Terve.fi

Löytyykö pitkäaikaiselle väsymysoireyhtymälle vihdoinkin syy?

Löytyykö pitkäaikaiselle väsymysoireyhtymälle vihdoinkin syy?
Pitkäaikaisen väsymysoireyhtymän mahdollisia syitä on haettu intensiivisesti, jotta siihen voitaisiin kehittää hoito. Nyt amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet väsymysoireyhtymää sairastavien suoliston bakteeristosta merkittäviä eroja verrattuna terveisiin.
Julkaistu: 9.11.2016

Pitkäaikaiselle väsymysoireyhtymälle on ominaista kuukausia, jopa vuosia kestävä voimakas väsymystila. Väsymys voi ilmaantua fyysisen rasituksen yhteydessä ja siihen liittyy usein lihaskipua, huimausta, päänsärkyä, unettomuutta ja ärtyisyyttä. Vaikkei väsymysoireyhtymän syytä tiedetä, sitä pidetään ennemminkin hermostollisena kuin psykiatrisena sairautena. Ilmeisesti elimistön immuunivasteella on osansa sairauden synnyssä. Ennen kuin diagnoosi voidaan tehdä, tulee kuitenkin sulkea pois muut mahdolliset vastaavia oireita aiheuttavat sairaudet. Toisaalta sairauteen ei ole hoitoa, joten diagnoosin asettaminen ei paljoakaan auta potilasta.

Pitkäaikaisen väsymysoireyhtymän mahdollisia syitä on haettu intensiivisesti, jotta siihen voitaisiin kehittää hoito. Nyt amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet väsymysoireyhtymää sairastavien suoliston bakteeristosta merkittäviä eroja verrattuna terveisiin. Oireyhtymää sairastavien bakteeristossa ei ole läheskään yhtä paljon eri bakteerilajeja kuin terveillä verrokeilla. Tutkijoiden mukaan havaitut immuunivasteen muutokset viittaavat suolen dysbioosiin. Dysbioosi on suoliston toiminnan häiriö, jossa suolen limakalvon sisällä syntyy haitallinen immunologinen reaktio. Tästä taas voi aiheutua elimistön eri elinten tulehdustiloja, myös aivojen toiminnan häiriöitä.

Tutkijat eivät vielä osaa kertoa, mitkä yksittäiset bakteeriston muutokset voisivat aiheuttaa pitkäaikaisen väsymysoireyhtymän. Olemme tottuneet siihen, että bakteerit aiheuttavat sairauksia. Nyt voi kuitenkin olla kyse siitä, että bakteerien puute aiheuttaa dysbioosia. Eli suolistosta puuttuu immuunivastetta hillitseviä bakteereita. Yksi hoitovaihtoehto voi olla bakteerihoito eli potilaalle annetaan valikoituja bakteereja, jotka hillitsevät suoliston tulehdusta. Tästä on jo näyttöä eläinkokeista.

Tämä tutkimus on jälleen osoitus siitä, että suolen ja sen bakteeriston toiminta on paljon tärkeämpi terveyden tekijä kuin olemme osanneet kuvitella.

Lähde: Microbiome 2016;4:30

Kommentoi »