Terve.fi

Lonkan nivelrikon oireet

Lonkan nivelrikon oireet
Lonkan nivelrikon merkittävin oire on kipu. Lonkan nivelrikon kipu säteilee ja sitä voi esiintyä myös levossa.

Lonkan nivelrikon merkittävin oire on kipu. Kipu voi olla paikallista, reiden etupinnan seudussa tuntuvaa jomotusta, mutta se usein säteilee selkään ja polveen. Kipu on aluksi pahinta rasituksessa, mutta levätessä se lievittyy. Lonkan lepokipua ja yöllistä särkyä alkaa esiintyä taudin edetessä.

Kipujen lisäksi lonkan nivelrikon tyypillinen oire on niveljäykkyys, jota esiintyy erityisesti aamuisin. Nivelrikko rajoittaa myös toimintakykyä, ja vaikeuttaa arkipäiväisiä toimintoja, kuten kävelyä sekä tasamaalla että rappusissa, istuma-asennosta nousua, pukeutumista ja esimerkiksi varpaankynsien leikkaamista. Pitkälle edetessään nivelrikko aiheuttaa lonkan liikeratojen menetystä, jolloin erityisesti lonkan sisään kierto ja sivulle vienti vaikeutuvat. Nivelessä saattaa esiintyä turvotusta ja kuumotusta.

Lonkan nivelrikon diagnoosi tehdään potilaan kuvailemien tyypillisten oireiden, tutkimuslöydösten ja röntgenkuvan pohjalta. Nivelrikko voi aiheuttaa potilaalle liikerajoitteita ja seuraavat lonkan liikeradat tulisi tutkia: abduktio ja adduktio, sisään- ja ulkokierto, koukistus ja ojennus. Laboratoriotutkimukset eivät auta lonkan nivelrikkoa epäiltäessä, mutta niiden avulla voidaan sulkea pois muita sairauksia. Tarvittaessa lonkasta voidaan ottaa myös magneettikuva kuvauslöydösten täydentämiseksi.

Lähteet:

Arokoski J ym. (toim.). Fysiatria. Kustannus Oy Duodecim 2015.

Pohjolainen T. Tietoa potilaalle: Lonkan nivelrikko, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Pohjolainen T. Tietoa potilaalle: Nivelrikko (artroosi), Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä. Polvi ja lonkkanivelrikko: Käypä hoito-suositus, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2014.

Roberts PJ ym. (toim.). Kirurgia. Kustannus Oy Duodecim 2010.

Ruskoaho H ym. (toim.). Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Kustannus Oy Duodecim 2014.

Stolt M ym. (toim.). Jalkaterveys. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tilvis R ym. (toim.). Geriatria. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 5.12.2018
Kommentoi »