Terve.fi

Lääkeyliherkkyys


Lääkkeiden aiheuttamista haitoista noin kolmasosa on erilaisia yliherkkyysreaktioita. Erilaiset ihottumat ovat ylivoimaisesti tavallisimpia lääkkeiden aiheuttamia yliherkkyysoireita, mutta myös anafylaksioita eli äkillisiä, vakavia allergiareaktioita ja lääkeperäistä astmaa esiintyy. Ihottumien taudinkuvan perusteella ei yleensä voida erottaa lääkeyliherkkyysreaktiota muiden syiden aiheuttamista ihottumista.

Yleisimpiä lääkeihottumien aiheuttajia ovat antibiootit (tavallisimmin penisilliinit, sulfonamidit ja trimetopriimi), tulehduskipulääkkeet ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet (tavallisimmin fenytoiini ja karbamatsepiini). Penisilliiniallergiaan voi liittyä myös ristiallergia kefalosporiini-ryhmään kuuluville antibiooteille.

Iho-oireina esiintyy tyypillisesti nokkosihottumaa, eksanteemaa eli pieniläiskäistä punoitusta ja toistopunoittumaa. Oireet voivat alkaa muutama päivä hoidon aloittamisen jälkeen tai jopa viikon päästä hoidon päättymisestä. Eksanteema kestää joitakin päiviä, harvemmin viikkoja sen jälkeen kun sitä aiheuttavan lääkkeen anto on lopetettu. Toistopunoittumassa iholle kohoaa yksi tai useampi punainen, kutiava ja usein kivulias läiskä. Voimakkaassa reaktiossa läiskän keskelle voi muodostua rakkula. Reaktio paranee yleensä parissa viikossa ilman hoitoakin, mutta läiskän kohdalle jää tavallisesti pigmenttijälki, joka vaalenee kuukausien kuluessa. Uudessa altistumistilanteessa samat ihottumakohdat reagoivat entistä voimakkaammin ja usein ilmaantuu myös uusia läiskiä. Lääkeihottumien diagnoosi tehdään yleensä esitietojen ja taudinkuvan perusteella ja se voidaan tarvittaessa varmistaa lääkeainealtistuksella.Epäiltäessä lääkeihottumaa olisi ensisijaisesti lopetettava epäillyn lääkkeen käyttö, mikä usein riittääkin hoidoksi lievissä lääkeihottumissa. Lääkkeen lopettamisesta on hyvä olla yhteydessä lääkäriin korvaavan lääkkeen saamiseksi. Tarvittaessa iho-oireisiin voidaan käyttää kortikosteroidivoiteita, kutinaan antihistamiinia ja vaikeimmissa oireissa kortikoideja suun kautta annosteltuna. Mikäli lääkereaktio on varma, ei lääkettä käytetä enää myöhemmin.

Julkaistu: 11.3.2010