Terve.fi

Lasten näkö ja aurinko


Kevät tuo tullessaan kauan kaivatun valon, joka houkuttelee viettämään aikaa ulkosalla. Auringon UV-säteilyllä on kuitenkin haitallisia vaikutuksia, joilta sekä aikuisten että lasten tulee suojautua. Suurin osa vanhemmista on hyvin perillä auringonvalon vaikutuksesta ihoon, mutta harvempi suojaa lastensa silmät aurinkolaseilla.
Teksti Toimitus

UV-säteily vaikuttaa verkkokalvon ja linssin rakenteisiin haitallisesti niin, että harmaakaihen ja silmänpohjan ikärappeuman riski lisääntyy. UV-säteily vaikuttaa myös silmää ympäröiviin rakenteisiin, kuten luomiin ja silmän pintaosiin, kuten sarveiskalvoon. Lyhytaikainenkin altistus voimakkaalle valolle voi aiheuttaa silmän pinnassa palovammaan verrattavissa olevia muutoksia. Fotokeratiitti eli lumisokeus on sarveiskalvon pinnan kivulias palovamma, jonka voi saada myös kesäaikaan veden äärellä, purjehtiessa tai rantaleikeissä.

Lasten silmän linssi suodattaa vähemmän UV-säteilyä kuin aikuisten ja verkkokalvon keskeisille alueille pääsee siten runsaasti haitallista valoa. WHO:n mukaan jopa 80 % koko elämän aikaisesta UV-altistuksesta tapahtuu ennen 18 ikävuotta. Sen vuoksi lasten silmien suojaaminen on erittäin tärkeää. Englantilaisen tutkimuksen mukaan kuitenkin vain 25 % vanhemmista suojaa lastensa silmät auringonvalolta. Näistäkin valveutuneista vanhemmista kuitenkin puolet valitsee lasten aurinkolasit edullisen hinnan perusteella.

Kuinka suojautua?

Auringonsuojan käyttö lasten ihon suojaamiseen on jo lähes itsestäänselvyys. Silmien suojaamiseksi täytyy lapsille ja aikuisille valita aurinkolasit, jotka suodattavat 99-100 % sekä UV-A –että UV-B-säteilystä. Materiaaleista polykarbonaatti on käytössä kestävin. Aurinkolasien istuvuus on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa lasien pysyminen varsinkin pienten lasten päässä on varmistettava pään taakse kiinnitettävällä nauhalla. Lasien tulisi olla tarpeeksi isot, jotta ne suojaisivat kaikista suunnista tulevilta auringonsäteiltä. Tärkeintä kuitenkin on varmistaa, että lapsi käyttää laseja suurimman osan aurinkoista päivää. Alle 6 kuukauden ikäisiä lapsia ei tulisi altistaa auringolle lainkaan. Aurinkolasien lisäksi voi käyttää myös suojaavaa, leveälieristä hattua.

Artikkeli on Tilkan silmäsairaalan tuottamaa sisältöä.

Julkaistu: 9.2.2013