Terveys

Lääkkeiden säilyttäminen

Missä ja miten lääkkeitä kannattaa säilyttää? Mitä lääkepakkauksen merkinnät tarkoittavat? Lue lisää lääkkeistä ja lääkkeiden säilyttämisestä.

Teksti Terve Media Oy
18.6.2012 Terve.fi

Lääkkeiden säilytykseen paras paikka on lukittava lääkekaappi. Kaappi toimii valon suojana ja estää lapsia pääsemästä käsiksi lääkkeisiin. Yleisin lääkekaapin sijoitustila eli kylpyhuone on yleensä liian kostea lääkkeiden optimaaliselle säilytykselle. Keittiö tai makuuhuone ovat parempia vaihtoehtoja. Tarkasta pakkausmerkinnästä, mitä säilytyslämpötilaa lääkkeen markkinoija suosittelee lääkkeelle.

Merkintä + 15 – 25 C tarkoittaa, että lääkepakkaus tulee säilyttää huoneenlämmössä. Huoneenlämpötila onkin tavallisin lääkkeiden säilytyslämpötila.

Merkintä +8 – 15 C tarkoittaa, että lääkepakkaus tulee säilyttää viileässä (kotona esim. jääkaapin ylähylly).

Merkintä +2 – 8 C tarkoittaa, että lääkepakkaus tulee säilyttää kylmässä (esim. jääkaapin alahylly).

Lämpömittarilla voit varmistaa sopivan lämpötilan. Varo, ettei lääke pääse jäätymään!

Tabletit otetaan foliolevystä irti juuri ennen käyttöä (folio toimii kosteussuojana), mikstuurat sekoitetaan juuri ennen käyttöä ja vanhaa mikstuuraa ei tule käyttää. Lääkkeet kannattaa yleensäkin pyrkiä säilyttämään alkuperäisessä pakkauksessaan. Tällöin lääkkeet ovat suojassa kosteudelta, auringon valolta ja niiden käyttöohje löytyy helposti. Jos lääkkeet jaetaan lääkeannostelijaan, lääkeannostelija tulee säilyttää kuivassa paikassa, suojassa auringon valolta.

Mikäli lääke on säilytetty muissa kuin valmistajan suosittelemissa olosuhteissa, esim. liian lämpimissä, kylmissä, kuivissa tai kosteissa oloissa tai valolle alttiina, ei pakkauksen käyttömerkintään tule enää luottaa. Tälläiset lääkkeet kannattaa palauttaa apteekkiin hävitettäväksi.

Kiinnitä huomiota myös valmistepakkauksessa ilmoitettuun säilytysaikaan. Lääkepakkaukseen on merkitty viimeinen käyttöpäivämäärä, jonka jälkeen lääkettä ei saa käyttää. Merkinnät ”Käyt. viim. 2015-08” tai ”2015-08” tai exp ”2015-08” tarkoittavat, että lääkettä voi käyttää elokuun 2015 loppuun asti. Merkintä ”Käyt. ennen 2015-08” tarkoittaa, että lääkettä voi käyttää heinäkuun 2015 loppuun asti.

Eräissä lääkevalmisteissa on rajoitettu säilyvyys avaamisen jälkeen (esim. silmätipat). Jotkut lääkevalmisteet taas säilyvät huoneenlämmössä rajoitetun ajan, mutta jääkaapissa säilyvyysajan loppuun asti (esim. Nuvaring, Prioderm-shampoo). Jos tälläistä lääkettä käyttää säännöllisesti tai kuurina loppuun asti, se onkin helpompi säilyttää huoneenlämmössä. Lääkkeitä ei tule käyttää mikäli säilyvyysaika on kulunut umpeen. Lääkeoppaasta, pakkausselosteesta tai apteekista voit varmistaa säilyvyyteen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi