Terve.fi

Lisäravinteissa piilee vaaroja – näistä ammattilaiset varoittavat

Lisäravinteissa piilee vaaroja – näistä ammattilaiset varoittavat
Lisäravinteet ja ravintolisät kasvattavat suosiotaan. Näitä tuotteita voi osaa apteekeista, luontaistuotekaupoista ja monista muista muista paikoista. Lisäravinteita ei kuitenkaan valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä, mikä saattaa vaarantaa aiheesta tietämättömien terveyden.

Lisäravinteet ja ravintolisät kasvattavat suosiotaan. Näitä tuotteita voi ostaa apteekeista, luontaistuotekaupoista ja monista muista muista paikoista. Lisäravinteita ei kuitenkaan valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä, mikä saattaa vaarantaa aiheesta tietämättömien terveyden.

Consumer Reports -lehden artikkelissa suositellaan pysymään erossa yli kymmenestä suositusta aineksesta, joita myydään ainakin ympäri Yhdysvaltoja. Monia näistä tuotteista myydään myös Suomessa.

Näitä aineita sisältävät tuotteet voivat olla erityisen haitallisia ihmisille, joilla on jo olemassa olevia terveysongelmia. Haittaa voi olla myös sellaisille ihmisille, jotka käyttävät muitakin ravintolisiä tai lääkkeitä.

15 kyseenalaista ainesta

Consumer Reports on julkaissut 15 ravinnetta sisältävän listan mahdollisesti haitallisista aineksista ja niiden väitetyistä terveysvaikutuksista.

 • Akonitiini (käytetään tulehdukseen, nivelkipuihin ja kihtiin) 
 • Kofeiinijauhe (käytetään painonpudotukseen, lisää energiaa ja parantaa urheilusuorituksia) 
 • Chaparral, kreosoottipensas (käytetään painonpudotukseen, tulehdukseen, flunssaan, ihottumaan ja infektioihin) • Leskenlehti (käytetään yskään, kurkkukipuun, kurkunpääntulehdukseen ja astmaan)
 • Raunioyrtti (käytetään yskään, kuukautiskipuihin, vatsavaivoihin ja rintakipuihin)
 • Tädykkeet (käytetään painonpudotukseen, kuumeeseen, niveltulehdukseen, kihtiin ja vatsavaivoihin)
 • Keltamo (käytetään vatsavaivoihin)
 • Vihreä tee uutejauhe (käytetään painonpudotukseen)
 • Kava (käytetään ahdistukseen ja unettomuuteen)
 • Lobelia (käytetään hengitysongelmiin ja tupakoinnin lopettamiseen)
 • Metyylisynefriini, oksilofriini (käytetään painonpudotukseen, lisää energiaa, parantaa urheilusuorituksia)
 • Puolanminttuöljy (käytetään hengitysongelmiin ja ruoansulatushäiriöihin)
 • Punariisi (käytetään korkeaan kolesteroliin ja sydäntauteihin)
 • Johimbiini (käytetään alhaiseen sukupuoliviettiin, erektiohäiriöihin, masennukseen ja painonpudotukseen)

Voit vilkaista alkuperäisin listan täältä. Lista sisältää ainesosien muitakin mahdollisia nimityksiä.

Lääkkeiden ja lisäravinteiden yhteisvaikutus voi olla vaarallinen

Osa mainituista lisäravinteista on aiheuttanut niitä käyttäneille oksentelua, pahoinvointia, huimausta, ajokyvyn heikkenemistä ja hengitysongelmia. Joillekin ravinteet ovat aiheuttaneet jopa maksavaurioita, syöpää sekä vakavia sydänongelmia. Monet mainituista aineksista voivat vaikuttaa jo meneillään olevaan lääkitykseen. Esimerkiksi punariisin ja kolesterolilääkityksen yhdistelmä voi olla vaarallinen.

Artikkelin mukaan kuluttajat eivät myöskään voi luottaa, että apteekkien ja kauppojen henkilökunta osaisi huomauttaa heille mahdollisista haittavaikutuksista. Lehti lähetti mysteerishoppaajia 60 yhdysvaltalaiseen liikkeeseen esittämään kysymyksiä kyseisistä tuotteista. Kauppojen henkilökunnan antama informaatio oli joko harhaanjohtavaa tai aivan väärää.

Ravintolisät ovat lain mukaan elintarvikkeita

Lisäravinteiden käyttäjät eivät usein tajua, että näitä ravinteita valvoo valtion elintarvikevirasto. Lisäravinteita kohdellaan elintarvikkeina, ei lääkkeinä. Suomen Evirakin määrittelee ravintolisät tavanomaisesta poikkeaviksi elintarvikkeiksi, joita säätelee elintarvikelaki.

Artikkelissa huomautetaan, että lisäravinteista saattaa toki olla hyötyä tietyissä tapauksissa. Esimerkiksi raskaana oleville, ruokarajoitteisille tai kroonisista taudeista kärsiville jotkin lisäravinteet saattavat olla suuri apu. Lisäravinteiden käytöstä ja annostelusta täytyy kuitenkin keskustella lääkärin kanssa.

Ravintolisille ei yleensä tarvetta

Tasapainoinen ruokavalio, hedelmien ja vihannesten syöminen, säännöllinen liikunta ja nukkuminen sekä stressin vähentäminen – siinä ovat avaimet parempaan oloon. Ammattilaiset suosittelevat etsimään terveyttä terveellisestä ruoasta, eikä pillereiden avulla.

Lähteitä:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Julkaistu: 8.8.2016
10 kommenttia