Treeni ja ravinto

Laihdu vähentämällä kalorinsaantiasi

Mikäli tavoitteenasi on pudottaa painoa ja olet ylipainoinen, et voi jatkaa eteenpäin nykyisillä ruokatottumuksillasi.

Teksti Mari Kataja
10.11.2011 Terve.fi

On aika tehdä muutoksia! Ne ”ylimääräiset” eivät yksinkertaisesti lähde isoja annoksia, leivonnaisia ja makeaa syömällä.

Keho alkaa kuluttaa jo olemassa olevia rasvavarastoja, kun syömme vähemmän ja teemme terveellisempiä valintoja. Erikoisdieetteihin ei ole syytä ryhtyä, sillä usein pudotetut kilot tulevat yhtä nopeaa takaisin. Syömällä 300-500 kaloria (kcal) vähemmän päivässä, johtaa noin 300-500 gramman painonpudotukseen viikossa. Tahti voi kuulostaa hitaalta, mutta on realistinen ja pysyvään painonpudotukseen tähtäävä.

Rasva sisältää eniten kaloreita verratessa proteiineihin ja hiilihydratteihin, joten laihdutuksessa rasvaisia ruokia tulee vähentää ja kuitupitoisia ruokia sekä hedelmiä että vihanneksia lisätä.

Tässä vinkkejä, miten vähennät kalorinsaantiasi:

  • Vaihda virvoitusjuomat ja mehut veteen.
  • Vaihda rasvainen tai kevyt maito rasvattomaan.
  • Pienennä annostasi lounaalla. Tee esimerkiksi evääksi voileipä ja rajoita margariinin ja muiden rasvaisten täytteiden määrää. Usein valmiina ostetuissa täytetyissä leivissä on välissä sekä rasvaa että majoneesia.
  • Totuttele nauttimaan kahvi ja tee ilman sokeria.
  • Pienennä annoskokoasi siitä mihin olet tottunut. Vatsasi kyllä pian tottuu pienempiin annoksiin!
  • Vältä ruoan santsaamista! Nauti ruoka tarpeeksi hitaasti, jotta ehdit tulla kylläiseksi ennen lisäannosta.
  • Rajoita herkkuja! Pyri sanomaan ‘ei’ leivonnaisille ja muille sokeripitoisille herkuille tai anna niihin itsellesi lupa pienissä määrin korkeintaan kerran viikossa.
  • Rajoita alkoholin juontia, koska alkoholijuomat sisältävät runsaasti kaloreita.
  • Muistathan, ettei ole syytä yrittää laihtua jättämällä aamiainen tai muu ateria väliin. Usein kalorisäästö tällä tavoin jää lyhyeksi, sillä pitkä aterioiden välinen tauko tekee entistä nälkäisemmäksi. Epäsäännöllinen ateriarytmi vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja painon pudottamiseen negatiivisesti, kun taas säännöllinen ruokailurytmi oikeilla valinnoilla johtaa tuloksiin.

Lähde: Netdoctor.co.uk

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi