Terve.fi

Lomamatkavinkkejä yksinhuoltajalle

Lomamatkavinkkejä yksinhuoltajalle

Vältä jonotusta

Jonottaminen on rassaavaa aikuisellekin, mutta pienelle lapselle se voi olla kidutusta. Jos aiot lentää matkakohteeseen, kannattaa check-in tehdä kotikoneelta 24 tuntia aikaisemmin. Tämä on mahdollista useimpien lentoyhtiöiden kanssa. Useimmilla lentoyhtiöillä on myös mahdollisuus astua koneeseen ennen muita matkustajia, jos matkassasi on lapsia. Pidä siis korvat höröllä eri kuulutuksia varten, niin saat kolistella kassiesi kanssa tyhjässä lentokoneen käytävässä paikkaasi etsien. Näin vältät suurimmat hermostumisen paikat lapsesi kanssa.

Rattaat ovat kullanarvoiset

Lapsen perässä pysyminen voi olla mahdotonta, jos sinulla on suuria kasseja, joita et myöskään halua päästää silmistäsi. Laita siis lapsesi vaunuihin. Näin hän on kokoajan käden ja silmän ulottuvilla, kunnes saat hänet turvallisesti turvavöihin junassa, bussissa tai lentokoneessa.  Rattaissa lapsesi kulkee valvotusti tuntemattomimmissakin paikoissa, jossa katseesi saattaa hieman harhailla uutuudenviehätyksestä.

Kysy apua

Lentokoneessa lentoemännät ovat sinua varten. Pyydä siis lentoemoa vahtimaan lastasi sen aikaa kun käyt vessassa. Junassa tai bussissa on hankalampaa löytää luotettava aikuinen, joka katsoisi lapsen perään, mutta älä hätäile: pakkaa laukkuusi pillimehuja, naposteltavaa, ja vaikka kirja, välttääksesi reissut ravintolavaunuun. Käy myös vessassa ennen matkaa.

Hommaa kyyti

Kun olet selvinnyt lento- tai junamatkasta, on reissu yleensä vasta korkeintaan puolessa välissä. Kun päämäärään on vielä monta kilometriä asemalta, kannattaa loppumatkan kyyti varmistaa hyvissä ajoin. Lentokentillä on lentokenttätakseja (kuten mahdollisesti myös omassa hotellissasi), joita voi varata etukäteen. Juna- ja bussiasemien lähistöllä on yleensä paljon takseja, mutta isoimpina ruuhka-aikoina kannattaa taksi varata odottamaan etukäteen. Vältät taas jonottelua, etsiskelyä ja turhaa hössöttämistä. Voit tietenkin myös pyytää ystäviä ja sukulaisia kuskaamaan pientä perhettäsi, jos sellaisia on saatavilla.

Hotellit

Tutki hotellit huolellisesti. Älä luota tähtien määrään, koska et kuitenkaan voi ennalta tietää, onko huone esimerkiksi lapsiturvallinen. On olemassa erilaisia nettisivuja, joissa listataan tarkasti hotellien varustelutaso, sekä hyvät ja huonot puolet.

Pidä huolta että huoneessa on minibaari tai pieni jääkaappi. Näin pystyt säilyttämään vauvanruoat ja tuttipullot kylmässä. Voit tietenkin myös hankkia pienen määrän naposteltavaa, ettei huonepalvelulaskusi ainakaan laiskuuden takia pullistu.

Kerro hotellia varatessasi, että mukanasi on lapsi. Kerro myös lapsen ikä, niin hotellihenkilökunta osaa varautua tuloosi oikein. Tällöin he osaavat myös kertoa tarkemmin, mitä mahdollisuuksia hotelli tarjoaa teille.

Lomaile myös itse

Hanki huone, jossa on parveke tai patio, jonka oven voit tarvittaessa sulkea visusti. Kun lapsesi on torkuilla, voit avata parvekkeen oven, istahtaa hetkeksi nauttimaan auringosta ja vaikka lukemaan. Tai käy vaikka pitkässä kylvyssä jos sataa. Näin saat itsekin hieman omaa aikaa, ja mielesi virkistyy. Jos hotellissasi on lapsenvahtipalvelu(jossa on luotettava järjestäjä ja vetäjä) pistä muksusi hoitoon pariksi tunniksi. Lapsesi tapaa muita ikäisiään ja sinä saat hetken aikaa vaikka shoppailuun tai vaikka matsin katsomiseen. Ei lomalle kannata lähteä vaan stressaamaan.

Lue lisää:

Julkaistu: 29.6.2011
1 kommentti