Kutinaa, kirvelyä ja pahanhajuista vuotoa – intiimialueen vaivat ovat kiusallisia, mutta yleisiä. Jopa kolme neljästä naisesta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä hoitoa vaativista intiimiongelmista, kuten hiiva- tai emätintulehduksesta, emättimen kuivuudesta tai toistuvista virtsatietulehduksista.
Ajoittainen kutina ja kuivuuden tunne voivat johtua kuivista limakalvoista. Epämiellyttävä haju ja poikkeava valkovuoto ovat sen sijaan yleensä merkkejä emättimen infektiosta, kuten hiivatulehduksesta tai bakteerivaginoosista.
Mistä intiimialueen vaivat sitten johtuvat? Emätintulehdukset aiheutuvat emättimen normaalin tasapainon häiriöstä, siihen liittyvästä sienten tai bakteerien liikakasvusta ja emättimen pH:n noususta. Tulehduksille altistavia tekijöitä on monia, kuten esimerkiksi hormonaaliset muutokset elämän eri vaiheissa: synnytyksen jälkeen limakalvot ohenevat, jolloin ne ärtyvät ja tulehtuvat herkemmin. Myös vaihdevuosien aikana tapahtuva limakalvojen ohentuminen voi altistaa erilaisille infektioille.
Antibioottilääkitys muuttaa usein emättimen bakteeritasapainoa ja altistaa tulehduksille. Antibiootit hävittävät haitallisten bakteerien lisäksi myös elimistölle hyödyllisiä bakteereja, kuten maitohappobakteereja, jotka antavat suojaa haitallisia emätintulehduksia aiheuttavia bakteereita vastaan.
Myös liiallinen intiimihygienia ja tiukat tai huonosti hengittävät alusvaatteet voivat luoda otolliset olosuhteet tulehduksille.
Hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi?
Hiivatulehduksen ensi oireisiin kuuluu lisääntynyt valkovuoto, joka on usein tahmeaa, kokkareista ja valkoista tai vetistä ja harmaata. Toinen tunnistettava oire on voimakas kutina emättimessä ja ulkosynnyttimissä. Lisäksi voi esiintyä punoitusta, turvotusta ja kirvelyä virtsatessa. Hiivatulehdus johtuu usein Candida albicans -hiivasienestä, joka elää luonnollisesti emättimessä.

Bakteerivaginoosi on vähintään yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus. Se johtuu emättimen bakteerikannan epätasapainosta, kun limakalvoa puolustavat maitohappobasillit eli laktobasillit korvautuvat haitallisilla bakteereilla, ja emättimen bakteerimäärä kasvaa. Bakteerivaginoosin tunnistaminen ei aina ole helppoa – infektio voi olla myös täysin oireeton. Tyypillisiin oireisiin kuuluvat kuitenkin hapan, kalaa muistuttava haju sekä harmahtava vuoto. Haju saattaa pahentua siemennesteen vaikutuksesta.
Hoito nopeuttaa paranemista
Jos epäilee intiimialueen tulehdusta, kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta. Liiallista intiimialueen pesua ja saippuan käyttöä kannattaa kuitenkin välttää. Joissain tapauksissa infektio voi parantua itsestään, mutta hoito nopeuttaa yleensä paranemista. i Say Vaginal Infection on emätintulehdusten itsehoitoon tarkoitettu emätintabletti, joka hoitaa sekä bakteeri- että hiivatulehduksia. Pienikokoiset emätintabletit lievittävät ja poistavat tulehdusoireet sekä estävät emätintulehdusten uusiutumisen. Epämiellyttävät oireet, kuten kutina, kirvely ja haju häviävät. Tuloksia saavutetaan heti ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen, mutta jatka tablettien käyttöä koko hoitojakson ajan, jotta tulehdus ei uusiudu.
Terveet limakalvot
Aina intiimioireiden taustalla ei ole infektio vaan kutina voi johtua myös kuivista limakalvoista. Etenkin vaihdevuosien jälkeen limakalvot tarvitsevat usein lisää kosteutusta. i Say Vaginal Dryness lievittää nopeasti emättimen kuivuudesta johtuvaa kutinaa. Vesipohjainen geeli muodostaa suojaavan kerroksen emättimen seinämään, mikä lisää välittömästi emättimen kosteutta ja lievittää kuivumiseen liittyviä epämiellyttäviä oireita. Geeliä voi käyttää päivittäin tai tarvittaessa esimerkiksi yhdynnän aikana.
Kosteuttava emätingeeli soveltuu kaikille yli 16-vuotiaille naisille. Raskauden ja imetyksen aikaisesta käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen tuotteen käyttöä.
CE 0477 Lääkinnällinen laite Valmistaja Medical Brands Developments BV.