Terve.fi

Lääkkeet ihotautien hoidossa

Lääkkeet ihotautien hoidossa
Ihotaudit ja lääkkeet: Millaiset lääkkeet auttavat psoriasikseen? Millaista lääkehoitoa voidaan käyttää aknen hoitoon? Voiko kortisonia käyttää aknelääkkeenä? Millaisia haittavaikutuksia Hydrocortison-voiteen käyttö voi aiheuttaa?
Julkaistu: 18.6.2012

Millaiset lääkkeet auttavat psoriasikseen?

Psoriasisläiskiin on hyvä käyttää perusvoiteita, mitä rasvaisempia, sitä parempi. Voiteita voisi vaihtaa parin kuukauden välein, välttämätöntä tämä ei ole, ellei teho selvästi heikkene jatkuvassa käytössä. Varsinaisia oireita hillitseviä ja hoitavia lääkevoiteita ovat kortisonivoiteet ja kalsipotrioli/kalsitrioli-voiteet. Etenkin kutisevaan psoriasikseen kehottaisin käyttämään kortisonivalmisteita, hydrocortison 1 % on sellainen, mutta saattaa teholtaan jäädä turhankin vaisuksi. Psoriasikseen on useimmiten valittava vahvempi, vain reseptillä saatavilla oleva valmiste. Mikäli haluaa kuoria plakkia, tulisi etenkin paksuimpiin läiskiin liittää hoitoon mukaan Daivonex-kalsipotriolivoide. Atarax rauhoittaa usein yöunta häiritsevää kutinaa, mutta hankalassa kutinassa apu voi jäädä vähäiseksi.

Millaista lääkehoitoa voidaan käyttää aknen hoitoon?

Akne on monimuotoinen ongelma, joka jollain tavalla liittyy nuoruuteen. Taustalla on mm. bakteerikanta iholla, hormonitoiminta ja lopputuloksena tukkeutunut ihohuokonen joka tulehtuu. Mistään erityispuhdistustoimenpiteistä ei ole kotona hyötyä. Normaalipesut ihoa liikaa kuivattamatta. Välttää suklaata ja muita sellaisia ruokia, jotka voivat pahentaa ihon tilannetta. Tupakointi on iholle aina pahasta. E-pillereitä voi kokeilla, edullisin vaikutus on Diane Nova valmisteella. Sitten on ihan aknen hoitoon käytettyjä hoitoja kuten antibioottikuurit ja ns. Roaccutan kuuri.

Voiko kortisonia käyttää aknelääkkeenä?

Oikein vaikeisiin aknetapauksiin (ns. acne fulminans) muun aknelääkityksen lisäksi joskus liitetään sisäinen kortisoni. Nämä ovat ihotautilääkärin valitsemia erikoistapauksia. Kortisonivoide ei juuri koskaan sovellu aknen hoitoon, sen sijaan yksittäisiin kystiin joskus lääkärit saattavat ruiskuttaa neulalla pieniä kortisoniannoksia.

Millaisia haittavaikutuksia Hydrocortison-voiteen käyttö voi aiheuttaa?

Hydrocortison-valmisteet ovat niin mietoja että haittavaikutuksia ilmenee hyvin vähän. Pitkäaikainen käyttö voi joskus aiheuttaa oireita. Niitä voivat olla ihon oheneminen, joka ilmenee ihon haurastumisena ja pintaverisuonien näkymisenä. Joillakin on ilmennyt ihon punoitusta, aknea kasvoissa, paikallisesti hentojen karvojen kasvua sekä taipeissa raskausarpia muistuttavia ihonmuutoksia Pitkäaikaisessa ja erittäin runsaassa käytössä pienillä lapsilla se voi aiheuttaa lisämunuaisten toimintaan häiriöitä. Lyhytaikainen ja oikeanlainen Hydrocortison-voiteen käyttö on yleensä turvallista.

Kommentoi »