Terve.fi

Kysymyksiä ja vastauksia omega-3-rasvahapoista

Kysymyksiä ja vastauksia omega-3-rasvahapoista
Ovatko omega-3-rasvahapot kliinisesti testattuja? Sisältävätkö monivitamiinivalmisteet omega-3-rasvahappoja? Vastaukset olennaisiin kysymyksiin omega-3-rasvahapoista löytyvät tästä.
Teksti
Julkaistu 24.11.2005

Ovatko omega-3-rasvahapot kliinisesti testattuja?

Viimeisten 15 vuoden aikana arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa on esitelty kymmeniä kliinisiä tutkimuksia omega-3-rasvahappojen vaikutuksista ihmisiin. Rasvahappojen tutkijoille (Sune K. Bergström, Bengt I. Samuelsson ja John R. Vane) myönnettiin 1982 Nobelin palkinto.

Sisältävätkö monivitamiinivalmisteet omega-3-rasvahappoja?

Monivitamiinivalmisteet eivät yleensä sisällä omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahapot ovat öljymuodossa ja pakataan pehmeisiin kapseleihin, kun taas vitamiinien ja hivenaineiden kätevin muoto on tabletti.

Kaikkien toivottujen vitamiinien ja hivenaineiden mahduttaminen samaan kapseliin omega-3-rasvahappojen riittävän päiväannoksen kanssa ei ole toistaiseksi ollut mahdollista. Jotkut valmistajat tosin tarjoavat kapseleita, jotka sisältävät omega-3-rasvahappojen lisäksi kalsiumia, D-vitamiinia ja E-vitamiinia.

Voivatko kalalle allergiset nauttia kalaöljystä valmistettuja omega-3-rasvahappokapseleita?

Kala-allergia johtuu useimmiten allergiasta kalan proteiinille. Useimmat kalaöljystä valmistetut omega-3-rasvahappokapselit sisältävät ainoastaan kalaöljyä, josta on poistettu kalaproteiini. Kala-allergikkojen on kuitenkin syytä aloittaa valmisteiden käyttö varovaisesti.

Voivatko raskaana olevat naiset ja pienet lapset syödä omega-3-rasvahappokapseleita?

Kyllä voivat ja se on jopa suositeltavaa. Monilla omega-3-rasvahappokapselien valmistajilla on myös lapsille tarkoitettuja hedelmänmakuisia omega-3-rasvahappovalmisteita, joita lapset mielellään syövät.

Rasvahappokapselit on tehty gelatiinista (liivatteesta). Voiko siitä saada hullun lehmän tautia?

Ei voi, jos nauttii tunnettujen valmistajien kalaöljykapseleita. BSE eli hullun lehmän tauti liittyy eläinperäistä rehua syöneiden nautojen sairastumiseen. Suurimmat omega-3-rasvahappokapselien valmistajat käyttävät kapseloinnissa raaka-aineita, joissa tätä vaaraa ei ole. Kapseloinnissa käytettävä gelatiini vastaa lääketeollisuuden asettamia vaatimuksia, jotka edellyttävät tarkkaa valvontaa eläimestä tehtaalle asti.

Tunnetut valmistajat hankkivat gelatiinin raaka-aineen alueilta ja maatiloilta, joilla ei milloinkaan ole esiintynyt BSE-tautia. Suurista valmistajista yksi käyttää gelatiinin raaka-aineena sikaa, jossa BSE-tautia ei ole koskaan tavattu. Toinen suuri valmistaja käyttää gelatiinin raaka-aineena pelkästään ruohoa ravintonaan käyttäneitä eläimiä, jolloin eläinperäisestä rehusta tarttuva BSE-tauti ei ole lainkaan mahdollinen ja jolloin myös gelatiini on laadullisesti korkeatasoista.

Pitäisikö omega-3-rasvahappojen lisäksi nauttia omega-6-rasvahappokapseleita?

Ei tarvitse. Sekä omega-6- että omega-3-rasvahapot ovat ihmiselle tärkeitä, mutta niiden optimaalisen suhteen pitäisi olla 5:1. Tyypillinen suomalainen ruokavalio sisältää omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin 5:1 eli riittävästi.

Kun ruokavalio sisältää runsaasti muita kuin kala- ja rypsiöljypohjaisia rasvoja, syntyy omega-6-rasvahappojen ylitarjontaa, jolloin suhdeluku voi olla jopa yli 10:1. Silloin terveellisen tasapainon saavuttamiseksi pitäisi vähentää omega-6-rasvahappoja ja lisätä omega-3-rasvahappojen saantia.

Kommentoi »