Terve.fi

Kunnon rintaliivit liikuntaan – 12 vinkkiä sporttiliivien valintaan

Kunnon rintaliivit liikuntaan – 12 vinkkiä sporttiliivien valintaan
Et voisi edes kuvitella meneväsi lenkille sandaaleissa tai jumppaan farkuissa. Aivan yhtä itsestään selvää tulisi olla, ettet harrasta liikuntaa tavallisissa rintaliiveissäsi.
Julkaistu: 21.6.2012

Rintasi liikkuvat sinun liikkuessasi, mutta hyvät sporttiliivit voivat vähentää poven pomppimista jopa 78 prosenttia. Urheilevan naisen rintojen liikerata kulkee ylös ja alas, sivulta toiselle sekä ulos ja sisään – itse asiassa kolmiulotteisen kahdeksikon muotoisesti. Ei siis ihme, että noin 50 prosenttia naisista kertoo povea pompottavan liikunnan aiheuttavan kipuja joko rintoihin tai niitä ympäröiviin kudoksiin.

Liikunta siis saattaa kipeyttää huonosti tuetut rinnat, mutta riittämätön tuki aiheuttaa myös rintojen venymistä ja painumista. Toisaalta liika tukikin on pahasta, sillä rintojen ei urheiluliiveissäkään ole tarkoitus liiskaantua toisiaan tai liiviä vasten.

Liivit lajin mukaan

Kaikki liikunta ei tietenkään ole yhtä intensiivistä; rintasi tuskin juurikaan pomppivat esimerkiksi keilatessa tai golfissa. Sen sijaan runsaasti ylös-alas -liikettä sisältävissä lajeissa – juoksu, ratsastus, aerobic tai koripallo – rinnat tulee tukea hyvin. Muista myös, että suurempirintaiset tarvitsevat pienempirintaisia tukevammat liivit.

Muista pestä liivejäsi säännöllisesti, noudattaen pesumerkintöjä. Hyvin huolletutkin liivit tulee silti vaihtaa säännöllisin väliajoin. Urheiluliivit pitävät kuosinsa puolesta vuodesta vuoteen, riippuen niiden käyttö- ja pesutiheydestä. Sen jälkeen kangas alkaa menettää joustavuuttaan ja tukiominaisuuksiaan.

Seuraavien ohjeiden avulla sukkuloit onnistuneesti urheiluliivien laajan valikoiman keskellä ja onnistut valitsemaan omia tarpeisiisi parhaiten vastaavat liivit.

Hyvien urheiluliivien ominaisuuksia:

1. Kupit erikseen. Tämä on tärkeää etenkin, jos rintasi ovat suuret – C-kuppi tai siitä suuremmat. Kun molemmilla rinnoilla on oma, tukeva kuppinsa, saa povi enemmän tukea kuin toppimallisissa liiveissä. Pienempirintaisilla naisilla toppimainen liivi toimii hyvin.

2. Leveät olkaimet. Mitä leveämmät olkaimet, sitä tasaisemmin niiden paine jakautuu hartioille. Olkaimien tulisi olla myös mukavan pehmeät, mutta niiden ei antaa periksi ja joustaa.

3. Hankaamattomat saumat. Tarkasta, ettei liivistä löydy saumoja kohdista, joissa ne saattavat hangata ihosi rikki. Erityisen arat paikat löytyvät rintojen alta ja sivuilta.

4. Oikeanlainen materiaali. Hyvät sporttiliivit ottavat huomioon myös sen, että rinnatkin hikoilevat, ja siirtävät kosteutta pois iholta.

5. Sopiva joustavuus. Vaikka hyvät urheiluliivit eivät saa päästää rintojasi pomppimaan, tulee niiden kuitenkin olla mukavan joustavat pukea ja riisua.

Näin löydät itsellesi sopivimman urheiluliivien mallin ja koon:

1. Koko rinta peittyy. Pidä huolta, ettei rinta puristu kupin yli mistään kohdasta. Mikäli näin tapahtuu, siirry suosiolla sovittamaan seuraavaksi suurempaa kokoa.

2. Voit hengittää. Se nyt vain on niin, että liikkuessa alkaa usein hengästyttää. Jo urheiluliivein sovitusvaiheessa kannattaa vetää muutaman kerran syvään henkeä ja tarkkailla, miltä tuntuu: alkavatko liivit kiristää, tekeekö kipeää? Jos hengitys on hankalaa, vaihda suurempaan kokoon.

3. Liikkuminen on miellyttävää. Ojentele käsiä, kierrä vartaloa ja kumartele. Jos liivit tuntuvat pureutuvan ihosi sisään, on aika sovittaa suurempaa kokoa.

4. Selkämys ei nouse. Jos liivin selkäpuoli korkeammalle kuin etumus, on ylläsi todennäköisesti liian suuret liivit. Sopivan kokoiset liivit istuvat napakasti sekä edestä että takaa, ja samalla korkeudella.

5. Kupit istuvat. Katso alas rintojen väliin. Jos sovitat liivimallia, jossa on kummallekin rinnalle erillinen kuppi, tulee kuppien väliosan painautua kevyesti rintalastaasi vasten. Mikäli näin ei tapahdu, sinulla on todennäköisesti ylläsi liian pienet liivit.

6. Kiinnitys on asianmukainen. Jos harrastat lajeja, joissa ollaan selinmakuulla, esimerkiksi pilatesta tai joogaa, vältä liivejä, joissa on hakaset selkäpuolella. Siellä ne saattavat alkaa hangata tai muuten haitata treeniä.

7. Tukevat liikkeessä. Hypi ja pompi sovituskopissa, juokse paikallasi. Tee mahdollisimman monipuolisesti niitä liikkeitä, joita teet urheiluliivit ylläsi. Liikkuessasi tarkkaile rintojen liikettä ja huolehdi, etteivät ne pääse pomppimaan liikaa. Liikkumisen pitäisi tuntua helpolta ja mukavalta.

Lähteet: Everyday Health, Kunto Plus

Kommentoi »