Kauneus ja Terveys

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: "Tapamme olla ihmissuhteissa vaikuttaa jopa terveyteemme"

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: "Tapamme olla ihmissuhteissa vaikuttaa jopa terveyteemme"
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kirjoitti kirjan kiintymyssuhteista. Samalla hän ymmärsi, miksi toisten on niin vaikea mennä lääkäriin.
Julkaistu: 14.2.2020

Saan voimaa musiikista

"Olen toiselta ammatiltani huilisti, ja soitan vielä keikkojakin. Ooppera on intohimoni, ja olen nähnyt monta sataa ­esitystä. Ooppera on parhaimmillaan ravisuttava kokemus, joka puhuttelee sekä tunteita että älyä.

Silloin kun kaikki palaset, kuten orkesteri, lavastus ja ohjaus, osuvat kohdalleen, pillitän esityksen puolivälistä loppuun asti. Jälkikäteen minulla on haltioitunut ja kiitollinen olo siitä, että olen saanut kokea tällaista.

Ärsyynnyn, kun lasten parasta ei huomioida

Meillä on valtava määrä tutkittua tietoa lapsen kehityksestä, ja silti päättäjät eivät juuri huomioi sitä ratkaisuissaan!

Nyt odotetaan, että jo alakouluikäiset osaavat olla itseohjautuvia, ja luullaan, että digitaalisuus tekee autuaaksi.

Oikeasti vielä teineistäkin valtaosa kaipaa eniten turvallista ja lämpimästi suhtautuvaa aikuista, joka kysyy kuulumisia. Hän sanoo eksyneelle teinille, että olet fiksu, pystyt parempaan.

Opin, miten ihmissuhteet vaikuttavat terveyteemme

Kirjoittaminen on minulle mielekästä siksi, että opin itse lisää. Kun tein uusinta kirjaani Kiintymyssuhteet elämänkaaressa (Duodecim 2019), opin, että kiintymystyyli eli tapa olla ihmissuhteissa voi vaikuttaa jopa ihmisen terveyteen.

Monesta keski-ikäisestä tulee vanhemmiten välttelevästi kiintynyt. Tämä tarkoittaa, että ihminen vetäytyy eikä tuo esiin tunteitaan ja tarpeitaan. Esitetään reipasta eikä haluta olla vaivaksi. Tällaiset ihmiset menevät usein liian myöhään lääkäriin.

Opin myös luennoilla ja terapiatyössä koko ajan. Joskus lasten kanssa kasvatustyön vaikutus alkaa näkyä vasta sitten, kun toivo on jo melkein mennyt.

Siksi älä keskity teorioihin ja oman vanhemmuuden arviointiin. Tärkeämpää on, että katsoo lasta ja tietää tarpeeksi, mitä tämän päässä liikkuu. Turvatonkin kiintymystyyli voi muuttua elämän aikana turvalliseksi."

Jari Sinkkonen

eläkkeellä oleva lastenpsykiatrian erikoislääkäri, joka luennoi ja pitää vastaanottoa. Asuu Helsingissä vaimonsa kanssa, aikuiset lapset. Seuraava kirja Onnellinen lapsi ilmestyy huhtikuussa 2020.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2019.

Kommentoi »