1. Vitamiinipommi
Lehtikaali on loistava C-vitamiinin lähde, sillä vitamiinia on lehtikaalissa jopa kaksi kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Lehtikaali on myös keventäjän kaveri, sillä kuitupitoinen vihannes täyttää mahan ja tekee hyvää ruoansulatukselle. Se sisältää myös proteiinia, rautaa ja karoteenia.
2. Pitkä satokausi
Lehtikaalin kotimainen satokausi kestää aina kesäkuusta joulukuulle. Siitä käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja hyvin koristeelliset lehdet. Myös lehtiruodin voi käyttää paloiteltuna kypsennettäviin ruokiin.
3. Sopii moneen
Lehtikaali sopii suikaloituna hyvin salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin. Siitä voi valmistaa myös vaikkapa pestoa, hummusta, smoothieta ja sipsejä.
4. Rouskuttele raakana
Lehtikaalia voi syödä raakana. Leikkaa lehdet pienemmiksi paloiksi ja hiero niihin vähän suolaa ja sitruunamehua tai etikkaa. Lehtikaali pehmenee nopeasti, vaikka salaatissa käytettäväksi.
5. Pakasta talteen
Lehtikaali kestää pakastuksen. Revi ensin isoimmat lehtiruodit pois ja suikaloi lehdet pienemmiksi paloiksi pakasterasiaan tai -pussiin.
Lehtikaali-fetasalaatti
4 annosta | 30 minuuttia | gluteeniton, vegaaninen
1 ps (200 g) lehtikaalia
3 rkl sitruunan mehua
½ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl agavesiirappia
½ tl mustapippuria
2 kotimaista omenaa
100 g tuoreita taateleita
1 dl granaattiomenansiemeniä
50 g vegaanista fetaa
1 dl pekaanipähkinöitä
- Huuhtele lehtikaali huolellisesti ja poista paksut lehtiruodit. Leikkaa lehdet suikaleiksi. Lisää sitruunanmehu ja suola suikaleiden sekaan. Rutistele käsin salaattia hetki, kunnes lehtikaalin rakenne pehmenee.
- Sekoita öljy, hienonnettu valkosipulinkynsi, siirappi ja mustapippuri. Lisää kastike lehtikaalien sekaan ja anna marinoitua sen aikaa, kun valmistelet salaatin muut ainekset.
- Leikkaa omenat lohkoiksi. Poista taateleista kivet ja irrota granaattiomenasta siemenet.
- Sekoita salaatin ainekset kulhossa. Lisää murusteltu juusto ja pähkinät.