Terve.fi

Kyyn purema -tietopaketti

Kyyn purema -tietopaketti

Kyyn purema tulee hoitaa lääkärissä. Etenkin lapsille ja heikkokuntoisille purema voi kohtalokas. Lue toimintaohjeet täältä.
Teksti Toimitus
Mainos

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Yleensä kyy pakenee ihmisiä, mutta uhattuna se voi purra.  

Purema voi olla kohtalokas lapselle tai heikkokuntoiselle, joskus myös aikuiselle. Kyyn myrkky aiheuttaa paikallisen solutuhon, jolloin neste karkaa suonista kudoksiin. Puremakohta on turvonnut ja aristava, ja potilaalla saattaa olla pahoinvointia ja vatsakipuja. 

Merkkinä kyyn puremasta ihossa näkyy yleensä kaksi pientä reikää noin puolen sentin päässä toisistaan. Puremajälki ei kuitenkaan välttämättä ole tyypillisen näköinen. 

Ensiapu: Kyyn purema

Lapsi, jota kyy on purrut, on vietävä välittömästi ensiapuun arvioitavaksi mahdollista lääkehoitoa varten. Käärmeen pureman vakavuus riippuu siitä, kuinka paljon myrkkyä on ruiskutettu. Myös lapsen paino ja ikä vaikuttavat tilanteen vakavuuteen.

Ensiapu: Kyyn purema

Kyyn purema: Ohjeet

Pureman saanut kohta tulee asettaa lepoon jo tapahtumapaikalla. Raajaa voidaan tukea esimerkiksi lastalla. Kaikki tarpeeton liikkuminen pitää estää, joten henkilö kannattaa kantaa kuljetusvälineen luo. Puremakohtaa ei pidä viiltää auki, eikä myrkkyä saa puristaa tai imeä ulos.

Kyyn purema -potilasohje

Erikoislääkäri: Kyypakkaus ei riitä hoidoksi

Usko kyypakkaukseen on iskostunut syvälle suomalaisiin, mutta nimestään huolimatta siitä ei ole hyötyä kyynpuremaa vastaan. Pakkauksen sijaan apu löytyy lääkäristä.

Erikoislääkäri: Kyypakkaus ei riitä hoidoksi

Kyyn purema vie usein tiputukseen

Ensiapuna kyynpuremaan on kyypakkauksen tabletit, ja liikkumista pitää välttää. Itse ei myrkkyä pidä puristella pois, vaan pureman uhri viedään lääkäriin. Nestehukan vuoksi potilas joutuu usein tiputukseen.

Kyyn puremasta usein tiputukseen

Julkaistu: 7.6.2017