Terve.fi

Kuinka torjua aikaerorasitusta? Lue lentoemännän vinkit!

Kuinka torjua aikaerorasitusta? Lue lentoemännän vinkit!
Oletko matkaamassa kaukomaille? Ahdistaako jet lag jo ennalta? Lue lentoemännän vinkit aikaerorasituksen selättämiseen!
14.2.2020

Aikaerosta johtuva väsymys ja uniongelmat ovat tuttu mutta ikävä riesa kaukomaille matkaaville. Aikaerorasitus eli jet lag kuormittaa jonkin verran jokaista, joka ylittää lentämällä nopeasti useita aikavyöhykkeitä.

Aikaerorasituksen tavallisimpia oireita ovat väsymys ja unettomuus, joista seuraa keskittymiskyvyttömyyttä, muistamisongelmia ja ärtyisyyttä.

Miten aikaerorasitusta eli jet lagia voisi torjua jo ennalta?

Finnairin purseri Suvi Saarela tekee joka kuukausi useita lentoja aikavyöhykkeiden yli. Hän joutuu sovittamaan arkeaan aikaeroihin jatkuvasti.

– Orientoidun jo kotimaassa kohdemaata kohti. Aikaistan rytmiä, jos olen lentämässä Aasiaan, ja myöhennän, jos lento vie Amerikkaan, Saarela kertoo.

Saarela suosittelee kiinnittämään huomiota matkustamiseen: itseään ei kannata väsyttää matkan aikana.

Nykyään matkustajista suurin osa keskittyykin lennoilla lähinnä lepäämiseen.

– Työmatkalaiset rytmittävät pitkän lentonsa selkeästi. He esimerkiksi nukkuvat lennon alkupuolella viisi tuntia.

Nappaa kiinni kohdemaan rytmistä

Satsaa yleiseen hyvinvointiin, juo ja syö hyvin. Se edistää palautumista aikaerosta. Nukkumistaan kannattaa hieman suunnitella.

– Ensisijainen vinkkini on: yritä päästä mahdollisimman nopeasti kohdemaan rytmiin. Jätä ylimääräiset päiväunet ottamatta.

Lomamatkaaja saattaa viipyä matkakohteessa pitkäänkin, mutta moni liikematkustaja vain piipahtaa siellä. Tässäkin kannattaa käyttää harkintaa, ennen kuin ryhtyy muokkaamaan rytmiään.

– Jos olen perillä vain pari päivää, yritän pysytellä kotimaan rytmissä.

Tämä onkin suositeltava tapa toimia, koska niin lyhyessä ajassa sisäinen kello ei ehdi sopeutua uuteen paikalliseen aikaan.

Älykello opasti nukkumaan enemmän

Finnairin työntekijät eivät saa turvautua lääkkeisiin aikaerorasituksen taklaamiseksi. "Luomuna mennään", kertoo Saarela. Tavallinen matkaaja voi myös turvautua melatoniiniin, jos aikavyöhykkeen vaihdos aiheuttaa unihäiriöitä.

Kun lentää itään, aikaerorasitus ilmenee selvemmin ja kestää pidempään kuin länteen päin mentäessä.

– Kun olen lentänyt Aasiaan yölennolla, sen päälle tekee mieli nukkua. Ennen nukuin 2–3 tunnin yöunet lennon päälle, mutta nykyisin nukun vähintään neljä tuntia ilman että se vaikuttaa seuraavan yön uniin.

Saarela on saanut lisätietoa palautumisesta älykellostaan.

– Laite kertoi minulle optimaalisen tuntimäärän unelle. Selvitin kokeilemalla, miten saan normaalin leposykkeen. Jos nukuin Aasian yölennon jälkeen vähemmän kuin neljä tuntia, leposyke nousi saman verran kuin viinilasillisesta.

Ruokailu ja liikunta auttavat sopeutumaan

Myös ruokarytmillä voi helpottaa aikaerorasitusta.

– Yritän lyhyillä lennoilla pitää kiinni kotimaan ruokarytmistäni. Pitkillä lennoilla puolestaan ruokailen kohdemaan rytmillä.

Entä perillä? Saarelan kokemusten mukaan kevyt liikunta saapumispäivänä auttaa palautumisessa. Hän käy kävelyllä tai kevyellä pyörälenkillä.

Lentokoneen ilmanvaihto kuivattaa ihoa, mikä avuksi?

– Parhaiten auttaa sisäinen kosteuttaminen, kuten öljyt. Myös kosteuttavat kasvosuihkeet toimivat. Itse suosin Mario Badescun ruusuvesi-kasvosuihketta, jota saa myös näppärässä pikkupullossa.

Kommentoi »