"Kun nuorimmaiseni syntyi kolme vuotta sitten, tahdoin päästä parempaan kuntoon. Ennen olin käynyt ryhmäliikuntatunneilla, mutta halusin treenata tavoitteellisemmin ja juosta puolimaratonin.
Huomasin pian, etten jaksa liikkua viittä kertaa viikossa. Laihduin liikaa, sillä pelkäsin kaloreita ja saatoin juosta nälkäisenä.
Luulin, että syön hyvin, mutta en voinut tehdä pitkiä lenkkejä entisellä energiamäärälläni. Jalkoihini tuli sitkeitä kipuja. Silloin ymmärsin, että minun täytyy muokata ruokavaliotani.
Kasvissyöjä tarvitsee hiilihydraatteja
Otin selvää, miten kestävyysurheilijan kannattaa syödä. Tajusin, että ruokavaliossani on aivan liian vähän hiilihydraatteja, enkä saa tarpeeksi energiaa.
Kiinnostuin aiheesta niin paljon, että menin ravintovalmentajakoulutukseen ja kirjoitin Vegeä: liikkujan kasvisruokaa -kirjan. Se on suunnattu lakto-ovovegetaristeille. Se tarkoittaa, että ravinto koostuu pääosin kasviksista. Eläinkunnan tuotteista syödään maitoa, kananmunia ja kaloja.
Nykyinen ruokavalioni onravitsemussuositusten mukainen, siitä puuttuu vain liha. Syön paljon kasviksia ja hiilihydraatteja. Ne eivät lihota, kuten pelkäsin.
Kasvisruokavalioni on monipuolinen ja salliva, enkä noudata sitä orjallisesti. En laske kaloreita ja syön viikonloppuisin rennosti. Jos en palaudu treeneistä tai minulle tulee mielihaluja, tiedän, etten ole syönyt tarpeeksi.
Kasvisruoka riittää treenaamiseen
Ilman lihaa voi hyvin treenata, kunhan ruokavalio sisältää tarpeeksi energiaa hyvistä rasvoista. Niitä saan pähkinöistä, siemenistä, öljyistä ja avokadosta.
Harrastan Training for Warriors –treeniä aamuisin. Se on crossfitin kaltaista. Siinä yhdistyvät voimaharjoittelu ja kovatehoinen intervallitreeni hiit. Lisäksi joogaan.
Olen oppinut, ettei liikkumaan kannata lähteä tyhjällä vatsalla. Toisaalta olo ei saa olla liian täysikään.
Harjoitukseen voi varautua suunnittelemalla ruokarytminsä huolellisesti. Jos on menossa aamutreeneihin, kannattaa syödä hiilihydraatteja illalla.”
Lue myös: Lindan blogin aamupalareseptejä
Lindan ruokalista
AAMUPALA 1 ENNEN TREENEJÄ:
Rahkaa ja mehukeittoa
AAMUPALA 2 TREENIN JÄLKEEN:
Leipää, juustoa, hedelmä, pähkinöitä ja palautusjuoma, jossa hera- tai kasvisproteiinijauhetta
LOUNAS:
Kolmannes lautasesta hiilihydraatteja (täysjyväviljaa, kvinoaa, riisiä, bataattia, perunaa tai pastaa), lisäksi kasviksia, tofua tai kikherneitä, pähkinöitä tai siemeniä ja avokadokastike. Jos jää nälkä, vähän leipää.
VÄLIPALA:
Kahvia ja itsetehty välipalapatukka, leipäpala tai raakapalloja
ILLALLINEN:
Kuten lounas
ILTAPALA:
Smoothie
Linda Kovanen, 34, on ravintovalmentaja ja ruokakirjailija Helsingistä. Hän on kirjoittanut Vegeä: liikkujan kasvisruokaa -kirjan (readme.fi 2016).
Lue myös: