Joillekin lämmin kesäsää voi olla ihana tekosyy olla liikkumatta, sanoo liikuntabiologi ja personal trainer Timo Haikarainen naurahtaen. Jos liikunta on itselle hyvä rutiini, siitä kannattaa kuitenkin pitää kiinni. Kesän lämmössäkin löytyy keino liikkua järkevästi.
”Liikunta kannattaa ajoittaa päivän viileimpään aikaan, aamuun tai iltaan. Aamu on sikäli parempi, että silloin ei nukahtaminen tai unen laatu kärsi, jos liikunta on kovatehoista”, Haikarainen sanoo.
Ulkoliikkujalle vesiliikunta on hyvä vaihtoehto, sillä vedellä on lämmetessäänkin viilentävä vaikutus kehoon.
”Avoimessa maastossa liikkuessa lämpökuorma on suuri. Esimerkiksi tennis- tai urheilukentällä lämmön säteilykuormaa tulee auringosta, ilmasta ja jopa maasta. Kroppakin kuumenee, ja silloin on hyvä miettiä, millainen liikunta on järkevää.”
Vaikka lämpö ensin yllättää, keho alkaa tottua siihen muutamassa päivässä.
Supertehokkaita treenejä ei ole hyvä tehdä kuumassa. Helteellä voi liikkua pienemmällä teholla.
”Vaaleat vaatteet ovat hyviä, sillä ne heijastavat valosäteilyä poispäin. Hatunkin on hyvä olla vaalea. Aurinkovoide on tarpeen, sillä vaalea iho voi palaa jo puolessa tunnissa, kun UV-säteily on voimakasta. Muista myös aurinkolasit.”
Ehdottoman tärkeää on nesteytys. Nestettä poistuu kehosta urheillessa muutenkin, ja helteellä paljon tavallista enemmän.
”Mutta järki käteen tässäkin: puolen tunnin juoksulenkille ei kannata ottaa mukaan litran vesipulloa, sillä sen kantaminen aiheuttaa jo virheitä juoksutekniikkaan.”
Suolan välttely ei ole helteellä hyvästä. Kehon nestesäätely voi mennä sekaisin suolatasapainon järkkyessä.
Ja jos helteellä liikkuessa alkaa tulla heikko ja huono olo, päänsärkyä tai kramppeja lihaksiin, on syytä mennä viileään tilaan ja juoda nestettä. Tarvittaessa on mentävä lääkäriin.
Auringon lämmöstä kannattaa myös nauttia, sillä se vaikuttaa useimpien mielialaan positiivisesti.
”Se lisää D-vitamiinin tuotantoa ja vaikuttaa hormoneihin. Ulkona liikkumisesta voi saada kesällä erityisen paljon iloa”, Timo Haikarainen sanoo.