Terve.fi

Liiallinen karvankasvu


Kuten hormonit vaikuttavat hiustenlähtöön, ne voivat myös aiheuttaa ihokarvojen liikakasvua. Tätä vaivaa kutsutaan hypertrikoosiksi. Se on yleisempää naisilla ja usein esiintyy vaihdevuosina kohonneista androgeenipitoisuuksista johtuen.

Hypertrikoosille luonteenomaista on karvojen liiallinen kasvu alueilla, joissa on jo hentoa vaaleaa karvaa kuten ylähuulessa ja leuassa. Se poikkeaa hirsutismista, jossa naisille kehittyy miestyyppinen karvoitus. Kun hypertrikoosi liittyy ikään ja hormonimuutoksiin, hirsutismi puolestaan johtuu taustalla olevasta endokriinisesta häiriöstä, kuten lisämunuaisen kasvaimesta tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Syystä riippumatta liiallinen karvankasvu voi olla kiusallista.

Monia ratkaisuja on saatavilla, mukaan lukien laserhoidot.

Liiallisen karvankasvun oireita

  • Paksujen tummien karvojen ilmestyminen alueille, joissa tavallisesti kasvaa vaaleita karvoja
  • Lisääntynyt tummien karvojen ilmestyminen keholle menopaussin jälkeen

Mekaaniset keinot poistaa liikakarvoitusta

Yleisin väliaikainen ratkaisu on ylimääräisten karvojen ajaminen. Nyppiminen, vahaaminen ja epilointi tarjoavat myös väliaikaisen ratkaisun. Perinteisesti ainut pysyvä keino liikakarvoituksen poistamiseen on ollut elektrolyysi, jossa käytetään lyhytaaltoista sähkövirtaa karvatuppien tuhoamiseen. Elektrolyysiä voidaan turvallisesti käyttää useimpiin kehonosiin paitsi kainaloihin, jossa on riski bakteeritulehduksiin, ja kulmakarvojen alla olevaan herkkään ihoon.

Laserepilaatio

Lääkärit ovat hiljattain keksineet, miten pysyvästi tuhotaan karvankasvu laserilla tai pulssivalolla. Tietyt laservalon taajuudet imeytyvät karvojen tummaan pigmenttiin aiheuttaen valikoivaa lämpövauriota, joka vahingoittaa tai tuhoaa karvatupen. Yksi hoito voi tuhota jopa 30 % hoidetun alueen karvatupista. Karvat, jotka kasvavat uudestaan, ovat ohuempia ja pehmeämpiä. Kolme hoitokertaa voi tuhota puolet hoidetun alueen karvatupista.

Eräänlainen laser, jota tähän tarkoitukseen käytetään, on Q-kytketty aleksandriittilaser, jota pitkäpulssisena versiona käytetään myös ruskeaksi pigmentoituneiden ihoalueiden vaalentamiseen. Ihmiset, joilla on vaalea iho ja tummat ihokarvat, todennäköisimmin saavat parhaan lopputuloksen laserepilaatiosta. Hoito on tehoton ihmisillä, joilla on vaaleat, valkoiset tai harmaat ihokarvat. Toimiakseen valon tulee imeytyä pigmenttiin karvatupessa ja sen ympärillä. Vaaleissa karvoissa on vähän tai ei lainkaan pigmenttiä, ja sen tähden ne eivät absorboi laservaloa. Useimmille henkilöille laserepilaatio on nopeampi, turvallisempi ja tehokkaampi kuin elektrolyysi. Hinta riippuu käsiteltävän alueen koosta ja tarvittavien hoitojen lukumäärästä.

Laserin lisäksi käytetään toisenlaista valolähdettä, jota kutsutaan pulssivalohoidoksi. Pulssivalohoito on myös tehokas karvanpoistossa.

Copyright © 2002 by the President and Fellows of Harvard College

Julkaistu: 11.3.2010