Terve.fi

Laboratoriokokeiden yleisohjeet

Laboratoriokokeiden yleisohjeet

Menossa laboratoriotutkimuksiin? Mitä laboratoriotutkimuksiin mentäessä on hyvä ottaa huomioon? Entä mitä on syytä välttää ennen laboratorionäytteen antamista? Lue lisää.
Teksti Toimitus
Mainos

Nämä ohjeet on tarkoitettu yleisiksi ohjeiksi potilaalle, joka valmistautuu laboratoriotutkimuksiin. Erityistutkimuksista on yleensä erilliset ohjeet. Lääkäri ja hoitopaikka huolehtivat viimekädessä potilaan ohjeistuksesta ja varmistaa, että ohjeet on ymmärretty. Tarvittaessa annetaan vielä yksittäiset ohjeet.

Laboratorionäyte otetaan yleensä aamulla, joillakin tutkimuksilla on tiukemmat vuorokauden aikaan sidotut näytteenottoajat. Edeltävänä päivänä saa syödä normaalisti, mutta kello 20.00 jälkeen ei saa syödä. Edellisenä päivänä tulee välttää alkoholia, tupakka ja kahvia. Myöskään erilaisia itsehoitotuotteita ei saa ottaa. Näytteenottoaamuna paasto jatkuu, eikä aamukahvia saa nauttia. Hereillä on oltava noin tunti ennen näytteenottoa ja fyysistä rasitusta on vältettävä.

Lääkkeiden ottaminen määräytyy tutkimuksen mukaan. Yleensä voidaan sanoa, että lääkkeet saa aamulla ottaa. Marevan -lääke on esimerkki lääkkeestä, joka otetaan vasta näytteenoton jälkeen. Mitattaessa lääkkeen hoitopitoisuutta otetaan näyte yleensä ensin ja vasta sitten lääkeannos. Ilmoittakaa hoitohenkilökunnalle, mikäli ette ole voineet noudattaa teille annettuja ohjeita.

Lisätietoja

Tutkimukset – Terve.fi

Julkaistu: 26.4.2007