Terve.fi

Kyynelvuoto


Monet kärsivät ikääntyessään yhä enemmän kuivasilmäisyydestä, mutta monen muun tilanne on päinvastainen: runsas kyynelvuoto.
Teksti Harvard Medical School

Monet kärsivät ikääntyessään yhä enemmän kuivasilmäisyydestä, mutta monen muun tilanne on päinvastainen: runsas kyynelvuoto. Saattaa kuulostaa paradoksaaliselta, mutta tämä tila kehittyy usein kuivasilmäisyyden komplikaationa. Koska kuivasilmäisyys aiheuttaa epämukavuutta, silmät reagoivat tähän erittämällä enemmän kyyneliä. Kyynelvuoto voi johtua myös kyynelien poistumisen estymisestä. Normaalisti kyyneleet poistuvat silmien pinnoilta ja virtaavat silmäluomien alla päätyen lopulta nenän alakuorikon alle. Jos tämä kyynelten poistumisjärjestelmä jostakin syystä tukkeutuu, kyyneliä kertyy silmiin, kunnes ne tulvivat silmäluomiin. Kyynelvuoto voi myös kehittyä silmäluomivaivan komplikaationa tai silmäinfektion takia.

Silmälääkäri arvioi alustavan kyynelvuodon syyn tutkimalla silmät ja tekee kokeita määrittääkseen vaivan täsmällisen syyn. Kyynelnäytteen analyysi voi paljastaa, onko syynä esimerkiksi silmäinfektio. Lääkäri voi myös tehdä Schirmerin kokeen, jolla voidaan mitata kyyneleritystä. Toisessa kokeessa huuhdellaan kyynelteitä, jotta voitaisiin nähdä, onko kyynelten poistuminen normaalia. Jos näin ei ole, voidaan nähdä, missä tukos sijaitsee.

Kyynelvuodon hoito riippuu vaivan syystä. Jos kuivasilmäisyys aiheuttaa reaktiona silmien kuivuuteen ylettömän kyynelvuodon, tällöin kuivasilmäisyyttä on syytä hoitaa (katso ”Kuivasilmäisyyttä lievittävät hoidot”). Jos syynä on silmäinfektio, silmälääkäri määrää luultavasti antibiootteja.

Jos syynä on kyynelteiden ahtautuminen, kirurgia voi auttaa. Jos ahtauma on kyynelpisteessä (silmäluomen osa, mistä kyyneltiet alkavat), kyynelteitä voidaan kirurgisesti laajentaa. Toimenpide tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa ja kestää 20–30 minuuttia. Jos ahtauma on kyynelkanavassa eli alempana kyynelteissä, tällöin voidaan tehdä dakryokystorinostomia. Tässä toimenpiteessä ohitetaan kyynelteiden ahtauma ja rakennetaan uusi kyyneltiehyt. Toimenpide tehdään tavallisesti yleisanestesiassa, ja se kestää noin tunnin. Jos silmäluomiongelmia on jo ilmaantunut, silmäluomia voidaan siirtää kirurgisesti kyynelvuodon vähentämiseksi.

Kyynelvuodon oireet

  • jatkuva kyynelvuoto
  • silmien punoitus ja epämukavuuden tunne
  • silmien ja nenän sivuonteloiden arkuus

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008