Joidenkin lääkeaineiden ja auringonvalon yhteisvaikutuksena esiintyy ihoreaktiota. Seurauksena voi olla, että iho palaa tavallista herkemmin tai että siihen tulee esimerkiksi tummia maksaläikkiä. Yksilölliset erot voivat olla suuria ihoreaktioiden synnyssä, myös lääkkeen annoksella on merkitystä herkistymiseen. Valoherkistymistä voivat aiheuttaa paikallisesti käytettävät lääkeaineet, esimerkiksi aknevoiteet tai sisäisesti otetut lääkeaineet esimerkiksi tietyt antibiootit. Valoherkistymisen voi aiheuttaa auringon lisäksi myös solarium. Tehokkaita auringonvalon vaikutusten voimistajia ovat esimerkiksi lumihanki ja vesistöt.
Auringon valon ja lääkeaineen aiheuttamat reaktiot voidaan jakaa fototoksisiin ja fotoallergisiin. Fototoksiset reaktiot muistuttavat tavallista auringon polttamaa, iho kuitenkin palaa tavallista herkemmin. Ihoreaktio voi tulla myös parin päivän viiveellä.
Fotoallergiset reaktiot ovat harvinaisempia ja niiden yhteydessä iho palaa pahasti. Ihoon muodostuu rakkuloita ja kutina on voimakasta. Oireet ilmenevät tavallisesti useiden päivien kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Herkistymisen jälkeen oireet voivat ilmetä nopeasti, jos lääkeainetta nautitaan myöhemmin uudestaan.
Paras ehkäisykeino auringon aiheuttamia ihoreaktioita vastaan on auringolta suojautuminen joko varjossa oleskelemalla tai pukeutumalla. Jos aurinko aiheuttaa voimakkaita iho-oireita, on syytä käydä lääkärissä. Lievät ihon punoitukset voi hoitaa kotona paikallisesti apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella.
Muun muassa seuraavat lääkeaineet voivat aiheuttaa valoherkistymistä:
Mikrobilääkkeet
tetrasykliinit, sulfonamidit, siprofloksasiini, doksisykliini, sulfa-trimetopriini, levofloksasiini, norfloksasiini, ofloksasiini, moksifloksasiini
Sydän- ja verenpainelääkkeet
tiatsidit, furosemidi, amiodaroni, kinidiini
Ihotautilääkkeet
bentsyyliperoksidi, adapaleeni, isotretioiini, tretinoiini, trioksisaleeni
Suun kautta otettavat diabeteslääkkeet
Särkylääkkeet
paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkevoiteet sekä –geelit
Epilepsialääkkeet
Psyykenlääkkeet
klooripromatsiini, amitriptyliini, proklooriperatsiini
Rohdosvalmisteet
mäkikuisma
Lisäksi on hyvä huomioida, että lääkkeet tulee säilyttää suojassa auringon valolta. Tietyt lääkeaineet nimittäin hajoavat auringon valon vaikutuksesta. Esimerkiksi hormonikorvaushoidossa käytettävät estrogeenilaastarit kannattaa kiinnittää vaatteiden alle, koska estrogeeni hajoaa valon vaikutuksesta.