Terve.fi

Liikunta ja ruokavalio - kumpi on parempi?

Liikunta ja ruokavalio - kumpi on parempi?
Kaikki eivät ole niin onnekkaita tai kyvykkäitä, että kykenisivät syömään hyvin joka päivä ja käymään myös puolen tunnin lenkillä. Mutta ehkä kaikkia elämäntapoja ei tarvitsekaan muuttaa. Eri asioihin auttavat eri asiat.
Julkaistu 5.7.2011

Women’s health Magazine kertoo, kumpi on milloinkin tärkeämpää – liikunta vai ruokavalio.

Laihduttaminen

Ruokavalio on tärkeämpää, jos vaatteesi alkavat olla liian pieniä. On helppoa tiputtaa ruokavaliosta pois 500 kilokaloria kuin rehkiä tunti salilla. Mutta, jos haluat kilojesi pysyvän poissa, liikunta helpottaa hommaa huomattavasti.

Energiatason nostaminen

Liikunnan aikana aivosi kehittävät välittäjäaineita, jotka aiheuttavat hyvän olon tunnetta ja saavat sinut energisemmäksi. Kymmenet tutkimukset todistavat, että säännöllisesti treenaavat ihmiset ovat paljon energisempiä kuin muut.

Sydäntautien ehkäisy

Vaikka liikunnan tiedetäänkin vahvistavan verenkiertojärjestelmää, on ruokavaliolla silti suurempi vaikutus sydämen toimintaan. Pelkästään jo omega-3-rasvojen syöminen auttaa,sillä niillä on todettu olevan vaikutusta sydäntautiriskin pienentymiseen. Rasvainen ruoka taas nostaa kolesterolia, joka voi helposti myöhemmin tukkia verisuonesi.

Diabeteksen ehkäisy

Aktiiviset lihakset kuluttavat nopeammin elimistön verensokeria, joten urheilulla on pieni etu diabeteksen ehkäisyssä. Jos diabetes on jo kuitenkin diagnosoitu, on ruokavalion muokkaaminen erittäin tärkeää. Myöskään kovan diabetesriskin omaavien ihmisten ei tulisi missään nimessä aliarvioida ruokavalion merkitystä.

Parempi mieliala

20 minuutin lenkki voi nostaa mielialaasi jopa 12 tunnin ajaksi. Säännöllinen urheileminen voi myös olla hyvä tapa hoitaa masennusta ja se voi johtaa korkeampaan stressinsietokykyyn.

Kaikkein paras keino pitää huolta elimistöstäsi on urheilla ja syödä terveellisesti. Mutta jos tavoitteenasi on jokin yllä olevista, eikä päivässäsi aina ole tilaa huolehtia molemmista, voit vähän oikoa. Näin et tipu kärryiltä aivan kokonaan ja kroppasi kiittää.

Kommentoi »