Apu Terveys

Sari pääsi linssileikkauksella eroon laseista ja kaihista: "Elämänlaatuni on kohonnut miljoona astetta"

Sari pääsi linssileikkauksella eroon laseista ja kaihista: "Elämänlaatuni on kohonnut miljoona astetta"
Linssileikkauksen jälkeen Sari Lehto näkee taas laittaa ripsiväriä eikä enää sekoita sampoota hoitoaineeseen. Silmälaseista tuli tarpeettomat, ja kaihi on hoidettu loppuiäksi.
Julkaistu 19.5.2020

Sari Lehto, 55, sai ensimmäiset lukulasinsa jo 27-vuotiaana. Näöntarkastuksessa selvisi, että hänellä oli ikänäköä, joka yleensä alkaa vasta nelikymppisenä. Lisäksi silmissä oli hajataittoa.

– Aluksi tarvitsin silmälaseja vain lukiessa, ja otin ne aina muuten pois päästä. Pidin niitä kaulassa roikkuvassa narussa. Työkaverini sanoi, että näytän isoäidiltä.

Näkö huononi pikkuhiljaa. 45-vuotiaana Sari Lehdon täytyi alkaa käyttää silmälaseja jatkuvasti, koska myös kaukonäkö heikkeni. Ilman laseja hän ei nähnyt enää television tekstejä tai liikennemerkkejä autolla ajaessa.

Laseja oli pidettävä myös liikuntaharrastuksissa, joita Sarilla oli paljon. Karatessa ja lentopallossa pelotti, että pallo tai isku osuu kasvoihin. Uimassa, vesijumpassa ja vesijuoksussa Sari jätti lasit pukukoppiin, mutta sitten hän ei erottanut suihkussa sampoota ja hoitoainetta toisistaan.

Kun Sari ulkoilutti koiriaan Elleniä ja Oonaa, hän ei nähnyt sateella ja pakkasella mitään huuruisten lasiensa takaa.

– Lasit olivat tosi hankalat. Ne myös painoivat ja valuivat, ja kävin jatkuvasti optikolla säätämässä niitä.

Silmälasit menivät myös rikki useita kertoja, kun Sari nukahti ne päässä. Rakas lukuharrastus kärsi, sillä moniteholasien lukualue oli pieni, eikä sängyssä nähnyt lukea kyljellään. Matkustaessa stressasi, että lasit menevät matkalla rikki.

– Lopetin meikkaamisen kymmeneksi vuodeksi. Yritin laittaa ripsiväriä ja rajauksia ilman laseja. Kun asetin lasit silmille, näin, että ne olivat aivan väärässä kohdassa.

Huononiko näkö yllättäen? Syy pitää aina selvittää

Sari Lehto sai ensimmäiset lukulasinsa alle kolmekymppisenä. Leikkauksen jälkeen lasit ovat historiaa ja elämänlaatu parantunut valtavasti.

Leikkaus mietitytti

Kolme vuotta sitten Sari Lehdolla diagnosoitiin harmaakaihi. Silloin hän alkoi pohtia silmäleikkausta.

– Ajatus muhi mielessä. Leikkaus maksoi kuitenkin tuhansia euroja. Mietin, voinko laittaa silmiini niin paljon rahaa. Kesällä 2019 hän meni jälleen kerran näöntarkastukseen silmälääkärille.

– Kun lääkäri kirjoitti minulle uutta silmä­lasireseptiä, tokaisin: ”Vai leikataanko kaikki ongelmat pois?”

Sari ei edes tiennyt, voidaanko hänen silmänsä leikata ja olisiko se järkevää. Oli iloinen yllätys, kun lääkäri paljastui silmäkirurgi Timo Hellstedtiksi. Tämä vastasi heti: ”Leikataan vain.”

Selvisi, että Sari Lehto pääsisi linssileikkauksella eroon kaikista näköongelmistaan. Kaihileikkaus olisi joka tapauksessa edessä tulevaisuudessa. Linssileikkauksessa silmiin vaihdettaisiin oman linssin eli mykiön tilalle monitehoinen tekomykiö, joka korjaisi myös hajataiton. Hän ei tarvitsisi enää silmälaseja lainkaan, eikä silmiin voisi kehittyä kaihia.

