Kauneus & Terveys

Lotta Lehtikari: Olen antanut äidilleni paljon anteeksi

Näyttelijä Lotta Lehtikari tunsi lapsena suunnatonta vihaa. Lapsuuden traumat alkoivat parantua vasta muutama vuosi sitten. Muutos entiseen on valtava.
Kuvat Johanna Myllymäki

Alle kouluikäinen tyttö kihisee vihasta. Hän haluaa kostaa. Sitten kun hän on iso ja hänellä on lapsia, äiti ei saa tavata heitä. Näin hän huutaa äidilleen, mielessään.

Äiti on sairas. Hän sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ja hänellä on vahvasti narsistisia piirteitä.

Tyttö ei ymmärrä, miksi äiti on paha. Äiti ei anna rakkautta vaan tarttuu kiinni ja riepottelee. Äiti haluaa myös kilpailla. Hän vähättelee: Et tule menestymään koulussa tai elämässä kuten minä.

Viha suojaa. Se asettaa rajat ja auttaa selviytymään. Vaaran uhatessa hermosto neuvoo joko taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään.

Lotta jähmettyy. Hän haluaisi juosta karkuun, mutta jalat eivät toimi.

Ravintolan pöydässä istuu rento, rauhallinen, aikuinen Lotta Lehtikari.

Lotalla on iso rooli Ylen kahdeksanosaisessa tv-sarjassa, jota kuvataan parhaillaan. Hän näyttelee lastensuojelun työntekijää, jonka käsittelemättömät lapsuuden traumat alkavat oireilla.

Rooli on kuin tilaustyönä kirjoitettu Lotalle. Hän tosin on käynyt psykoterapiassa. Hän haki sieltä apua ahdistukseen ja siihen, että elämä tuntui pelkältä selviytymiseltä. Hän kärsi myös välillä paniikkikohtauksista.

Terapiasta oli apua, mutta olo ei silti ollut parempi.

– Turvallisuudentunne ja kiintymyssuhteet kehittyvät varhaislapsuudessa. Pienellä lapsella ei ole sanoja traumoille, ja siksi niihin voi olla hankala päästä kiinni psykoterapian keinoin, Lotta tietää nyt.

Miten Lotta selvisi äitinsä ja siskonsa itsemurhien jälkeen? Entä kuinka hän löysi avun Rosen-terapiasta?

Lue koko Sydämenasia-haastattelu uusimmasta Kauneus & Terveys -lehdestä 1/2020!

Julkaistu: 2.1.2020
Kommentoi »