee yksin metsään.
Luonnossa luomisen ihmeen voi nähdä joka hetki. Keväällä ja kesällä kasvi toisensa jälkeen puhkeaa kukoistukseen.
”Metsässä riittää tutkittavaa. Voin havainnoida, mitä värejä luonnossa yhdistyy toisiinsa, tai mitä mielikuvia herää, kun katson jäkälää.”
Luonnon sykliin kuuluu erottamattomana osana myös luopuminen. Samoin pysähtyminen, sen hyväksyminen, että vielä ei ole aika. Kuten luonto odottaa, luovuus kysyy kykyä odottaa.
Pohjimmiltaan kuningattaruudessa on kyse sisäisestä vahvuudesta, herkkyydestä kuulla ja nähdä sisälle itseen ja ulos.
”Minulle se tarkoittaa tunnetta, että olen ohjaimissa ja pystyn vaikuttamaan omaan elämääni. Se tuo myös omanarvontunnetta.”
Minna muistuttaa, että toisin kuin muut luontokappaleet, me ihmiset voimme vaikuttaa siihen, millainen kuningatar sisällämme syntyy.
Luovuus tarkoittaa myös sitä, että muutosten keskellä löytää ratkaisuja ja oppii luottamaan siihen.
”Se tuo resilienssiä eli joustavuutta ja selviytymiskykyä.”
Luovuus herättää meidät eloon ja virkistää. Se valmistaa meidät muutokseen.
Luovuus ei ole aina sitä, että keksimme jotain uutta. Vaan että muovaamme sitä, mitä on jo olemassa. Se on lohdullinen ajatus.
Arjen luovat hetket
Valuta tajuntasi paperille
Kirjoita tajunnanvirtaa. Ota kynä ja paperi. Voit sulkea hetkeksi silmäsi ja kiinnittää huomion hengittämiseen. Tunnustella vain, hyväksyä hengityksen juuri sellaisena kuin se tällä hetkellä on. Avaa sitten silmät ja anna sanojen virrata paperille ilman, että ajattelet pisteitä, pilkkuja, isoja alkukirjaimia.
Piirrä musiikin tahdissa
Pane musiikkia soimaan ja ota paperia ja värikyniä. Voit ottaa kynän molempiin käsiin ja antaa kynien liikkua musiikin tahdissa piirtäen viivaa paperille. Voit vaihtaa erityyppistä musiikkia ja kokeilla, minkälaista viivaa nyt syntyy. Jos haluat, voit lopuksi väritellä viivojen väleihin jääviä alueita.
Sisusta värein
Vaikuta väreillä kotona. Koko sisustusta ei tarvitse uusia, vaan voi ostaa sen värisen hedelmän, kukan tai kukkakimpun, jota kotona ei ennestään ole.
Tuo luonto kotiin
Poimi luonnonkukkia ja tee niistä kimppu. Tai tuo kotiin vain yksi oksa luonnosta. Kun tuot luonnosta jotain sisälle, se herättelee aisteja.
Tee salaatista esteettinen elämys
Osta kaupasta erityisen kauniita ruoka-aineita ja tee niistä salaatti.
Ota tuntumaa kehoon
Tunnustele, miltä kehossasi tuntuu juuri nyt. Anna huomiosi kulkea ensin kehosi rajapinnoilla: miltä vaatteesi tuntuvat, miltä lattia jalkojesi alla. Anna sitten huomiosi kulkea sisälläsi, miltä siellä tuntuu. Jos jossain kohtaa tunnet jumia tai kipua, voit pysähtyä sen äärelle hetkeksi, kunnes jatkat matkaa toisaalle. Anna lopuksi lämmin halaus itsellesi. Tunne kätesi ympärilläsi.
Kokoa esineistä alttari
Kerää yhteen paikkaan kotona tärkeitä pieniä asioita ja mieti, mitä ne symboloivat sinulle. Esineistä muodostuu kuin pieni alttari. Kokonaisuuden muotoa voit muuttaa siten, että aina kun menet katsomaan kokoelmaa, siirrät yhtä esinettä.
Lähde: Minna Rimpiläinen
Minna Rimpiläinen
asuu Rovaniemellä kahden nuorimman lapsensa sekä aviopuolisonsa kanssa. Minnan päätöitä ovat Luovuuden lähde -työpajat, elämäntaideohjaaja-koulutukset sekä aggression kohtaamisen Avekki-koulutukset. Keskeisiä ovat myös koulutukset, jotka liittyvät haastaviin vuorovaikutustilanteisiin, oman työn ja työhyvinvoinnin sekä työyhteisöjen luovuuden kehittämiseen.
Vapaa-ajalla Minna lukee ja kulkee luonnossa. Pohjoinen luonto, tunturit ja Norjan vuoristomaisema kiehtovat häntä.