Terve.fi

Lasten oppimis-, keskittymis- ja käytöshäiriöt voivat johtua unisuudesta

Lasten oppimis-, keskittymis- ja käytöshäiriöt voivat johtua unisuudesta
Uuden tutkimuksen mukaan lasten oppimis-, keskittymis- ja käytöshäiriöt voivat johtua ylimääräisestä unisuudesta päiväsaikaan, vaikka kliinisten testien mukaan he nukkuisivatkin riittävästi yön aikana, uutisoi News Medical.
Julkaistu: 3.5.2012

Tutkimukseen osallistui 508 lasta. Tutkijat havaitsivat, että jos vanhemmat raportoivat lapsensa olevan epätavallisen uninen päivisin, hänellä oli todennäköisemmin ongelmia oppimisessa, keskittymisessä ja käyttäytymisessä kuin muilla lapsilla.

Tutkijoiden mukaan syypäinä voidaan pitää ylipainoa, tarkkaavaisuushäiriöitä, masennusta ja ahdistusta, astmaa sekä nukahtamisvaikeuksia. Nämä tekijät voivat johtaa ylimääräiseen unisuuteen päiväsaikaan niilläkin lapsilla, joiden yöunet eivät häiriinny ja jotka eivät kärsi uniapneasta.

Päiväsaikaisen unisuuden aiheuttamilla häiriöillä kognitiiviseen ja käytökselliseen toimintaan voi olla vakavat seuraukset lapsen kehitykselle, tutkijat painottavat. Siksi lapset, joilla havaitaan oppimis-, keskittymis- ja käytöshäiriöitä, pitäisi tutkia ylimääräisen päiväsaikaisen unisuuden varalta.

Kommentoi »