Terve.fi

Kurkunpäätulehdus

Kurkunpäätulehdus
Kurkunpäätulehduksen (laryngiitti) aiheuttaja on yleisimmin parainfluenssavirus. Kurkunpääntulehdus esiintyy yleensä 3-5-vuotiailla lapsilla. Miten tunnistat kurkunpääntulehduksen oireet ja miten tauti hoidetaan?
Kuvat
Julkaistu: 20.1.2019
Kurkunpäätulehdus eli laryngiitti on yleinen viruksen aiheuttama hengitysteiden tulehdus. Kurkunpäätulehduksen aiheuttava virus on yleisimmin parainfluenssavirus, mutta myös esimerkiksi influenssa-, adeno- ja enterovirus voivat aiheuttaa kurkunpäätulehduksen. Kurkunpäätulehdusta esiintyy tyypillisimmin 6 kk – 3 vuoden ikäisillä lapsilla.
Miten tunnistaa kurkunpääntulehduksen oireet ja miten tauti hoidetaan?

Kurkunpäätulehduksen oireet

Kurkunpääntulehduksesta tunnetaan kaksi erilaista tautimuotoa. Tavallinen kurkunpäätulehdus alkaa yleensä flunssalla, johon liittyy tukkoinen nenä, nuha, kurkkukipu ja kuumetta. Muutaman päivän kuluttua lapsen ääni kähenee ja hänelle kehittyy vaikea, haukkuva yskä. Kurkunpääntulehduksen toinen muoto, niin sanottu spastinen laryngiitti, voi alkaa äkillisesti, yleensä yöllä. Näitä kahta muotoa on kuitenkin hankala erottaa toisistaan, sillä tyypillisesti myös spastisen laryngiitin tapauksessa ilmenee flunssaoireita.
Kurkunpäätulehdukselle tyypillinen yskä on kuivaa, käheää sekä kaikuvaa. Yskä voi muistuttaa esimerkiksi koiran haukuntaa. Lapsella voi myös olla vaikeuksia sisäänhengityksessä, koska tulehdus sijaitsee hengitysteissä. Sisäänhengitykseen liittyy usein vinkumista, minkä aiheuttaa lapsen nielun turvotus. Vinkunaa voi esiintyä myös itkun yhteydessä. Kurkunpäätulehduksen oireet, yskä ja hengitysvaikeudet, ovat samanlaisia kurkunpäätulehduksen molemmissa muodoissa.
Kurkunpäätulehdus paranee yleensä itsestään, mutta joskus hengitysvaikeudet voivat olla niin vakavia, että lapsi voi tarvita lääkärin- tai sairaalahoitoa. Jos lapsella on selkeä hengitysvaikeus myös levossa, tulee ottaa välittömästi yhteys lääkäriin. Lapsen iho voi tällöin muuttua kalpeaksi ja sinertäväksi, jos hän ei saa riittävästi happea, mikä on merkki vakavasta tilasta.
Ennenaikaisesti syntyneillä sekä astmaa sairastavilla lapsilla kurkunpääntulehduksen oireet voivat olla vakavampia kuin muilla lapsilla. Ota tällöin yhteys lääkäriin.

Kurkunpäätulehduksen hoito

Kurkunpäätulehdus paranee yleensä itsestään. Kurkunpäätulehdusta sairastavista lapsista suurin osa voidaan hoitaa kotona.
Jos lapsella on ollut kurkunpääntulehdus aikaisemmin ja tunnistat oireet, voit yrittää lievittää lapsen oireita kotikonstein. Huolehdi, että lapsi juo paljon nesteitä. Lapsen voi olla helpompi hengittää istuma-asennossa, joten sängyssä lapsen ylävartalon asettaminen alavartaloa korkeammalle voi helpottaa lapsen nukahtamista. Voit kohottaa sängyn pään puoleista osaa laittamalla jotain sen alle.
Viileän ilman on havaittu helpottavan kurkunpäätulehduksen oireita. Voit viilentää huoneilmaa pitämällä ikkunaa kohtuullisen ajan avoinna, viedä lapsen hetkeksi avonaisen ikkunan ääreen tai viedä lapsen esimerkiksi sylissä ulkoilmaan. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota jälleen lapsen asentoon, sillä pystyasennossa hengitys voi olla helpompaa.
Vanhempien on hyvä nukkua riittävän lähellä lasta, jotta he voivat seurata taudin kulkua paremmin. Oireet saattavat lievittyä päiväsaikaan, mutta pahenevat taas uudestaan pariksi yöksi.

