On nimittäin olemassa joukko varsin terveellisen näköisiä ruokia, jotka todellisuudessa ovatkin varsinaisia kaloripommeja. Vankimminkin laihdutuspäätöksensä takana seisova saattaa sortua santsaamaan niitä lautaselleen, niin terveellisiltä ne vaikuttavat.
Seuraavassa listaus 20 pahimmasta näköharhasta eli ruoasta, jotka terveellisestä ulkonäöstään huolimatta ovat kaikkea muuta. Ja mikä parasta: jos jokin ruoista on ehdoton suosikkisi, ei sitäkään tarvitse tyystin hylätä. Ruokien yhteydessä on myös ohje, millä voit tuunata ne terveellisemmiksi!
1. Caesar-salaatti
Paljon vihreää ja vähärasvaista broileria. On helppoa luulla Caesar-salaattia terveelliseksi. Ikävä kyllä vain yksi pieni lautasellinen herkkua sisältää 300–400 kaloria ja 30 grammaa rasvaa, kiitos runsaan salaatinkastikkeen.
- Lue vinkit: Näin saat liikunnan jokapäiväiseksi rutiiniksi
Vinkki: Tee Caesar-salaattisi itse, ja lisää salaatinkastiketta vain yksi teelusikallinen, parmesan-juustoa kaksi. Ravintolassa pyydä kokkia vähentämään kastiketta tai jättämään se kokonaan pois.
2. Smoothiet
Näiden hedelmä- ja marjaherkkujen valmistajat tietävät, että ne vaikuttavat terveellisiltä – ja muistuttavat siitä mainonnassaa. Todellisuudessa yhdessä smoothiessa voi olla jopa 80 grammaa eli 34 palaa sokeria, 350 kaloria, eikä useinkaan yhtään tuoretta hedelmää.
Vinkki: Jos valittavana on eri kokoisia smoothieta, valitse pienin. Rohkeasti pyytämällä voit hyvinkin saada sekaan tuoreita hedelmiä tai vähärasvaista jugurttia tai maitoa rikastuttamaan smoothiesi ravintosisältöä.
3. Energiapatukat
Nimestään huolimatta kyse ei ole terveysruoasta, ei likimainkaan! Itse asiassa energiapatukat on pääpiirteissään hieman kehittyneempi versio suklaapatukasta, jossa on tavallista enemmän energiaa (lue:kaloreita) ja korkeampi hinta.
Vinkki: Lue patukoiden ravintoselosteet ja valitse vain patukoita, joissa korkeintaan 200 kaloria, vähintään 5 grammaa kuitua ja edes jonkin verran proteiinia.
4. Kanaburrito
Terveellisiä papuja, ei punaista lihaa. Luulisi, että sopii laihduttajallekin! Totuus: kanaburrito sisältää jopa 1000 kaloria ja runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa. Syy: Juusto, kermaviili ja rasvainen tortillapohja.
- Lue: Syö oikeita rasvoja
Vinkki: Puolittakaa burrito kaverin tai puolison kanssa. Säästät rahaa ja pysyt sutjakampana. Täydellistä! Toinen oiva idea on vaihtaa burrito pehmeämpään fajitaan, jonka täytät grillatuilla lihalla ja vihanneksilla sekä vähäkalorisella salsalla.
5. Sokerittomat tuotteet
Sokerin, siinä sana laihduttajan mieleen. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä esimerkiksi sokerittoman limsan kanssa on varsin helppo perustella itselleen, miksi ansaitsee isot, rasvaiset ranskanperunat: ”Kyllähän minä nämä voin ottaa, kun limsakin on sokeriton…” Totuus on, että maxi-ranskalaiset lisäävät ateriasi kokonaiskalorimäärää noin 300 – riippumatta mitä juot.
- Lue faktat: Onko valkoinen sokeri todella haitallista?
Vinkki: Tarkkaile annostesi ja päivittäin nauttimaasi kokonaiskalorimäärää, ne ratkaisevat!
6. Makuvedet
Tätä nykyä kaupoista on miltei vaikeampi löytää tavallista vettä kuin sellaista, johon on lisätty vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia. Ja ne myös mainitaan isosti vesipullon etiketissä. Kalorittomien tehoaineiden lisäksi jotkin merkit lisäävät vesiinsä myös sokeria, mikä nostaa juoman kalorimäärän jopa 125:en!
- Treenaaja, pilaatko hampaasi hapoilla?
Vinkki: Hanavesi muuttuu yllättävän houkuttelevaksi, jos lasket sen kannuun ja viilennät jääkaapissa. Lisää sekaan vielä jääpaloja ja sitruunaa, ja aidosti nolla-kalorinen makuvesi on valmis.
7. Latte rasvattomalla maidolla
Seisot kahvilan jonossa ja tuijotat tarjolla olevien juomien listaa. Latte tai muu erikoiskahvi rasvattomalla maidolla kuulostaa takuulla houkuttelevalta, mutta muistakin pidättäytyä siinä. Liian usein rasvattoman maidon lisäksi tulee nimittäin pyydettyä kermavaahtoa. Samalla pyydettyä tulee jopa 580 kaloria ja 15 grammaa tyydyttymätöntä rasvaa! Enemmän kuin juustohampurilaisessa ja ranskanperunoissa.
