Terve.fi

Laihdutus todella kannattaa! Tiesitkö tästä hämmästyttävästä terveysvaikutuksesta?

Laihdutus todella kannattaa! Tiesitkö tästä hämmästyttävästä terveysvaikutuksesta?
Painoindeksi kohoaa monella yli suositusarvojen. Lihavuus on yleinen vaiva ja on monien eri sairauksien taustalla.
Julkaistu: 13.1.2011

Suomalaista joka viidennellä arvioidaan painoindeksin kohoavan yli 30 pisteen, mikä viittaa merkittävään lihavuuteen. Vaikka painoindeksiarvo ei ole absoluuttisen tarkka ylipainon mittari, antaa se kuvaa siitä, millainen ongelma lihavuus Suomessakin on.

Usein ajatellaan, että lihavuus, etenkin keskivartalon lihavuus, on nimenomaan miesten ongelma. Tämä ei kuitenkaan vastaa täyttä totuutta, sillä tarkastelemalla esimerkiksi Aikuisten lihavuus -Käypä hoito-suosituksen tilastoja, ilmenee, että 35-vuotiaista ja sitä vanhemmista miehistä 37,2 prosentilla vyötärönympärysmitta ylittää 100 senttimetriä, kun naisten kohdalla 30–64-vuotiailla vastaava tilastollinen luku (vyötärön ympärysmitta ylittää 90 cm) on 35,7 prosenttia, mutta yli 65-vuotiailla peräti 49 prosenttia. Toisin sanoen vyötärölihavuuden voidaan katsoa olevan erityisesti vanhempien naisten ongelma.

Lihavuus ja suuri vyötärön ympärysmitta syövän riskitekijöitä

Lihavuuden ja ylipainon haittavaikutuksista on puhuttu paljon. Kohonneen elopainon tiedetään lisäävän merkittävästi muun muassa tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, astman ja aivoinfarktin riskiä. Harvemmin kuitenkin muistetaan mainita siitä, että lihavuus on yhdistetty myös tiettyjen syöpien lisääntyneeseen todennäköisyyteen.

Tämä on tärkeä asia tiedostaa syöpien ehkäisyn kannalta. Ylimääräinen rasva kehossa lisää yleistä syöpäriskiä, ja erityisen vahvoja todisteita vyötärölihavuuden yhteydestä on saatu suolistosyöpien, haima- ja postmenopausaalisen rintasyövän sekä kohdun limakalvon syöpien parista, tiedottaa World Cancer Research Fund.

Vyötärön ympärysmitta onkin painoindeksin ohella erittäin tärkeä syöpäriskin mittari.

”Meidän täytyy lisätä miesten ja naisten tietoisuutta siitä, että niin ylipaino kuin suuri vyötärön ympärysmittakin ovat syövän riskitekijöitä. Tästä syystä on järkevää mitata painoindeksin lisäksi myös vyötärö”, totesi Rachel Thompson World Cancer Research Fundista.

Thompsonin mukaan viime vuosina on saatu yhä enemmän todisteita siitä, että ylimääräinen rasva, varsinkin vyötäröllä, on todella yksi syövän riskitekijöistä. World Cancer Research Fund tiedottaa, että terveenä ja hyvänä vyötärön ympärysmittana voidaan pitää naisilla alle 80 ja miehillä alle 94 senttimetriä. Suomessa Käypä hoito-suosituksessa samat arvot ovat naisilla 80 ja miehillä 90 senttimetriä, ja näiden lukuarvojen ylittyminen viittaa huomattavasti suurentuneeseen sairauksien vaaraan.

Viimeistään edellä mainittujen arvojen ylittyessä olisi hyvä miettiä keinoja, joilla paino lähtisi putoamaan ja vyötärön ympärysmittaa saisi kavennettua.

Kommentoi »