Terve.fi

Lääkärin sanavalinnat voivat sattua

Lääkärin sanavalinnat voivat sattua

Terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan välinen kommunikointi on tärkeää. Positiivisten mielikuvien luominen auttaa potilasta. [node:summary]
Mainos

Lääkärien ja muun hoitohenkilökunnan käyttämillä sanavalinnoilla on merkitystä, selviää tutkimuksesta, joka esiteltiin Australian ja Uuden-Seelannin anestesialääkärien yhdistyksen (ANZCA) vuosittaisessa tapahtumassa Brisbanessa. Esimerkiksi sanat pistää, sattua, kutittaa tai olla huolissaan voivat herättää potilaalla kielteisiä tuntemuksia ja jopa kipua.

Jokainen tietää, että väärä sana voi satuttaa, mutta tutkimus osoittaa, että negatiivisia mielikuvia herättävät sanat voivat todella aiheuttaa potilaalle kiputuntemuksia. Fyysisen kivun lisäksi potilaassa saattaa herätä myös psyykkisiä tuntemuksia: pelkoa, ahdistusta ja stressaantumista, joka olisi vältettävissä positiivisia mielikuvia luomalla.

Kommunikointia kannattaa kehittää

– Potilas kokee todennäköisesti kipua, jos sanomme hänelle, että toimenpide voi pistää, toteaa Adelaiden naisten- ja lastensairaalan anestesialääkäri Allan Cyna ANZCA:n tiedotteessa.

Lääkärien sanavalinnoilla voi olla erityisen suuri merkitys niille potilaille, jotka ovat jo valmiiksi stressaantuneita ja ahdistuneita. Heidän kohdallaan negatiiviset vaikutukset ovat suurempia.

Cyna suosittelee, että kielteisiä tuntemuksia herättäviä sanoja vältettäisiin ja sen sijaan kiinnitettäisiin huomiota siihen, että potilas tuntisi olonsa mahdollisimman hyväksi.

– Voi olla, että potilaalle ei edes tule tuntemuksia toimenpiteestä. Tutkimukset osoittavat myös, että negatiivisia tunteita herättävien sanojen käyttö voi saada potilaan tuntemaan kipua tai levottomuutta.

Positiiviset sanat auttavat

Cynan mukaan henkilökunta on vielä melko tietämätöntä sanavalintojen negatiivisista vaikutuksista, mutta lääkärien joukossa on havahduttu sanojen voimaan. Jos potilas kysyy, sattuuko häneen paljon leikkauksen jälkeen, lääkärin tulee Cynan mukaan vastata rehellisesti, mutta ei kielteisen kautta.

– Lääkäri voi sanoa, että joillakin potilailla voi olla kipuja, kun taas osalla potilaista parantuminen on helpompaa ja mukavampaa.

Myös leikkauksen jälkeen potilaan olo voidaan saada luottavaisemmaksi oikeiden sanavalintojen avulla.

– Potilaan oloa voidaan helpottaa huomattavasti leikkauksen jälkeen, jos kerromme hänelle, että leikkaus on ohi ja kaikki järjestyy, kun paraneminen alkaa, Cyna huomauttaa.

Tutkimus esiteltiin toukokuussa 2017 Australian ja Uuden-Seelannin anestesialääkärien yhdistyksen Communication in Anaesthesia konferenssissa. Allan Cyna on kehitellyt terapeuttisen kommunikaation strategian LARS:n (Listening, Acceptance, Utilisation, Reframing and Suggestion), joka auttaa anestesialääkäreitä lähestymään potilaitaan terapeuttisemmalla tavalla – esimerkiksi keskittymään potilaan kuuntelemiseen ja sitä kautta ymmärtämiseen.

Lähteet:

(1)/the-power-of-suggestion-how-small-words-can-have">The power of suggestion: How small words can have a big impact on patients’ experiences.

Lue lisää:

Miten lääkäri voi parantaa yhteyttä potilaan kanssa?

Saako lääkäri itkeä?

On aika korostaa positiivista ajattelua

Potilaskin voi loukata lääkäriä

Julkaistu: 28.6.2017