Terve.fi

Kypärä päähän pyöräilijä!

Pyöräilyn riskeistä ja suomalaisten pyöräilijöiden tapaturmista ilmestyi tuore katsaus, jossa korostetaan päävammojen vakavuutta ja pyöräilykypärien merkitystä niiden ehkäisyssä. Lue lisää.

Pyöräily yleistyy. Onhan se ympäristöystävällinen tapa liikkua ja yhteiskunnankin pyrkimyksenä on pyöräilyn lisääminen. Tapaturmille pyöräilijä on kuitenkin altis joko törmäyksissä liikenteessä tai kaatuessaan. Pyöräilyn riskeistä ja suomalaisten pyöräilijöiden tapaturmista ilmestyi tuore katsaus, jossa korostetaan päävammojen vakavuutta ja pyöräilykypärien merkitystä niiden ehkäisyssä.

Yllättävää kyllä kansainväliset vertailut osoittavat, että pyöräilijöiden kuolemanriski on pienin maissa, joissa pyöräily on yleistä, esimerkiksi Hollannissa ja Tanskassa. Suomessa kuolee vuosittain 20-30 ihmistä polkupyörätapaturmissa. Loukkaantuneiden määrä on luonnollisesti moninkertainen.

Katsauksessa käydään läpi tarkemmin vuonna 2014 Töölön sairaalassa hoidetut pyöräilytapaturmat. Vain viidesosa onnettomuuksista oli törmäyksiä toisen osapuolen kanssa, loput olivat kaatumisia. Pään vammat olivat yleisimpiä. Raajojen, etenkin yläraajojen murtumat sekä rintakehän vammat olivat yleisyyslistalla seuraavina. Monella oli useita vammoja, pahimmillaan jopa kahdeksan.

Kun pyörän päältä lentää, osuu maahan ensimmäiseksi pää. Joskus ehtii käsillä lieventämään pään iskua. Tämä näkyy hyvin Töölön sairaalankin vammatilastoissa. Onkin vaikea käsittää, että niin moni vielä pyöräilee ilman kypärää. Muutama vuosi sitten kypärää käytti vajaa puolet suomalaisista, tosin pääkaupunkiseudulla kolme neljästä. Tutkimukset osoittavat, että kypärä vähentää jopa 80 % pään ja aivojen vammoja. Pään vammoihin kuolleistakin vajaa puolet olisi säilynyt hengissä, jos olisi ajanut kypärä päässään.

Kuten artikkelin kirjoittajakin toteaa, kypärä on pyöräilijän paras vakuutus. Erityisen tärkeää olisi vaatia lapsia käyttämään pyöräilykypärää. Kouluissa ja kaveriporukoissa syntyy helposti paineita olla käyttämättä kypärää, koska se ei muka näytä hyvältä tai joku julistaa vain nynnyjen käyttävän niitä. Oma pää on kuitenkin tärkein pääoma. Sen eheydestä ja aivojen toiminnasta on syytä pitää huolta.

Lue lisää:

Julkaistu: 29.10.2016
Kommentoi »