Terve.fi

Kylmät jalat

Kylmät jalat
Jalat voivat tuntua kylmältä, jos jalkojen ihon verenkierto on normaalia vähäisempää. Kylmälle altistumiselle voi olla useita syitä.
Teksti
Julkaistu: 2.4.2009
Jalat voivat tuntua kylmältä, jos jalkojen ihon verenkierto on normaalia vähäisempää. Tähän voi kylmälle altistumisen lisäksi olla useita syitä, kuten verisuonten supistumisherkkyyden vaihtelut, jolloin joillakin varpaita palelee jo hieman viileässä sekä tupakoinnin ja joidenkin lääkkeiden vaikutus ihon verisuonten supistumiseen. Myös valtimoita ahtauttavat sairaudet voivat vähentää raajojen verenkiertoa ja saada ne tuntumaan kylmiltä.
Jos on herkkä kylmälle, tulee tämä huomioida pukeutumisessa niin sisällä kuin ulkona. Talvella kenkien tulee olla riittävän tilavat, jotta sinne riittävästi tilaa villasukkien lisäksi. Kylmät jalat ovat myös hyvä syy lopettaa tupakointi, joka heikentää ääreisverenkiertoa. Kylmänherkkyyttä voi minimoida säännöllisellä “verisuonijumpalla”, jossa jalat laitetaan vuoron perään 15 minuutiksi kylmään ja kuumaan veteen. Pintaverenkiertoa voi yrittää tehostaa jalkojen hyvinvointia lisäävillä voiteilla ja geeleillä sekä ravintolisillä.
Kommentoi »