Vinkki: Laihduttajakin voi viettää herkutteluhetken kahvilassa, mutta laten ja kermavaahtokeon sijaan kannattaa valita esimerkiksi jäähilejuoma. Vältät toistasataa kaloria ja jopa kaiken tyydyttymättömän rasvan.
8. Kanaburgerit- ja hot-dogit
Kanahampurilainen kuulostaa automaattisesti terveellisemmältä vaihtoehdolta kuin hampurilainen naudanlihapihvillä. Kanahampurilaisten sisältö kuitenkin vaihtelee valmistajittain – jotkut kanaburgereissa saattaa todella olla melko vähän rasvaa, toisissa taas suunnilleen yhtä paljon kuin naudanlihaburgereissa. Ettei vai kanahampurilaisen majoneesi olisi jopa rasvaisempi kuin muissa burgereissa?
Vinkki: Vertaile tuotteiden ravintosisältöjä äläkä automaattisesti osta sitä, mikä kuulostaa terveellisimmältä. Tai herkuttele burgerilla vain muutamia kertoa vuodessa.
9. Aamiaismuffinssi
Tämäkin villitys lienee rantautunut meille Amerikasta, mutta laihduttajan ei tämän trendin harjalla sovi ratsastaa. Vaikka muffinssit ovat donitseja ja munkkeja parempi vaihtoehto, ovat ne silti käytännössä sokerisia ja jauhoisia pikkukakkuja. Kaupassa myytävät muffinssit saattavat sisältää yli 500 kaloria ja 11 teelusikallista sokeria!
- Kananmunia aamupalalla? Näin kananmuna päivässä vaikuttaa terveyteesi
Vinkki: Valitse vain pienikokoisia, noin sadan kalorin muffinsseja. Tarkasti ravintosisältöjä tutkimalla voit löytää kaupasta yllättävän paljon muun muassa kokojyvää ja kuituja sisältäviä herkkuja, mutta leipomalla muffinssisi itse, voit tehdä niistä juuri omaan dieettiisi sopivia.
10. Vähärasvainen mysli
Vähärasvaisessa myslissä on kyllä vähemmän rasvaa kuin tavallisessa myslissä, mutta vain 10 prosenttia vähemmän kaloreita ja runsain mitoin sokeria. Kaiken lisäksi pakkaukseen suurella painettu sana ”vähärasvainen” saattaa rohkaista santsaamaan. Silloin vähärasvaisuudella säästetyt 10 prosenttia kaloreista tulevat nopeasti takaisin.
Vinkki: Lue tarkkaan pakkausselosteet. Etsi vähä-sokerisia, kokojyvämyslejä ja lisää makeutta tuoreilla hedelmillä.
11. Vähärasvainen jogurtti
Tämän herkun ravintosisältö saattaa äkkiseltään näyttää hämäävän hyvältä. Löytyy sekä paljon proteiinia että kalsiumia, eikä listassa usein lue sokeriakaan. Jollain vähärasvaisetkin jogurtit on silti makeutettu: jos ei sokerilla, niin mittavilla määrillä fruktoosia, sakkaroosia tai muita makeutusaineita kuten aspartaamia.
Vinkki: Valitse jogurtteja, joissa on noin 30–40 kaloria sadassa grammassa. Helppo tapa miksata juuri oman suun mukainen kevytjogurtti on lisätä maustamattomaan, rasvattomaan jogurttiin mielimarjojasi, -hedelmiä ja vaikka muutama pähkinä.
12. Monivilja
Laihduttaja riemastuu leipähyllyn äärellä, kun silmiin osuu sanat ”monivilja” tai ”7 viljan”. Tarkasta kuitenkin tuotteen ravintosisältö ennen kuin tarraat kiinni pussiin. Vaikka leipään olisikin käytetty useampaa kuin yhtä viljaa, saattaa se silti olla suurimmaksi osaksi silkkaa pullaa – leivottu valkoisesta vehnästä.
Vinkki: Pelkän moniviljan tai 7 viljan sijaan etsi tekstiä ”100 % kokojyvää”. Myös runsaasti kuituja sisältävät tuotteet ovat hyviä.
13. Omega-3
Yhä useammista tuotteita kananmunista maitoon ja jogurttiin on tätä nykyä saatavilla vaihtoehto, johon on lisätty omega-3- rasvahappoja. Ikävä kyllä kaikki näistä tuotteista eivät sisällä sydämelle hyödyllistä EPA- tai DHA-, vaan kasviperäistä ALA- omegaa-3:a, joka ei välttämättä ole yhtä terveellistä. EPA- tai DHA- omega-3 sisältävistäkin tuotteista näitä rasvahappoja saattaa löytyä vain hitusen, vain yhtä paljon kuin suupalassa lohta.
Vinkki: Luonnolliset omega-3- rasvahappojen lähteet ovat parhaita. Alle 200 grammaa lohta sisältää 100 kertaa enemmän omega-3:a kuin jogurtti, johon kyseisiä rasvahappoja on lisätty. Vegaaneille sopiva vaihtoehto ovat levästä valmistetut omega-3- tuotteet.