Kurkunpäätulehdus - milloin lääkäriin?

Voit mennä lääkäriin, jos lapsellasi on kurkunpääntulehdus ensimmäistä kertaa.
Lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä, jos lapsella on vaikeita hengitysvaikeuksia levossa. Jos lapsen yleistila on huono ja lapsi on huolestuttavasti väsähtänyt ja uupunut, hoitoon on hakeuduttava välittömästi. Ota yhteys lääkäriin, jos lapselle nousee korkea kuume.
Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos lapsi kuolaa tai ei pysty nielemään omaa sylkeä. Se voi olla merkki akuutista kurkunkannen tulehduksesta, joka on harvinainen, mutta joskus hengenvaarallinen sairaus. Vaikeaa kurkunkannentulehdusta aiheuttava Hemophilus-bakteeria vastaan annettava rokote kuuluu lasten rokotusohjelmaan Suomessa.
Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos lapsen oireet eivät kotona helpotu edellä mainituilla itsehoitomenetelmillä.
Osa kurkunpäätulehdusta sairastavista lapsista tarvitsee lääkehoitoa päivystyksessä. Osan kurkunpäätulehdusta sairastavista lapsista tulee jäädä sairaalaan hengityksen ja hapensaannin seurannan vuoksi. Päivystyksessä lapsen oireita voidaan lievittää hengitysteihin sumutettavalla adrenaliinia, joka laskee turvotusta kurkunpäässä ja helpottaa kurkunpäätulehduksen oireita nopeasti. Adrenaliinin vaikutus kestää muutamia tunteja. Lääkäri voi myös määrätä lapsellesi kortikosteroideja, jotka annetaan yleensä kerta-annoksena suun kautta. Kortikosteroidit vähentävät myös kurkunpään turvotusta ja lievittävät kurkunpäätulehduksen oireita. Niiden vaikutukset tulevat adrenaliinia hitaammin esiin, mutta kortikosteroidien vaikutus on kuitenkin selvästi pitkäaikaisempi kuin hengitettävän adrenaliinin.
Vaikeaa kurkunpääntulehdusta sairastava lapsi voidaan ottaa sairaalaan, jotta hänen hengitystään voidaan seurata. Sairaalassa lapselle voidaan antaa tarvittaessa edellä mainittujen lääkehoitojen lisäksi hengitysteitä avaavaa happihoitoa tai suonensisäistä nestehoitoa.
Antibiootit eivät auta kurkunpääntulehdukseen, sillä se ei ole bakteerin aiheuttama sairaus.

Kurkunpäätulehduksen ennaltaehkäisy

Kurkunpääntulehdusta on vaikea ehkäistä, sillä sen aiheuttavat monet tavalliset flunssavirukset. Säännöllinen käsienpesu sekä flunssaisten ihmisten välttäminen vähentää tulehdusriskiä.
Lähteet:
Alahengitystieinfektiot (lapset). Käypä hoito - suositus. Kustannus Oy Duodecim 2015.
Korppi M. ja Tapiainen T., Lasten kurkunpäätulehdus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.
Lapsen laryngiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Pruikkonen H., Kurkunpäätulehdus. Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Ruuskanen O. ja Heikkinen T., Kurkunpäätulehdus. Infektiosairaudet. Kustannus Oy Duodecim 2011.
ICD-10:
J04.0 Akuutti kurkunpäätulehdus
J05.0 Akuutti ahtauttava kurkunpäätulehdus
1 kommentti