Terve.fi

Lue karppauksesta vielä nämä tiedot

Lue karppauksesta vielä nämä tiedot

Terveydenhuollon työntekijöiden pitäisi olla valppaana karppaajien kanssa. Jos veren rasva-arvoissa on yllättäviä muutoksia tai lasten terveystarkastuksissa havaitaan erikoisia muutoksia, voidaan tarvita esimerkiksi ravitsemusterapeutin konsultaatiota.
Teksti Sanna Tarvainen
Mainos

Näin kirjoittaa professori Matti Uusitupa tuoreessa Erikoislääkärilehdessä (joulukuu, 4/2011). Hän työskentelee KYS:ssä (Kuopion yliopistollinen sairaala) sekä Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen osastolla.

Tarkkoja lukuja suomalaisista karppaajista ei ole, määrä on jo niin suuri, että Uusituvan mielestä  terveydenhuoltohenkilöstön pitää herätä ottamaan heidät huomioon.

Professori pohtii, että vain aika näyttää, nähdäänkö karppauksen terveyshaittoja väestötasolla. Hän kummastelee suomalaisen karppauksen intoa kovaan rasvaan ja punaiseen lihaan.

- Tiukassa dieetissä ongelmana on yksipuolisuus ja se, että suuri osa, jopa 60 % energiasta tulee rasvasta. Siksi rasvan hyvään laatuun tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Kovan rasvan kova käyttö voi tuoda ongelmia. Uusituvan mukaan karppaus voi suurentaa esimerkiksi valtimokovettumataudin riskiä henkilöillä, joilla on oireeton tai oireinen valtimotauti tai joiden valtimotautiriski on suuri.

Jos suosii pitkään punaista lihaa, voi samalla suurentaa myös riskiään diabetekseen ja paksusuolen syöpään.

Uusitupa muistuttaa, ettei vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ole pitkäaikaisia, yli kaksi vuotta kestäneiden tutkimusten tuloksia, jotka osoittaisivat karppauksen turvallisuuden.

Lue lisää:

Karppaus ja oikeiden rasvojen syöntiKannattaako karppaus – lue suomalaistutkimuksen tulosKarppaus ja riskit – mihin uskoa?Karppauksen plussat ja miinuksetMikä on totuus kolesterolista?Suuri kolesterolihuijaus- mitä tohtori Tolonen todella sanoo?

Julkaistu: 13.12.2011