Terve.fi

Lapsen luonne yhteydessä painonkehitykseen

Lapsen luonne yhteydessä painonkehitykseen

Tuoreet tulokset perustuvat psykologi Walter Mischelin 1960-luvun lopulla tekemään tunnettuun tutkimukseen, johon osallistui runsaat kuusisataa 4–6-vuotiasta lasta. Testissä lapsille tarjottiin yhtä karkkia tai keksiä, mutta heidän kerrottiin saavan vielä toisen, jos he söisivät herkun vasta, kun tutkija palaa huoneeseen. Tämän jälkeen tutkija poistui huoneesta viideksitoista minuutiksi. Kolmannes lapsista sinnitteli ja sai toisenkin herkun.

Nyt julkaistussa jatkotutkimuksessa tutkijat havaitsivat selvän yhteyden lapsuusiän itsehillinnän ja aikuisiän painoindeksin väliltä. Jokainen lisäminuutti, jolla lapsi lykkäsi herkun syömistä, ennusti noin 0,2 yksikköä alhaisempaa painoindeksiä kolmikymppisenä.

Havainto on erittäin mielenkiintoinen, ja se sopii hyvin aikaisempiin jatkotutkimuksiin, joiden perusteella itsensä hillinneet ja välitöntä mielihyvää lykänneet ovat nuoruusiässä muita koulutetumpia, sosiaalisesti lahjakkaampia, suunnitelmallisempia, kestävät stressiä paremmin ja pärjäävät yliopistovalmiutta mittaavissa SAT-testeissä hyvin.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2012

Julkaistu: 16.8.2012
Kommentoi »