14. Jäätee
Kyllä, jääteessä on terveellisiä antioksidantteja, mutta se ei tee siitä terveysruokaa. Varsin usein jääteet näet sisältävät huikeita määriä sokeria, jopa 50 grammaa puolen litran pullossa!
Vinkki: Pidä huolta, että jääteesi on makeuttamatonta. Esimerkiksi sitruunalla saat teehen makua, mutta pidät kalorit pyöreässä nollassa. Yrttiset ja marjaisat teet maistuvat miedosti makealta sellaisenaan.
15. Mikropopcornit
Laihduttajan on hyvä vaihtaa sipsinsä popcorneihin, mutta niitäkään ei sovi syödä kourakaupalla. Yksi pussi mikropopcornia voi sisältää jopa 9 grammaa huonoja rasvoja!
Vinkki: Ravintosisältöjen vertaileminen on jälleen paikallaan. Kannattaa myös tarttua vähärasvaisiin popcorneihin, jotka eivät sisällä transrasvoja. Jos rasvan määrä tuntuu syövän makua, ripottele popcorniin mausteseoksia.
16. Jäävuorisalaatti
Kasviksissakin on eroja. Jäävuorisalaatti on toki mukavan rapeaa, mutta makua ja vitamiineja siitä ei juuri löydy. Halpa hinta kannustaa ostamaan, mutta tylsä maku lisäämään pinnalle rasvaisia salaatinkastikkeita.
Vinkki: Käytä jäävuorisalaattia vain salaatin pohjana, mutta lisää sekaan myös esimerkiksi pinaattia tai lehtijuurikasta. Heitä pinnalle kaksi ruokalusikallista sinihomejuustoa tai fetaa ja tilkka öljyä. Saat salaattiisi runsaasti makua ilman salaatinkastikkeiden huonoja rasvoja.
17. Suolapalat
Artisokan sydämet, kikherneet ja oliivit ovat vain muutamia esimerkkejä seisovan salaattipöydän huippusuolaisista herkuista. Liikasuolaa välttääksesi pudota lautasellesi vain muutama oliivi tai lusikallinen herneitä, älä molempia. Ruokavaliotaan ei muutenkaan ole syytä rakentaa säilyketölkkien varaan.
Vinkki: Retiisit, paprika ja tuore kurkku sekä muut tuoreet vihannekset eivät sisällä juuri lainkaan natriumia. Tölkkivihannekset on aina syytä huuhdella huolella.
18. Kaalisalaatti
Kaali sellaisenaan on dieettiruokien kärkeä, mutta kaalisalaatti saattaa olla kaikkea muuta. Ravintolassa pienikin annos kaalisalaattia saattaa sisältää jopa 170 kaloria ja 21 grammaa rasvaa – siis kolmanneksen siitä, mitä useimmat ihmiset tarvitsevat päivässä! Tästäkin on ”kiittäminen” majoneesia.
Vinkki: Joissakin ravintoloissa on tarjolla myös terveellisiä salaatteja ilman majoneeseja ja suolaisia lisukkeita. Kannattaa siis vertailla sekä ravintoloita että niiden eri salaattivaihtoehtoja. Kotioloissa on helppo jättää majoneesi kokonaan pois tai vaihtaa se vähärasvaisempaan vaihtoehtoon. Kevyistä kevyin vaihtoehto on käyttää rasvatonta ja maustamatonta jogurttia oman salaatinkastikkeen pohjana ja lisätä siihen mieleisiään yrttejä ja muita mausteita!
19. Transrasvat
Yksi korvapuusti saattaa sisältää kaksi grammaa transrasvaa. Määrä ei kuulosta juuri miltään, mutta ylittää silti näiden epäterveellisten rasvojen suositellun päiväannoksen! Erityisesti pasteija, pikkuleivät ja korput ovat usein pullollaan transrasvoja. Pikkuleipiä mutustelee kaiken lisäksi helposti useampia, jolloin myös transrasvoja tulee popsittua runsain mitoin.
Vinkki: Älä tyydy selsittämään vain tuotteen sisältämä rasvan määrä, vaan ota selvää myös rasvan laadusta. Äläkä hiivi yöllä keksipaketille…
20. Tuunatut hedelmät
Hedelmät ovat toki terveellisiä, mutta käsittelemällä niistäkin saa varsinaisia dieetinrikkojia. Esimerkiksi banaanilastut ovat usein uppopaistettu rasvassa, ja jo 30 grammaa lastuja saattaa sisältää yli 140 kaloria ja 9 grammaa rasvaa. Siis yhtä paljon kuin hampurilaisessa! Myynnissä on myös suklaalla ja jogurtilla kuorrutettuja kuivahedelmiä, joissa niissäkin on tuhdisti energiaa.
Vinkki: Miten olisi tuore banaani? Kypsimmät yksilöt ovat makeita, sisältävät 0 grammaa rasvaa ja kokonaisuudessaan noin 100 kaloria!
Lähde: WebMD