– Tein päätöksen siltä istumalta. Leikkaus ei pelottanut, sillä minulla oli niin hyvä luottamus lääkäriini.

Sari on onnellinen, että meni linssileikkaukseen näin nuorena.

Valot tulivat takaisin

Leikkaus sovittiin kuukauden päähän kesä-heinäkuun vaihteeseen. Sari Lehdolla on paha klaustrofobia eli ahtaan paikan kammo, ja esimerkiksi magneettikuvauslaitteessa häntä alkaa ahdistaa. Linssileikkauksessa potilaan ylle levitetään muoviliina. Klaustrofobian tähden Sarin silmät päätettiin leikata eri päivinä: ensimmäinen perjantaina ja toinen maanantaina.

– Kun muovi levitettiin ylleni, tuntui aluksi, että minut haudataan elävältä. Mietin, miten täällä saa happea.

Yhtäkkiä valot katosivat. Tiesin, että oma linssini on imetty pois.

Sitten muovin alle työnnettiin putki, josta virtasi ilmaa. Sarille annettiin myös rauhoittavaa lääkettä, joka vaikutti nopeasti. Leikkauksen ajan hän makasi paikallaan ja tuijotti kirkkaita valoja. Hänelle oli kerrottu, että silmään tehdään hyvin pieni viilto ja hänen oma linssinsä imetään sitä kautta pois. Sen jälkeen samasta reiästä asennetaan tekomykiö.

– Yhtäkkiä valot katosivat. Tiesin, että nyt oma linssini on imetty pois. Sitten valot tulivat takaisin: keinomykiö oli paikallaan.

Kaikki oli ohi hetkessä. Leikkauksen jälkeen Sari ohjattiin heräämöön, jossa oli muitakin leikkausasiakkaita. Hän laittoi automaattisesti silmälasit päähänsä.

– Ajattelin, että onpa näköni nyt sumeana leikkauksen jälkeen. Näin vain toisella silmällä. Sitten tajusin ottaa lasit pois. Näin leikatulla silmällä kännykän kirkkaasti ilman laseja!

Eroon laseista

Toinen silmä leikattiin viikonlopun jälkeen, ja Sari Lehto sai viikon sairauslomaa. Silmälaseista hän pääsi eroon heti.

Leikkauksen jälkeen silmiä hoidettiin kortisoni-, antibiootti- ja kostutustipoilla. Ensimmäisen kuukauden ajan kirkkaat valot häikäisivät pahasti. Autonvalojen ja katulamppujen ympärillä näkyi pimeässä monta valokehää.

– Menin ruokakauppaankin aurinkolasit päässä.

Teko­linsseissä on UVA- ja UVB-suoja, joten nykyään Sari tarvitsee aurinkolaseja vain häikäisyä vastaan. Linssit suodattavat myös sinistä valoa.

Olen onnellinen, että menin linssileikkaukseen näin nuorena.

Leikkauksen jälkeen Sari suuntasi ensitöikseen ostamaan uudet aurinkolasit. Hän oli käyttänyt vuosia silmälasien päälle laitettavia aurinkolaseja.

– Ne näyttivät tyhmiltä. Oli onnellinen hetki, kun sain ostaa aurinkolasit ilman vahvuuksia.

Meikkiosastolla Sari näki vanhan suosikkiripsivärinsä. Oli ihana muistaa, että voi jälleen käyttää maskaraa. Hän on onnellinen myös siitä, että kirjan lukeminen on taas helppoa eikä suihkussa tarvitse miettiä, tuliko vahingossa laitettua hoitoaine ennen sampoota.

– Elämänlaatuni on kohonnut miljoona astetta. Olen onnellinen, että menin linssi­leikkaukseen näin nuorena. Nyt on mahdollisimman paljon kirkkaita vuosia edessä.

Juttu on julkaistu Apu Terveys-lehdessä 10/2019.

1 kommentti