Terve.fi

Laihduttaminen vaatii motivaatiota

Laihduttaminen vaatii motivaatiota
Niin kauan, kun et ole motivoitunut laihtumaan, sinun on turha toivoa olemukseesi muutosta.
Julkaistu: 28.6.2012

Valitettavasti on myös niin, että innokas alkumotivaatio ei takaa hyvää tulosta. Remontin aikana voi tulla monta mutkaa matkaa, sinua kiusaamaan. Se, miten voitat ne, riippuu täysin sinusta. Jos olet päättänyt muuttaa tapojasi, niin silloin nujerrat nämä koitokset.

Vapaudu vaa´an  vallasta

Paino voi jymähtää paikalle, ja se ei ole katastrofi. Vaaka on kätevä välinen laihtumisen seuraamiseen, mutta se ei kerro koko totuutta. Vaaka ei näytä, paljonko sinulta on lähtenyt rasvaa ja paljonko lihasta. Se osaa sanoa, oletko turvoksissa.Järkevintä on siis punnita mahdollisimman harvoin ja luottaa siihen, mitä peili, mittanauha ja vaatteet kertovat. Näin löydät realistisen seurannan

Painon jumitus voi johtua myös turvotuksesta eli kannattaa tarkistaa mm. oletko nukkunut riittävästi, syötkö lääkkeitä, jotka turvottavat, juotko tarpeeksi nestettä (väh. 2 litraa), oletko syönyt paljon nopeita hiilihydraatteja, oletko syönyt suolasista ruokaa tai onko sinulla krapula.

Repsahdus

Jokainen on joskus repsahtanut laihdutustaipaleellaan – niinpä repsahtamiseen kannattaakin henkisesti varautua jo etukäteen. Jos repsahdus siis tapahtuu, anna itsellesi anteeksi ja unohda asia. Palaa seuraavana päivänä takaisin ruotuun ja jatka elämäntapamuutostasi entiseen malliin

Itsensä syyllistäminen ja elämäntapamuutoksen hylkääminen repsahduksen tai parin takia ei saa olla esteenä paremmalle kunnollesi ja terveydellesi!

Ongelmien ratkomisvinkit

  1. Olet suunnitellut liikkuvasi kolme kertaa viikossa – liikut kuitenkin toistuvasti vain kerran viikossa. Mieti, miksi liikunta tuppaa jäämään taka-alalle. Olisiko treenikaverista apua? Onko liikuntalajisi väärä tai epäinnostava? Millaisesta liikunnasta nautit niin, että et voi jäädä kotiin? Onko kolme kertaa viikossa kenties liikaa sinulle juuri nyt?
  2. Kasviksesi tahtovat jäädä syömättä. Yritätkö kenties syödä kasviksia, jotka eivät maistu? Mieti, mitkä kasvikset sinulle maistuvat. Älä myöskään unohda marjoja ja hedelmiä! Sekoita kasviksia muiden ruoka-aineiden joukkoon – wokkaa kanaa, kasviksia ja riisiä; lisää kasviksia munakkaaseen vähärasvaisen kinkun kanssa; ujuta makaronilaatikkoon lihan seuraksi erilaisia vihanneksia. Päästä luovuutesi valloilleen!
  3. Et pääse eroon työpaikan kahvileivistä. Ota mukaan oma pikkupullasi tai innosta koko työporukka kokeilemaan terveellisempiä kahvitaukoherkkuja! Hedelmätkin kelpaavat yllättävän monelle herkkusuulle ja ovat paljon terveellisempiä kuin leivonnaiset.
  4. Tunnet olosi vaivautuneeksi liikkuessasi. Joskus aloitteleva liikkuja ei tunne oloaan kotoisaksi. Hyvä keino on vaikkapa kuunnella musiikkia ja kävellä rivakasti lempikappaleidensa tahtiin! Musiikista saa oivan rytmittäjän ja kävelylenkistäkin saattaa tulla pidempi kuin aluksi suunnittelitkaan. Toinen keino on keskittyä omaan kehoon – mitkä lihakset tuntuvat työskentelevän ylämäissä, mitkä alamäissä. Kuvittele, kuinka lihaksesi toimivat tehokkaasti ja sekä hengityselimistösi että verenkiertoelimistösi vahvistuvat!

Lomat uhkana

Lomat ja ulkomaanmatkat ovat tyypillisiä tilanteita, jolloin elämäntaparemonttisi voi kokea suurta uhkaa. Mutta muista, viikko tai pari ei tee vielä suurta vahinkoa. Lomailua suurempi ongelma on ruotuun palaaminen loman jälkeen.  Ota tavaksi, että tällöin pidät useamman päivän kurinpalautuksen, niin äin homman pysyy hallinnassa.

Kommentoi »