Terve.fi

Lääke ja ravinto

1


Lääke ja ravinto

Lääkkeen kanssa nautittu ruoka ja juoma muuttavat lääkehoidon tehoa, alkamisnopeutta ja vaikutuksen kestoa. Lue lisää lääkkeistä ja ravinnosta.
Teksti Toimitus

Lääkkeen kanssa nautittu ruoka ja juoma muuttavat lääkehoidon tehoa, alkamisnopeutta ja vaikutuksen kestoa. Useissa tapauksissa nautitulla ravinnolla ei ole merkittävää vaikutusta lääkehoitoon, mutta joidenkin lääkkeiden kohdalla yhteisvaikutus ravinnon kanssa voi jopa johtaa lääkeaineen pitoisuuden merkittäviin muutoksiin.

Ruoan nauttiminen hidastaa mahan tyhjenemistä ja yleensä hidastaa lääkkeen imeytymistä, jolloin vaikutuksen alkaminen viivästyy. Kun kyseessä on kerta-annoksena annosteltava lääke, jolta toivotaan nopeaa vaikutusta, esimerkiksi kipulääke tai unilääke, olisi se hyvä ottaa tyhjään mahaan vesilasillisen kera. Jotkut lääkeaineet (esim. penisilliini, alendronaatti) on otettava ateriasta erillään, jotta tehokas imeytyminen olisi mahdollista. Osa lääkeaineista sen sijaan suositellaan otettavaksi aterian yhteydessä. Esimerkiksi osa antibiooteista imeytyy paremmin ruoan kanssa nautittuna sekä samalla ehkäistään niiden aiheuttamia vatsavaivoja. Ketokonatsoli on esimerkki lääkeaineesta, joka suositellaan otettavaksi ruokailun yhteydessä, sillä se liukenee ja imeytyy vain happamassa ympäristössä.

Mikäli lääke siis suositellaan otettavaksi ruuan kanssa, on aiheellista tehdä näin. Muuten perussääntönä voidaan pitää sitä, että lääkkeet otetaan riittävän nestemäärän kanssa tyhjään vatsaan. Ruuan vaikutusta kaikkien lääkeaineiden ja lääkevalmisteiden imeytymiseen ei ole tutkittu. Lääkettä nauttivan henkilön yksilölliset erot muuttavat imeytymistä. Lääkehoidon onnistumisen ja kontrolloidun tehon aikaansaamiseksi on järkevää nauttia lääke (etenkin pitkäaikaislääkitys) säännöllisesti ja samankaltaisissa olosuhteissa.

Maitotuotteet ja lääkkeet

Maito häiritsee joidenkin lääkkeiden imeytymistä. Maidon kalsium muodostaa yhdessä lääkeaineen kanssa molekyylin, joka ei imeydy maha-suolikanavassa, eikä lääke näin ollen pääse kunnolla vaikuttamaan. Tällaisia lääkkeitä ovat antibiooteista esimerkiksi tetrasykliinit (esim. Apocyclin, Oricyclin, Doximycin), fluorokinolonit (esim. Ciproxin, Tarivid) ja nitrofurantoiini (esim. Nitrofur-C). Myös osteoporoosilääkkeistä alendronaatilla (Fosamax, Optinate) ja kaikilla rautalääkkeillä (esim. Obsidan, Retafer) on yhteisvaikutuksia maidon kanssa.

Maitotuotteita ei tarvitse kuitenkaan kokonaan välttää lääkehoidon aikana. Yhteisvaikutuksen syntyminen voidaan estää pitämällä riittävän pitkä tauko lääkkeen ja maitotuotteiden nauttimisen välillä. Maito ei häiritse lääkkeiden imeytymistä, jos maitotuotteita (piimä, jogurtti, kerma, juusto) ei nauti 1-2 tuntia ennen lääkkeen ottoa eikä 2-4 tunnin sisällä lääkkeen oton jälkeen.

Hivenaineet ja lääkkeet

Maitotuotteiden lisäksi myös muut kalsiumia sisältävät valmisteet voivat estää tiettyjen antibioottien imeytymistä. Kalkkitabletteja ei siis kannatta ottaa samanaikaisesti tetrasykliinien ja fluorokinolien kanssa. Samoin kalkkitabletteja ei pidä ottaa samanaikaisesti osteoporoosin hoitoon käytettävien bifosfonaattien kanssa. Bifosfonaatteja käytetään yleisesti kalkkivalmisteiden kanssa yhdessä. Bifosfonaatti annostellaan aamulla tyhjään vatsaan, jolloin kalkkitabletti kannattaa ottaa vasta illalla. Näin vältytään yhteisvaikutukselta. Muita hivenaineita, jotka voivat estää kyseisten antibioottien ja bifosfonaattien imeytymistä ovat mm. sinkki, magnesium, alumiini, rauta ja kromi. Vitamiinivalmisteiden lisäksi alumiinia- ja magnesiumia käytetään närästyslääkkeissä (esim. Rennie, Alsucral). Tämä kannattaa ottaa huomioon antibiootteja käytettäessä.

Greippimehu ja lääkkeet

Greipissä oleva luonnonaine, naringetiini, voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Naringetiini vaikuttaa maksan entsyymitoimintaan ja voi saada aikaan joko lääkeaineiden pitoisuuksien nousua tai laskua. Yhteisvaikutuksia on havaittu jo useamman lääkevalmisteen kohdalla, joten greipin tai greippimehun nauttimista on syytä välttää lääkkeiden oton yhteydessä.

Lähteet

Apteekkariliitto

Lääkekasvatus.fi

Julkaistu: 26.4.2007