Terve.fi

Lieväkin allergia arkielämässä suuri riesa

Lieväkin allergia arkielämässä suuri riesa
Allergian vaikutuksia potilaiden arkielämään selvitettiin tutkimuksella, jossa haasteltiin 7 000:ä 16-60-vuotiasta allergiapotilasta, joista 500 oli suomalaisia.
28.6.2006

Tutkimuksessa selvitettiin myös eri maiden hoitokäytäntöjä ja lääkitystä. Tutkimuksessa oli mukana 10 Euroopan maata.

Neljäsosa eurooppalaisista kärsii astmasta tai allergiasta

Neljännes eurooppalaista eli noin 80 miljoonaa ihmistä sairastaa allergiaa. Vaikka suurin osa heistä kärsii lievistä oireista, ovat koetut haitat tutkimuksen mukaan kuitenkin suuria. Lähes 90 prosenttia potilaista kärsii nenän ja silmien vuotamisesta ja kolmanneksella on tukkoinen olo lähes kaiken aikaa. 

Miltei 40 prosenttia haastatelluista uskoi allergian vähentävän heidän viehätysvoimaansa ja monet välttivätkin sen vuoksi toisinaan jopa ulosmenoa. Kolmannes allergikoista uskoo, etteivät muut ihmiset ymmärrä heidän sairauteensa liittyviä ongelmia.

Suomalaiset luottavat erikoislääkäreihin

Suomalaiset luottavat allergian hoidossa erikoislääkäreihin. Yli kolmanneksella suomalaispotilaista allergian on todennut erikoislääkäri, kun esimerkiksi Britanniassa erikoislääkärin diagnoosi on vain kuudella prosentilla potilaista. 

Tutkimuksen suomalaisen osan johtaja, erikoislääkäri Erkka Valovirta Turun seudun allergiakeskuksesta katsoo, että erikoislääkäripalvelujen runsas käyttö on osoitus terveydenhuollon korkeasta tasosta. Meillä perusterveydenhuolto osaa lähettää siedätyshoitopotilaat eteenpäin. Allergiatesteissä on käynyt kaksi kolmannesta suomalaispotilaista, mutta Britanniassa vain kolmannes.

Lääkkeistä tabletit ja nenätipat ovat suosituimpia kaikissa Euroopan maissa. Inhalaattorin käyttö kuitenkin vaihtelee. Suomessa siihen turvautuu vain viidennes potilaista, mutta Ruotsissa kaksinkertainen määrä.

Eläinallergiat vaivaavat kylmemmissä maissa  

Eläinallergiat vaivaavat tutkimuksen mukaan suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia enemmän kuin muita eurooppalaisia. Siihen saattaa Valovirran mukaan vaikuttaa pohjoinen ilmanala ja se, että meillä ollaan paljon sisätiloissa. 

Myös ruoka-aineallergioista suomalaiset potilaat kertoivat huomattavasti useammin kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Tämä selittyy Valovirran mukaan osittain sillä, että meillä osataan epäillä ruoka-aineallergioita aikuisten vatsaoireiden syyksi. Aiemminhan monet vaivat menivät stressin ja toiminnallisten häiriöiden tilille. 

Potilaskyselyssä voi tulla myös vääristymiä ja jotkut potilaat voivat sekoittaa esimerkiksi imeytymishäiriöitä ruoka-allergiaan, arvelee Valovirta. 

Kommentoi »